16.07.2013 | Rodica BULIGA
Urmatorul lot de microhidrocentrale va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie
Previziunile avocatului Remus Borza s-au indeplinit. Hidroelectrica va incasa 10,6 milioane de euro din vanzarea a 14 microhidrocentrale
Hidroelectrica a vandut lotul de 14 microhidrocentrale, pentru care va incasa suma de 10,6 milioane de euro, precizeaza compania intr-un comunicat de presa. Astfel, previziunile avocatului Borza s-au adeverit, acesta declarand ca procesul de vanzare se bucura de un real succes.

Amplasate pe raurile Crisu Repede, Bistrita, Budac, Hurza, Somesul Mic si Salasele, cele 14 microhidrocentrale au o capacitate instalata de aproape 10 MW.

Castigatorii celor trei pachete de microhidrocentrale scoase la privatizare sunt:

  • BASIKDUE SpA Italy pentru Grupul de active – CHEMP –uri din bazinul raului Crisul Repede, jud. Bihor: CHEMP Baraj CET, CHEMP CET Restituire, CHEMP Astileu 1 si CHEMP Astileu 2;
  • Mineral Oil (Romania) pentru centralele Grupul de active - CHEMP –uri din bazinele raurilor Bistrita si Budac, jud. Bistrita-Nasaud: CHEMP Bistrita, CHEMP Bolovani si CHEMP Budac 1;
  • THREE PHARM (Romania) pentru Grupul de active - CHEMP –uri din bazinele raurilor Huza, Somesul Mic si Salasele, jud. Cluj: CHEMP Huza 1, CHEMP Huza 2, CHEMP Somesul Rece, CHEMP Manastirea Dej 1, CHEMP Manastirea Dej 2, CHEMP Salasele 1 si CHEMP Salasele 2.

Cele trei firme vor plati catre Hidroelectrica in urma tranzactiei suma de 10,6 milioane de euro.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013. In tot acest timp, administrator financiar a fost desemnat Euro Insol, al carui reprezentant a fost avocatul Remus Borza.

In urma scoaterii companiei din insolventa, avocatul a primit un bonus de 2,2 milioane de euro, ramanand totodata in continuare alaturi de Hidroelectrica, prin numirea in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica.

Inainte de licitatia de ieri, Remus Borza declara: "Procesul de vanzare, desfasurat cu respectarea legislatiei romane in vigoare, se bucura de un real succes, fiind achizitionate de catre persoane juridice romane si straine, in perioada 17 iunie - 1 iulie 2013, 61 de dosare de prezentare a activelor".

Urmatorul lot de microhidrocentrale va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie, procedurile pentru vanzarea acestora urmand sa inceapa cat de curand, se mai arata in comunicatul transmis de Hidroelectrica.

Companie detinuta de stat, Hidroelectrica mai are in portofoliu aproape 160 de microhidrocentrale. Intre 2004 si 2008, compania a vandut 81 de microhidrocentrale, pentru 60 milioane de euro.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/8013/previziunile-avocatului-remus-borza-s-au-indeplinit-hidroelectrica-va-incasa-10-.html