Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
`Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani, dar cu vârsta de cel puțin 60 de ani`
facebook

Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se vor executa la domiciliu?

O propunere legislativă sună cam așa: "pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu". De asemenea, conform inițiativei legislative, abuzul în serviciu ar urma să fie pedepsit penal doar în cazul în care s-a cauzat o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro.

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, potrivit căreia se aduc modificări regimului sancționator în cazul concursului de infracțiuni precum și în ceea ce privește executarea unor pedepse.

Concret, una dintre modificările propuse se referă la art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul Penal - "Pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni"  care ar urma să aibă următorul conținut: "Când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită cu până la 1/3 din aceasta".

În prezent, "se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite".

De asemenea, potrivit propunerii legislative, "pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu. Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani, dar cu vârsta de cel puțin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege".

Conform inițiativei legislative, abuzul în serviciu ar urma să fie pedepsit penal doar în cazul în care s-a cauzat o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro, potrivit Legal-land.

Totodată, potrivit propunerii, art. 290 al Codului de procedură penală - "Denunțul", se completează după cum urmează:

"(3) Denunțul poate fi făcut în termen de 6 luni de la data la care denunțătorul a aflat despre săvârșirea faptei, cu excepția infracținilor contra persoanei și a infracțiunilor contra persoanei.
(4) Dacă denunțătorul nu denunță fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunțul său nu va mai constitui probă în procesul penal."


Cuvinte cheie: pedepse, inchisoare la domiciliu, executare, domiciliu, initiativa legislativa, denuntul, condamnari, infractiuni
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020