Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Litigii
CE a decis, pe 27 aprilie a.c., să interzică complet utilizarea a trei categorii de neonicotinoide, după ce a obţinut majoritate în Parlament pentru acest vot
facebook

Albinele au învins Bayer şi Syngenta la Curtea Europeană de Justiţie. România trebuie să continue cu aceste substanţe până vor apărea înlocuitori

Apicultorii europeni au câştigat definitiv lupta cu marii producători mondiali de pesticide neonicotinoide, utilizate pentru combaterea dăunătorilor, care s-au dovedit a fi toxice pentru albine şi alţi polenizatori. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a dat câştig de cauză Comisiei Europene (CE), care în această lună a luat decizia de a interzice utilizarea a trei pesticide folosite în agricultură, începând cu 2019.

În urma unor studii ştiinţifice recente, s-a dovedit că respectivele insecticide ucid populaţiile de albine şi alţi polenizatori benefici. Astfel, CEJ a respins acţiunea înaintată de Bayer şi Syngenta, companiile producătoare. 

"CEJ confirmă validitatea restricţiilor introduse de CE în 2013 (n.r. - când s-au impus primele măsuri împotriva utilizării neonicotinoidelor în agricultură) împotriva insecticidelor clothianidin, thiamethoxam şi imidacloprid din cauza riscurilor pe care aceste substanţe le exercită asupra albinelor. Având în vedere concluziile noilor studii ştiinţifice, CE a fost total îndreptăţită să revizuiască dreptul de utilizare a substanţelor respective", se arată într-o declaraţie a CEJ, potrivit România Liberă.

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din recoltele din întreaga lume, dar în ultimii ani au murit din cauza unui fenomen misterios care afectează coloniile. Practic, majoritatea albinelor lucrătoare dintr-o colonie dispar şi lasă în urmă doar regina, o mulţime de hrană în stup şi câteva albine "asistente" care le îngrijesc pe cele încă imature.

Au fost suspectate mai multe cauze. Foarte multe speculaţii se învârt în jurul familiei de pesticide numite neonicotinoide, dovedite, în urma ultimelor studii făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, ca fiind vinovate de apariţia acestui tip de afecţiune cerebrală. 

Industria pesticidelor va respecta decizia CEJ  

Reprezentanţii industriei de protecţie a plantelor au afirmat că decizia CEJ va fi respectată.

"Vom respecta verdictul Curţii Supreme de Justiţie, chiar dacă îl considerăm nefericit. Poate că e mai uşor să dăm vina pe pesticide în privinţa sănătăţii albinelor, dar experţii, incluzându-i chiar pe cei din CE, au admis că aceasta este influenţată de factori multipli", a declarat Graeme Taylor, reprezentant al Asociaţiei Industriei Europene de Protecţie a Plantelor, citat de Euractiv.com. 

"Vom continua eforturile de a încuraja biodiversitatea şi a ne asigura că albinele producătoare de miere şi alţi polenizatori vor continua să joace un rol vital în agricultură", a adăugat el.

În replică, Franziska Achterberg, consultant pentru alimentaţie din cadrul Greenpeace, a afirmat că datoria primordială a UE este aceea de a proteja oamenii şi natura, nu cotele de profit ale companiilor. "Este un rechizitoriu la adresa hărţuirii corporative care ar trebui să stimuleze Comisia să acţioneze împotriva altor pesticide periculoase, fără teama de a fi contestată în instanţă", a spus ea.

CE a decis, pe 27 aprilie a.c., să interzică complet utilizarea a trei categorii de neonicotinoide, după ce a obţinut majoritate în Parlament pentru acest vot. 18 state, incluzând Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, au aprobat propunerea CE de a interzice utilizarea substanţelor imidacloprid şi clothianidin, folosite de Bayer, şi a thiamethoxam, folosit de Syngenta. Ţările care au votat împotriva deciziei CE au fost Ungaria, România, Cehia şi Danemarca.     

România trebuie să continue cu aceste substanţe până vor apărea înlocuitori 

România trebuie să continue cu substanţele pe care le are pentru tratarea culturii de porumb împotriva dăunătorilor până când industria chimică va fi în stare să realizeze un alt produs care să răspundă cerinţelor fermierilor, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

El a explicat că ţara noastră se confruntă cu o situaţie extraordinară, fiind principalul producător de porumb din Europa, în condiţiile în care clima permite înmulţirea peste măsură a principalului dăunător al acestei plante, tanymecus (n.r.  - gărgăriţa de porumbişte sau răţişoara), care nu poate fi combătut fără neonicotinoide.


Cuvinte cheie: curtea europeana de justitie, albine, bayer, syngenta, pesticide, neonicotinoide, agricultura, porumb, romania, pesticide periculoase, natura
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020