Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Analiză
facebook

O noua afacere de nisa: cuplurile din strainatate vin sa divorteze in Romania

Un cuplu italian a decis sa divorteze in Romania. S-au urcat la bordul unui avion pe ruta Bologna - Bucuresti, iar in Romania acestia s-au intalnit cu consultantul unei companii italiene care i-a directionat catre un birou, pentru a semna hartiile necesare obtinerii rezidentei in capitala romana. In aceeasi zi, cuplul s-a intors in Italia.

Potrivit The New York Times, cuplul a ales sa divorteze in Romania pentru a nu-si perturba viata linistita din Bologna sau mica afacere pe care o detin acolo. "Un divort obisnuit dureaza prea mult in cazul in care vrei sa-ti faci planuri pentru o noua viata", a spus sotul.

Un divort in Italia dureaza in mod normal cativa ani. Pana in decembrie, adica peste sapte luni de la venirea lor in Romania, cuplul spera sa fi divortat deja in mod legal.

Cuplul face parte din ceea ce oficialii si avocatii numesc un numar tot mai mare de italieni care aleg sa evite un proces de divort indelungat si costisitor in propria tara, profitand astfel de legislatia Uniunii Europene care recunoaste divortul in orice stat membru.

Dupa ce obtin rezidenta straina, acestia pot divorta de cele mai multe ori dupa sase luni, ocolind prevederile din Italia unde separarea legala are loc dupa trei ani. Romania, in special, a devenit o destinatie preferata pentru turistii care vor sa divorteze, potrivit persoanelor din domeniu, care spun ca procesul este rapid, ieftin si aparent flexibil in ceea ce priveste formalitatile de rezidenta.

Printre destinatiile de divort se mai afla Spania, Franta si Marea Britanie, insa este recunoscut faptul ca in Romania se poate divorta ieftin si usor. 

Pentru 5.000 de dolari, de pilda, companii ca Divorzio Comodo ('Divorteaza Usor') aranjeaza toate formalitatile, in pret fiind inclus si biletul de avion. 'Este adevarat ca vedem tot mai multe birouri care ofera astfel de servicii', a declarat Diego Sabatinelli, secretarul Ligii Italiene pentru Divort Rapid. 'Daca exista o astfel de piata, inseamna ca exista cerere', a declarat acesta pentru New York Times.

Numarul italienilor care divorteaza in strainatate este greu de apreciat. Gian Ettore Gassani, presedintele Academiei Italiene a Avocatilor Matrimoniali, a declarat ca exista o crestere constanta a italienilor care divorteaza in strainatate in ultimii ani, crestere pe care o descrie ca fiind "infrangerea sistemului de justitie italian". Asociatia pe care o conduce estimeaza ca cel putin 8.000 de cupluri au divortat in strainatate in ultimii cinci ani, desi admite ca datele sunt anecdotice.

Gian Ettore Gassani subliniaza ca declararea unei false rezidente poate fi ilegal. "Este, de asemenea, o infractiune sa duci bani in strainatate, dar oamenii o fac", spune presedintele academiei. "Este treaba judecatorului strain sa verifice rezidentele si apoi fiecare tara are legi diferite", a adaugat acesta.

 


COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020