Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Economie
Oamenii de afaceri pledează pentru două lucruri importante: lupta cu evaziunea, care devine o zonă periculoasă de concurență neloială
facebook

Program în 10 puncte din partea oamenilor de afaceri români pentru Guvern

Văzând că lucrurile merg într-o direcție din ce în ce mai greșită sau cel puțin în dezavantajul mediului de afaceri, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) propune Guvernului un program în 10 puncte. Surprinzător, după câțiva ani de scăderi de taxe, de creșteri de pensii și de salarii bugetare, oamenii de afaceri români nu mai pledează pentru reduceri de taxe și impozite.

Mediul de afaceri nu-și mai dorește nici măcar o reducere a cotei de TVA. De ce? Pentru că există deja o creștere substanțială a consumului, care provine, într-o cotă importantă din import. În acest moment, mediul de afaceri spune clar că principala cerință este stabilitatea și predictibilitatea. După ce anul trecut am asistat la un lung șir de modificări și incoerențe fiscale, acum oamenii de afaceri nu își doresc decât stabilitate fiscal, potrivit RFI.

În schimb, oamenii de afaceri pledează pentru două lucruri importante: lupta cu evaziunea, care devine o zonă periculoasă de concurență neloială: "Nu putem concura cu cei care fură TVA și își plătesc angajații la negru", se spune în declarația AOAR.

Și, în al doilea rând, se cere modernizarea infrastructurii fiscale plecând de la modernizarea sistemului informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care stagnează de ani de zile. Nu trebuie uitat că programul derulat prin consultanță de la Banca Mondială, care include și dezvoltarea unor soluții informatice, este practic blocat.

În al doilea rând, mediul de afaceri cere introducerea unui sistem electronic de facturare și un model de raportare care să permită controlul fiscal de la distanță. În documentul AOAR se arată că frauda de TVA poate fi combătută eficient prin informatizare, modernizare și pregătirea profesională a angajaților fiscului și nu prin măsuri care ingreunează intrarea în piață a antreprenorilor (din cauza dificultății de obținere a codurilor de TVA) sau care generează scoaterea din piată a unor companii viabile, cu angajați și fără datorii, prin anularea codului de TVA.

După experiențele nefericite privind trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și declarația 600, asociația oamenilor de afaceri propune câteva soluții: plafonarea contribuțiilor sociale pentru totalul veniturilor, nu pentru fiecare venit în parte, la maximum trei sau patru salarii medii pe economie; întărirea sistemului de plată a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă și așezarea sarcinii fiscale totale care ar trebui să fie în funcție de cât și nu cum se câștigă.

De asemenea, organizația oamenilor de afaceri propune guvernului un parteneriat pentru construirea de creșe sau grădinițe. Se pleacă de la programul de guvernare care are ca obiectiv construirea a 2.500 de creșe sau grădinițe și se propune utilizarea parteneriatului public-privat, respectiv a creditului fiscal. Metoda este simplă și cuprinsă în Codul fiscal, în sensul că firmele vor construi spațiile de învățământ urmând ca apoi sumele cheltuite să fie scăzute din impozitele datorate. Este o propunere.

Nu în ultimul rând, oamenii de afaceri cer guvernului să își respecte promisiunea de a nu introduce anul acesta noi taxe sau impozite și de a accelera absorbția de fonduri europene. În fine, se mai propune posibilitatea ca grupurile de firme românești să poată face consolidare fiscală pentru a avea un regim fiscal egal cu companiile străine care pot avea acest proces fiscal cu firmele-mamă.

În concluzie, oamenii de afaceri români s-au maturizat. Nu mai propun scăderi de taxe sau impozite, ci modernizarea legislației și a instituțiilor statului.


Cuvinte cheie: mediu de afaceri, guvernul romaniei, asociatia oamenilor de afaceri romani, impozite, contributii, fiscalitate, evaziune fiscala, concurenta neloiala, crese, gradinite, parteneriate public-private
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020