Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Internaţional
Jimmy Helm, Coordonatorul serviciilor de investigare a fraudelor din cadrul KPMG in Europa Centrala si de Est
facebook

Studiu KPMG: Furtul de date ar putea creste in Europa Centrala si de Est in 2012

Cel mai recent studiu realizat de KPMG arata ca firmele de top din domeniul bunurilor de larg consum si al comertului cu amanuntul din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, sunt ingrijorate ca riscul furtului de date este in crestere.

Studiul KPMG a vizat 44 de companii de top din domeniul bunurilor de larg consum si al comertului cu amanuntul, care opereaza in noua tari din Europa Centrala si de Est (ECE). Datele cercetarii KPMG arata ca  marea majoritate a respondentilor percep riscul furtului de date ca semnificativ pentru afacerile lor. Totodata, mai mult de jumatate din respondenti considera ca riscul furtului de date va creste in urmatorii trei ani. "Cei mai multi respondenti nu dispun de un proces formal de evaluare a riscurilor legate de furtul de date din cadrul organizatiei lor. De asemenea, multi dintre respondenti nu sunt multumiti de masurile implementate pentru diminuarea riscului de furt de date", releva studiul amintit.

Potrivit aceleiasi surse, angajatii prezinta cel mai mare risc ca posibili autori ai furturilor de date. Dintre angajati, managerii de nivel mediu reprezinta categoria cu cel mai mare risc perceput. Datele legate de strategie si planificare sunt considerate cele mai expuse la risc, iar utilizarea mediilor de stocare, cum ar fi memoriile USB, este recunoscuta ca prezentand un risc semnificativ de cei mai multi dintre respondenti, dar putini dintre ei au implementat masuri care sa controleze aceasta amenintare.

"Rezultatele studiului reflecta recunoasterea de catre companii a faptului ca angajatii prezinta cel mai mare risc ca posibili autori ai furturilor de date deoarece, inevitabil, au acces la informatii sensibile pentru companie ca parte a activitatilor lor obisnuite. Investigatii recente pe care le-am desfasurat pentru clienti indica faptul ca acest risc este amplificat de presiunea pe care situatia economica din ECE o pune pe umerii angajatului. Acesta poate fi in situatia de a-si vedea locul de munca amenintat din ce in ce mai mult si care este mai dispus ca niciodata sa foloseasca aceste informatii pentru castiguri materiale sau chiar pentru a-si asigura un loc de munca intr-o firma concurenta", sustine Jimmy Helm, Coordonatorul serviciilor de investigare a fraudelor din cadrul KPMG in Europa Centrala si de Est.

La randul sau, Richard Perrin, Partener, Servicii de Management al Riscului in cadrul KPMG in Romania apreciaza ca "evaluarea periodica a riscurilor este critica si ar trebui extinsa astfel incat sa includa implementarea unor noi contramasuri impotriva riscului de furt de date si pentru imbunatatirea celor existente in functie de evolutia riscurilor. O parte foarte importanta a eforturilor de combatere a furtului de date este analiza pro-activa a unui mare numar de sisteme si surse de date din cadrul unei organizatii pentru a identifica si a raspunde incidentelor in timp util".

"In ciuda perceptiei generalizate ca furtul de date reprezinta un risc ridicat, relativ putine companii au realizat o revizuire meticuloasa a datelor pe care le detin, au clasificat datele in functie de gradul de confidentialitate si sensibilitate sau au impus controale adecvate al accesului utilizatorilor la acele date. Un motiv de ingrijorare il constituie si faptul ca majoritatea companiilor nu au reusit sa implementeze contramasuri adecvate impotriva riscului generat de mediile de stocare portabile", a precizat si  Aurelia Costache, Partener, Servicii de Consultanta IT in cadrul KPMG in Romania.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si asistenta in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 152 de tari si avem 145.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ("KPMG International"), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.

 


COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020