Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Special
`Nu va petrece alt Crăciun; va petrece același Crăciun care îl mâhnenște`
facebook

Din filele unui altfel de avocat: "Despre adopție și despre copilul care a început să creadă în Crăciun"

Începem anul cu o poveste frumoasă. Nu veselă, dar frumoasă, pentru că ne oferă o lecție de viață. Ea ne-a fost trimisă de către un avocat, despre care știm că este pasionată de Drept, și care, se pare, mai are timp să și observe lucruri. Chiar dacă este în "spiritul sărbătorilor de iarnă", credem că mesajul este atemporal. De luat aminte!

Dănuț privește cu sfială prin fereastra scrijelită, cu pervaz ruginit, cuprinzând în ochii întreaga tristețe a lumii, ghemuită într-un suflet de copil. Imaginația sa trează îi lungește brațele într-atât încât să poată cuprinde toată suflarea străzii, dar se dezmeticește câteva secunde mai târziu, când vede că oamenii îi scapă din îmbrățișare, grăbiți către ai lor, fără ca măcar să-l privească. Cu ochii sau cu gândul. 

Nu va petrece alt Crăciun; va petrece același Crăciun care îl mâhnenște. După săptămâni întregi în care a insistat pe lângă tanti Valeria, îngrijitoarea, a aflat și el ce se sărbătorește de Crăciun. De atunci se tot frământă privind oamenii și așteptând cu speranță ca vreunul dintre ei să-și întoarcă privirea către el, mânat de căldura și dorința de a se apropia de el. Dacă Mântuitorul s-a născut și a crescut înconjurat de atâția oameni care-l iubeau, el de ce s-a născut singurel și a crescut printre alți copii care și ei s-au născut singurei?

*   *   *

Amărăciunea lui Dănuț este truda sufletească a oricărui copil din centrele de plasament, centre de plasament care, la recomandarea UNICEF, trebuie desființate, copiii urmând să fie mutați la case de tip familial sau plasați la asistenți maternali. Nevoia de a-și crea atașamente și de a fi recunoscut în familie și în societate ca fiind "al cuiva" își găsește răspunsul, de regulă, în cadrul unei familii adoptatoare. 

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, prin modificările aduse Legii 273/2004 se încearcă reducerea timpului mediu necesar perfectării procedurilor de la 18 luni la mai puțin de 12 luni. Strădaniile autorităților în acest sens sunt menite a încuraja gândul bun de a oferi unui copil năpăstuit de soartă o șansă la o viață mult mai bună. Impedimente sunt destule, pornind de la discrepanța numerică între adoptatori și copiii instituționalizați. În al doilea rând, dintre toți acești 57000 de copii, mai puțin de 6% sunt adoptabili. În al treilea rând, înșiși adoptatorii sunt triați, trebuind să îndeplinească o serie de condiții riguroase înainte de a li se încredința un copil care oricum pornește cu o mulțime de hibe sufletești, provenit dintr-un mediu care i-a cultivat reziliența, în căutare de modele familiale, de dragoste  și de stabilitate.

Oamenii care doresc să schimbe cursul vieții unui copil, departe de orice manifestare egotică, trebuie să știe că primul pas este să se adreseze DGASPC în vederea informării prealabile obligatorii, a luării în evidență și a evaluării. Din motive vădite, legea oprește de la a adopta persoanele care s-au făcut vinovate de infracțiuni care relevă un potențial pericol pentru adoptat, persoanele cărora li s-a aplicat sancțiunea civilă a decăderii din drepturile părintești (ori ale căror copii beneficiază de măsuri speciale de protecție) și persoanele cu tulburări psihice sau handicap mintal.

Cererii pentru obținerea atestatului pentru adopție i se alătură o serie de acte prevăzute în mod limitativ de către lege. Dosarul astfel întocmit urmează a fi analizat de către DGASPC ori de către un organism privat autorizat, în termen de cel mult 90 de zile, și presupune cel puțin 10 întâlniri cu un asistent social, respectiv cu un psiholog, alături de sesiuni de pregătire a adoptatorilor de minimum 12 ore.

După obținerea atestatului ce le permite să adopte, persoana/familia urmează a fi înscrisă în Registrul Național pentru Adopții. În etapa următoare, a potrivirii inițiale, DGASPC selectează familiile care corespund nevoilor copilului, din datele furnizate până la acel moment. Acestei etape îi urmează potrivirea practică ce constă în mai multe întâlniri între potențialii părinți și copii, menite să creeze apropierea și, pe parcurs, atașamentul între aceștia.

Dacă nu se ivesc impedimente pe parcursul acestei proceduri, responsabilul de caz întocmește raportul de potrivire și sesizează în termen de 5 zile instanța judecătorească în vederea pronunțării unei hotărâri pentru încredințarea copilului familiei adoptatoare. Potrivit art. 81 din lege, se va realiza o monitorizare postadopție ce presupune întocmirea regulată a unor rapoarte privind adaptarea copilului în familie, pe o perioadă de cel puțin 2 ani de la încuviințarea adopției. La finele acestei perioade, se va întocmi raportul de închidere a cazului care este introdus în Registrul Național pentru Adopții.

*  *  *

Mai sunt doar 3 zile până la Crăciun. Cât de mult timp s-a scurs din clepsidra anului! Cât de puțin mai e până când întrebarea lui Dănuț rămâne neajutorată, singuratică, fără de lămurire, ca în fiecare an... Revine la fereastra schilodită de vânt și de ninsori împrăștiate și aruncă din priviri lasouri imaginare către oamenii grăbiți, până când doi trecători părăsesc forfota creată pe bulevard și își îndreaptă pașii către locul unde e el. Să fi funcționat lasoul imaginar?

Părăsindu-și "turnul de observație", Dănuț își pune șoșonii vechi, croșetați de tanti Valeria și aruncă lasoul prin gaura cheii. După câteva minute de pândit în tăcere, se dă din calea ușii pentru ca oamenii din stradă să intre în cameră trași, se pare, de același lasou magic. Peste alte minute, oamenii din stradă îi mângâie părul, îi zâmbesc, îi vorbesc și îi promit că îl vor vizita de mai multe ori, iar de Crăciun îi vor aduce portocale și niște șoșoni noi. Dănuț e uluit de un nou sentiment de care a auzit, dar pe care nu l-a încercat niciodată. Poate că întrebarea lui nu a primit tocmai un răspuns, dar lui Dănuț nu îi mai pasă de ceea ce nu fusese. 

Acum îi pasă doar de ceea ce va fi, de oamenii prinși cu lasoul magic și de primul Crăciun în care nu se va mai simți singurel, în fața ferestrei de cămin.

 

Un material semnat de către Cristina-Mihaela Drăghici, avocat Baroul București, pasionată de Drept, exclusiv pentru Avocatura.com!


Cuvinte cheie: pasionati de drept, avocat baroul bucuresti, opinie avocat, adoptie, copii, centru de plasament, autoritatea nationala pentru protectia copiluli, dgaspc, registrul national pentru adoptii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021