Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Internaţional
Cetățenii UE din Marea Britanie vor avea drepturile incluse în legislația britanică și susținute în tribunalele britanice
facebook

Ce se va întâmpla cu cetățenii români din UK după 2019?

Liderii UE și premierul britanic Theresa May au reușit să ajungă la un acord pentru ca negocierile privind Brexitul să poată continua. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că s-a ajuns la "soluția de care era nevoie", după luni de negocieri. Dacă liderii UE sunt de acord, discuțiile privind comerțul între Londra și UE vor continua.

Liderii UE se vor întâlni în data de 14 decembrie la un summit al Consiliului European și vor decide dacă sprijină sau nu acordul, dar Juncker s-a declarat "încrezător" că acest lucru se va întâmpla.

Marea Britanie va avea la dispoziție un an pentru a ajunge la o înțelegere privind relațiile viitoare, acord care trebuie ratificat de țările membre UE și Parlamentul britanic, înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, în martie 2019.

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, a cărui opoziție, luni, a blocat discuțiile, a declarat că "mai sunt multe lucruri de făcut" pe problema graniței și modul în care va vota asupra acordului final depinde de "conținut".

May depinde de sprijinul partidului pentru a câștiga voturi cheie în Parlament, potrivit EVZ.ro.

Ce a fost agreat?

1. Garanția că nu va exista "o frontieră fermă" între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, menținându-se integritatea constituțională și economică a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

2. Cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie și viceversa li se va proteja dreptul să trăiască, să muncească și să studieze în continuare în acea țară.

3. Despăgubiri financiare din partea Londrei către UE - nu s-a agreat o sumă, dar s-a căzut de acord asupra principiilor.

May a spus că cetățenii UE din Marea Britanie vor avea drepturile "incluse în legislația britanică și susținute în tribunalele britanice".

Dar acordul mai spune că CEJ - Curtea Europeană de Justiție - va continua să aibă un rol în supravegherea legislației 8 ani după Brexit, aceste garanții aplicându-se și cetățenilor britanici care trăiesc în state membre ale Uniunii Europene.

Raportul comun de azi spune că mai mult de 3 milioane de cetățeni europeni vor putea trăi și munci în Marea Britanie, în conformitate cu actualele reguli și drepturile celor care urmează să primească rezidență permanentă vor fi protejate, ca să o poată primi și după Brexit.

De asemenea, acordul se referă și la drepturile rudelor care nu trăiesc în Marea Britanie de a li se alătura, în viitor, și se vor extinde și asupra viitoarelor soții sau parteneri ai cetățenilor UE.

Secretarul pentru Mediu, Michael Gove, a încercat să atenueze îngrijorarea unor susținători ai Brexit în privința rolului continuu al Curții Europene de Justiție, pentru încă 8 ani după ieșirea din UE. El a declarat că "va fi o responsabilitate a judecătorilor britanici să decidă ce cazuri vor fi trimise Curții".


Cuvinte cheie: brexit, international, ue, negocieri, diplomatie, uk, cetateni romani, legislatie britanica, justitie, acorduri internationale, tribunale britanice
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020