Avocatura Com
Interviuri
Avocatul german Heinz-Günter Hüsch a intermediat, intre anii 1968 – 1989, cumpararea etnicilor germani interesati sa scape de regimul comunist din Romania.
facebook

Heinz-Gunter Husch, avocatul german care a negociat cu statul roman "vanzarea" sasilor: Platile cash se faceau in bancnote de catre 1.000 de marci, puse in plicuri sigilate

Avocatul german, Heinz-Günter Hüsch, s-a intors zilele trecute in Sibiu, dupa 23 de ani dupa Revolutie. Timp de 19 ani, din 1968 pana in 1989, Heinz-Günter Hüsch a negociat in secret plecarea sasilor din Transilvania in Republica Federala Germania, care platea bani Republicii Socialiste Romania pentru eliberarea vizelor de plecare definitiva a etnicilor germani. Cea mai mare suma platita pentru o familie a fost de 40.000 de marci.

Heinz-Günter Hüsch a inceput colaborarea cu Securitatea in anul 1968. 

"In februarie 1968, am venit la Bucuresti, la Hotelul Lido, dar nimeni nu voia sa vorbeasca cu mine. Nu aveau prea mare respect pentru un jurist german. Le-am spus ca a doua zi am avion la opt si jumatate si pot pleca imediat. Peste noapte s-au razgandit”, a  povestit Hüsch.

A urmat unui alt avocat

Hüsch a fost al doilea negociator din partea Republicii Federale Germania, el urmandu-i unui alt avocat, Ewald Garlepp. Acesta din urma a inceput negocierile pentru "cumpararea” svabilor si sasilor din Romania de prin 1962. Atunci, chestiunea era una derulata intre juristii germani si juristi din Romania, supravegheati de serviciile secrete. Sub "mandatul” lui Garlepp au fost rascumparati aproximativ 16.500 de etnici germani.

"Cat s-a platit, nu se stie exact. In 1954, cand au fost incheiate primele documente in care se vorbea despre cereri de plati din Romania pentru plecarea etnicilor germani in scopul reintregirii familiilor, se cerea 1.000 de dolari pe persoana, adica aproximativ 4.200 de marci germane”, a precizat avocatul german Heinz-Günter Hüsch .

Sumele totale sunt inca secrete

Desi au trecut mai bine de 23 de ani de la ultimele negocieri, Heinz-Günter Hüsch spune ca, inca, nu are aprobare din partea statului german sa vorbeasca despre sumele totale platite pentru etnicii nemti.

"Cati bani au fost platiti in total nu spun. Nu am voie sa vorbesc pe acest subiect. Dar informatiile publicate pana acum nu sunt veridice. Platile prin banca se faceau in conturile Bancii Romane pentru comert exterior. Platile cash se faceau in bancnote de catre 1.000 de marci, puse in plicuri sigilate. La inceput, banii erau numarati in fata mea, mai apoi acest lucru nu se mai intampla”, povesteste Hüsch.

Avocatul a reprezentat statul german intr-o actiune secreta: stiau de platile catre statul roman extrem de putine persoane de la conducerea statului.

"Eu am fost un negociator secret. Nimeni din cei care voiau sa emigreze nu ma contacta pe mine. Existau, din cercul meu de cunoscuti, doar doua persoane care stiau cu ce ma ocup: sora si secretara mea”, a mai precizat Heinz-Günter Hüsch.

In urma negocierilor purtate de el cu reprezentantii Securitatii, din Romania au plecat intre 1968 si 1989 peste 200.000 de etnici germani. Spre exemplu, pentru martie – decembrie `70, s-a negociat plecarea a 4.000 de persoane. Pentru `71 – 6.000 de persoane, la fel si in 1972, pentru ca in 1973 sa fie permisa plecarea a 4.000 de persoane. Pentru acestea, sumele de platit de statul german erau impartite pe categorii: 1.800 de marci germane pentru persoanele medii, 5.500 de marci germane studentii si 7.000 de marci germane pentru cei cu studii superioare incheiate.  In 1988, suma ceruta pentru fiecare persoana era unica – 8.950 de marci. Banii ajungeau intr-un cont al Bancii Romane de Comert Exterior.

De la avocatura la politica

Avocatul Hüsch a intrat apoi in politica, fiind ales parlamentar in Bundestagul german. In timp, negociatorii romani au ajuns sa il considere o persoana foarte influenta.

"Era un meci de fotbal, cu o echipa din Romania si una din Europa de nord. Arbitrul era german si m-au rugat sa intervin pe langa el. Evident ca nu am facut acest lucru, dar la o luna dupa meci mi-au spus ca a iesit foarte bine, chiar daca echipa romaneasca a pierdut”, isi aminteste avocatul Hüsch.

Daca nu a intervenit pe langa arbitru, Hüsch a intervenit, insa, pe langa ministrul de Interne, dupa ce pe teritoriul german a fost arestat un roman, pentru spionaj economic. Pretul eliberarii acestui spion au fost vizele de emigrare pentru 20 de familii de etnici germani "aproximativ 100 de persoane”, precizeaza avocatul german.

Heinz-Günter Hüsch a venit la Sibiu, zilele trecute, in cadrul unei conferinte organizate de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, filiala  Sibiu, impreuna cu Fundatia Konrad Adenauer, conferinta cu numele "Reintregirea familiilor versus vanzarea/cumpararea etnicilor germani in perioada comunista”.

Scurt CV

Heinz-Günter Hüsch s-a nascut in 13 iunie 1929, in Karken, aproape de granita Germaniei cu Olanda.

Incepand cu anul 1949 a studiat dreptul la Universitatea din Köln.

In 1956 a devenit doctor in drept, in baza lucrarii "Dreptul penal in Neuss, 1078-1794”.

Din 1956 pana in prezent este avocat titular in cadrul casei de avocatura "Dr. Hüsch si partenerii”.

Heinz-Günter Hüsch este casatorit si are cinci copii.

 


Cuvinte cheie: heinz-günter hüsch, avocatura, sibiu, avocat german, comunism, sasi
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com