Avocatura Com
Interviuri
facebook

Florentin Tuca, partener coordonator TZA: Ma tem de un an 2013 care sa fie marcat de aceeasi doza de impredictibilitate ca si anii crizei, care sa scoata Romania de pe harta atractiilor europene

Au "decolat" pe "timp de furtuna". "De ceva vreme" simt ca au "trecut de plafonul de nori", dar stiu ca " a te mentine" aici nu inseamna zbor "pe pilot automat". "Trebuie sa fii alaturi de toti copilotii si ai grija ca avionul sa nu o ia razna". Un reper pe harta de navigatie la care partenerii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii spun ca apeleaza - premiile internationale, care ar reprezenta "o recunoastere a unor succese, a unor evolutii". Desi multumiti, avocatii nu scapa din mana maneta, mai ales ca anul viitor - impredictibil, va necesita multa inovatie.

Florentin Tuca, partenerul coordonator al Tuca Zbarcea si Asociatii (TZA) a fost declarat recent  partenerul anului, de catre o publicatie recunoscuta de specialitate The Lawyer. O alta publicatie de top, Financial Times, a premiat TZA, apreciind "capacitatea de inovatie" a acestei case de avocatura.  Ce reprezinta aceste premii in economia unei case de avocatura? De ce se incriu avocatii in aceste competitii? Raspunsul lui Florentin Tuca vine simpu – avocatii au si ei, la fel ca si sportivii, nevoie de recunoastere si de promovare. "Premiul reprezinta, inainte de orice, o recunoastere a unor succese, a unor evolutii, a unor performante. Si motivatia unor asemenea competitii tine de promovarea activitatii firmei in cauza.  Competitia este un factor motivant. Succesul unui competitor te motiveaza si te indeamna sa te intaresti, sa revizuiesti politicile interne, sa cauti tu insuti succesul. Competitia romaneasca intre casele de avocatura este un factor de emulatie. Ramane ca evaluatorii pietei de avocatura sa spuna daca ea este loiala sau nu", spune partenerul coordonator si fondatorul TZA.

Despre premii, competitie, competitori, anul 2013, piata avocatiala si viata reala, cititi mai jos interviul integral cu Florentin Tuca, partenerul coordonator, fondatorul TZA.

Reporter: In 2010, in categoria Eastern Europe and the Balkans, in acel moment neexistand un premiu special pentru Romania, ati concurat cu mai multe case de avocatura regionale. Care a fost concurentul de care v-ati temut?

Florentin Tuca, partenerul coordonator TZA: Nu cred ca cineva s-a temut de cineva. Competitia intre firmele nominalizate la un asemenea nivel este mai mult una indirecta. Nu intram unii cu altii in ringul de box, ne uitam la cat de mari sunt muschii adversarului si spunem ca sau . E o competitie indirecta, pentru ca evaluarea performantelor, succeselor si activitatii firmelor competitoare se realizeaza de catre un juriu independent, cu care nu avem un contact direct. Nu putem sa stim care sunt favoritii in ochii membrilor juriului.

Reporter: Totusi, criteriile de evaluare le cunoasteti dinainte. Ma gandeam ca exista posibilitatea, de exemplu, ca o tranzactie speciala realizata de catre o alta casa de avocatura in anul respectiv sa va ,,fure" premiul, aceasta tranzactie contand mai mult in ochii juriului decat prestatia firmei dumneavoastra.

Florentin Tuca: Intr-adevar, exista o anumita transparenta in ceea ce priveste criteriile avute in vedere de membrii juriului, dar transparenta nu merge pana intr-acolo incat criteriul referitor la volumul tranzactiilor, de exemplu, gestionate de o firma de avocatura, sa conteze x% in cadrul evaluarii. Fiind mai multe criterii, nu poti sa-ti dai seama care dintre ele vor fi evaluate sau cantarite cu mai multa insistenta de anumiti membri ai juriului sau care vor fi considerate mai putin spectaculoase.

Reporter: Putem enumera cateva dintre aceste criterii? Sa zicem, trei dintre ele?

Florentin Tuca: Daca vorbim despre firmele de avocatura care intra in concurs, conteaza performantele vizibile si traductibile in tranzactii efectuate. De multe ori, insa, sunt avute in vedere si criterii care tin de dinamica proprie a unei case de avocatura. De faptul ca o casa de avocatura, si voi da exemplul TZA, a reusit sa evolueze intr-un timp foarte scurt. E adevarat ca privite izolat, o tranzactie sau alta, gestionate de o firma de avocatura concurenta sau de alte firme existente pe piata, pot parea similare, atat in termen de volum, cat si in termen de anvergura a celor implicati, dat fiind ca ele sunt asociate si cu alte succese ale respectivei firme de avocatura, si astfel cantaresc mai greu. Sunt criterii care sunt analizate in ansamblu.

