Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Editorial
Decanul Baroului Dolj, avocat Lucian Săuleanu
facebook

EDITORIAL DE AVOCAT: Notarii strigă henț

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ultimele modificări la Statutul profesiei de avocat publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 64 din 25 ianuarie 2019, că notarii s-au și arătat indignați de conținutul art. 92 potrivit căruia "un act juridic semnat în faţa avocatului, care poartă o încheiere, o rezoluţie, o ştampilă sau un alt mijloc verificabil de atestare a identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actului, în baza consimţământului exprimat de părţi, poate fi prezentat notarului spre autentificare".

Într-o corespondență adresată Președinților Camerelor Notarilor Publici (AICI) li se solicită să nu dea curs unor eventuale cereri din partea avocaților și să îndeplinească procedura autentificării, o interpretare în acest sens fiind exclusă prin raportare la dispozițiile art. 79 alin. 1 din Legea nr. 36/995: "Actele juridice pentru care legea prevede forma autentică ad validitatea vor fi redactate numai de notarii publici".

Deși textul art. 92 din Statut în forma actuală nu diferă în esență de cea anterioară, totuși notarii se arată supărați pe presupusa intenție "de a se sublinia că redactarea actelor de către avocați se face în conformitate cu voința părților, ceea ce justifică existența unui consimțământ valabil...". 

Lăsând la o parte marea descoperire că actele întocmite de avocați sunt în conformitate cu voința părților, invocarea Legii notarilor publici nr. 136/1995 ca temei nu ajută, cum și nici menționarea naturii de lege organică a acestei legi în condițiile în care activitățile notariale nu se regăsesc în art. 73 alin. 3 din Constituția României care enumeră limitativ domeniile reglementate prin lege organică.

Argumentul că acest drept al avocaților ar fi reglementat de Statutul profesiei de avocat, act normativ cu caracter secundar este inutil de combătut, odată ce art. 3 alin. 1 lit c) prevede exact același lucru, anume că "Redactarea de acte juridice, atestarea identității părților, a conținututului și a datei actelor prezentate spre autentificare".

Că notarii își doresc cu orice preț apărarea propriilor servicii, nu este o noutate. Să ne aducem aminte că în anul 2005 în expunerea de motive la Legea nr. 247/2005 Ministerul Agriculturii s-a propus ca redactarea si atestarea actelor translative de proprietate având ca obiect terenurile agricole si forestiere, însă reacția notarilor a convis decidenții să renunțe la respectiva propunere.

Ceea ce mă deranjează este că aplicarea unui text de lege este lăsată la îndemâna notarilor de ani si ani, făcându-mă nici să nu mai înțeleg rostul unei astfel de dispoziții legale, iar acum mingea este în terenul nostru și sper să văd o reacție din partea Președinelui UNBR Gh Florea, măcar acum în an electoral, cu avânt spre al patrulea mandat, pentru că activitatea Președintelui Uniunii Notarilor Publici din România o cam simțim de câțiva ani buni.

Un material semnat de către decanul Baroului Dolj, avocat Lucian Săuleanu, pentru Avocatura.com!


Cuvinte cheie: profesia de avocat, notari publici, unbr, acte translative de proprietate, statutul profesiei de avocat, avocat Lucian Sauleanu
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021