Reporter: Ma voi referi tot la primul premiu pe care l-ati primit din partea The Lawyer. Atunci a fost desemnat drept castigator Borislav Boianov & Co. Ce a avut in plus firma din Bulgaria fata de firma dumneavoatra?

Florentin Tuca: Firma Borislav Boianov & Co a castigat premiul de Firma anului in Balcani, in 2011, la Geneva. Noi castigaseram in 2010 la Berlin. In 2011 am fost nominalizati din nou. Nu stiu ce a avut in plus firma din Bulgaria la capitolul performante, succese sau realizari profesioanle. Stiu insa ca este o firma de o foarte buna calitate. In mod cert, ce a avut in plus fata de noi a fost de fapt un minus. Ei nu castigasera acel premiu. Au avut o sansa in  plus.

 Reporter: De ce participati in general la astfel de competitii? De ce participa casele de avocatura la astfel de competitii? Ce reprezinta un astfel de premiu in economia unei case de avocatura? Ce va mana spe asa ceva?

Florentin Tuca: Premiul reprezinta, inainte de orice, o recunoastere a unor succese, a unor evolutii, a unor performante. Si motivatia unor asemenea competitii tine de promovarea activitatii firmei in cauza, pentru ca avocatura de business este ea insasi un business, este o activitate ce trebuie promovata, iar asemenea competitii sunt un mijloc de promovare.

Reporter: Vorbim despre o promovare in Europa... 

Florentin Tuca: Este atat o promovare in Europa, cat si una interna, pentru ca printr-un asemenea premiu, obtinut la nivel european, reputatia interna creste si ea. Daca obtii un premiu de la o revista de circulatie locala sau regionala e una; daca premiul vine de la o revista prestigioasa, cum e The Lawyer sau Financial Times, e cu totul altceva, iar recunoasterea internationala conteaza si pe plan intern.

Reporter: Ce inseamna competitia pentru piata locala si pentru avocatii care lucreaza la TZA?

Florentin Tuca: Competitia este un factor motivant. Succesul unui competitor te motiveaza si te indeamna sa te intaresti, sa revizuiesti politicile interne, sa cauti tu insuti succesul. Competitia romaneasca intre casele de avocatura este un factor de emulatie. Ramane ca evaluatorii pietei de avocatura sa spuna daca ea este loiala sau nu.

Reporter: Ati primit premiul Financial Times pentru inovatie. In ultimul premiu primit de la The Lawyer se vorbea despre ritm neobosit si despre model inspirational. Ce presupun toate aceste lucruri? Ce se afla dincolo de vorbe? 

Florentin Tuca: Si in cazul premiului oferit de Financial Times, si in cazul premiului oferit de The Lawyer, desi acesta din urma este un premiu individual, este vorba despre recunoasteri colective. Daca e sa ne referim la ultimul premiu oferit de The Lawyer, acesta nu mi- a fost acordat mie pentru un succes de ieri sau pentru performantele mele personale in 2011. Nu vreau sa par modest, insa el este un premiu care recompenseaza un efort colectiv. Desi mi-a fost acordat in nume personal, premiul se sprijina pe un efort colectiv, pe o relatie pe care am dezvoltat-o de foarte multi ani, de camaraderie si de colaborare profesionala cu partenerul meu, Gabriel Zbarcea, se sprijina pe suportul si pe solidaritatea probate de Stefan Damian, in anii fondarii firmei, pe sustinerea tuturor partenerilor fondatori si a celorlati parteneri ai firmei, pe efortul de sustinere al intregii echipe. Este un premiu al echipei.

Reporter: Se poate aprecia in ore de munca acest ritm neobosit?

Florentin Tuca: Atunci cand sunt intrebat de evolutia firmei, de cuantificarea efortului si de cantarirea in tone a muncii, a travaliului si a hartiilor folosite, eu fac o comparatie metaforica:  fondarea firmei si anii imediat urmatori, din 2005 si pana, sa zicem in 2009, a semanat cu decolarea unui avion pe timp de furtuna. A fost foarte greu si au fost mii de ore de munca, atat pentru clienti, cat si pentru construirea acestei firme. De ceva vreme, simtim ca am trecut de plafonul de nori, si chiar daca nu suntem singurii care am reusit asta, e mai usor. A te mentine aici nu inseamna ca poti trece pe pilot automat. Trebuie sa fii alaturi de toti copilotii si ai grija ca avionul sa nu o ia razna.

Reporter: De la TZA nu au plecat pana acum nici avocati si nici parteneri. Care este secretul? Care este politica de retentie a firmei?

Florentin Tuca: In primul rand, eu ma bucur pentru ca nu am avut asemenea pierderi si nici pagube colaterale. Si m-as bucura sa cred ca vom fi feriti de ,,hemoragii interne". In viata unei firme se pot intampla asemenea accidente din varii motive. Unul dintre motivele pentru care de la TZA nu au plecat pana acum oameni este reprezentat si de meritele partenerilor fodatori care au reusit sa intretina, sa cultive si sa se ocupe de o buna atmosfera interna.

Reporter : Stiu ca aveti o politica bine gandita. Aminteati la un moment dat despre programele speciale. Ziceati ca aveti un sofer pe care il alocati ca sa rezolve problemele personale. Ati continuat politica de beneficii?

Florentin Tuca: Pentru ca tot ati amintit de Financial Times, am fost si premiati pentru acest program gandit pentru angajatii si avocatii firmei si continuam aplicarea lui.

Reporter: Nu ati mai inovat ....?

Florentin Tuca: Vreau sa va povestesc foarte pe scurt un episod, cand doi dintre avocatii nostri de top, in anul 2007, dupa doi ani de activitate in cadrul firmei, au venit la mine in birou si au zis ca ar vrea sa plece. Eu le-am spus ca voi consuma oricat timp este nevoie pentru a-I convinge sa nu plece, dar daca decizia de a pleca este una ferma, finala si irevocabila, nu ma voi opune, dimpotriva, le voi fi alaturi, cu un suport atat moral, cat si unul documentar pentru startul lor, pentru ca stiam ce inseamna sa incepi o activitate de acest fel. Ei au fost foarte ,  de deschiderea pe care am aratat-o si au decis ca se vor mai gandi o saptamana la asta. In acest timp, am mai stat de vorba cu ei, am iesit si la o bere si dupa saptamana de gandire, au zis intr-un final ca este prea mare ispita si ca daca nu ar pleca, ar fi afectati in interiorul firmei de un risc al demotivarii si de un regret al unei lasitati, al unei porniri curmate si al unui zbor frant inainte de a fi lansat.

Au plecat, ne-am despartit cordial, au avut toata sustinerea mea, am pastrat legatura dupa ce ei si-au infiintat noua lor firma care, din pacate pentru ei, a fost spulberata de valul de criza financiara din 2008. Dupa desfiintarea firmei, cei doi avocati au apucat-o pe directii diferite, la doua firme competitoare. Astazi, ambii sunt la noi, dupa ce s-au reintors. Iar motivatia a fost legata de atmosfera de aici pe care o pierdusera.

Reporter: Se poate vorbi despre provocari pe acest final de an in ceea ce priveste piata avocatiala? Tocmai ati avut ocazia sa luati contact cu avocati din mai multe zone ale lumii. Care sunt preocuparile in general si care sunt lucrurile de care va temeti pe acest final de an in Romania?

Florentin Tuca: Nu stiu incotro o va lua economia si incotro se indreapta zona euro. Am participat la Conferinta de la Dublin, si la cea de la Monte Carlo, organizata de The Lawyer, si impresiile sunt contradictorii. Nu mi s-a intamplat sa gasesc un asemenea amestec de pesimism si optimism laolalta. Am definit acest lucru intr-un material scris, spunand ca am asistat la un prohod fericit: dimineata, in cadrul conferintei, se vorbea despre iminenta prabusirii Spaniei, despre iminenta unor cataclisme economice, dupa pranz tonul se mai indulcea, iar seara la cocktailuri si sampanie, totul era dat uitarii. Revenind la intrebare, ma tem de un an 2013 care sa fie marcat de aceeasi doza de impredictibilitate ca si anii crizei, care sa blocheze investitii, sa-i faca pe investitori reticenti sau sa ii sperie si sa scoata Romania de pe harta atractiilor europene.

Reporter: Care este bugetul alocat pentru 2013?

Florentin Tuca: Deocamdata nu am lucrat la un asemenea buget. Luna noiembrie ne va ocupa agenda cu discutii legate de evaluari, apropo de subiectul legat de facilitati, atmosfera si echipa. Probabil ca in luna ianuarie vom vorbi despre bugete, cand se vor finaliza si alegerile parlamentare si vom avea, sper, stabilitate politica. Ceea ce conteaza, practic, este stabilitatea de inceput de an si speram ca pe un fond de stabilitate politica, sa avem o revigorare economica.


Cuvinte cheie: avocat Florentin Tuca, Tuca, Zbarcea & Asociatii
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com