Avocatura Com
Actualitate
Kovesi: `Dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigaţii privind deputaţi sau senatori?
facebook

Kovesi, despre legile justiției: "Dacă procurorii ar fi subordonaţi executivului, cum ar putea să deschidă ei investigaţii faţă de un membru al guvernului sau faţă de un secretar de stat?"

Laura Kovesi este de părere că legea care vizează statutul magistraților "va afecta grav independența justiției și va institui un control politic asupra activității procurorilor". De asemena, șefa DNA este de părere că "rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile dacă procurorii în România nu ar mai fi independenţi".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, avertizează că legea vizând statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor, dacă va fi aprobată de Parlament în forma propusă. Declarația a fost făcută la un eveniment organizat la Viena.

"Cea mai mare provocare este acum păstrarea independenţei magistraţilor. Zilele acestea se dezbate în Parlamentul român o lege vizând statutul magistraţilor care, daca va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor. De aceea, recomandările de la Jakarta sunt tot mai actuale şi mai importante", a spus Kovesi la un eveniment organizat care a avut ca temă analizarea principiilor de la Jakarta: întărirea independenţei şi eficienţei agenţiilor anticorupţie şi la care au luat parte şefi ai autorităţilor anticorupţie, practicieni şi experţi anticorupţie din mai multe state, potrivit Digi 24..

Kovesi a arătat că premisele esenţiale pentru obţinerea unor rezultate credibile şi reale în lupta cu corupţia au fost independenţa sistemului judiciar, o structură specializată în combaterea corupţiei şi legislaţie care să ofere instrumente investigative.

Ea a arătat că din 2013 până în prezent DNA a trimis în judecată 68 de demnitari: un prim-ministru, doi vicepremieri, 11 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 senatori şi un membru al Parlamentului European, iar dintre aceştia au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari pentru fapte de corupţie sau fapte asimilate faptelor de corupţie: 5 miniştri, 17 deputaţi, 4 senatori şi un membru al Parlamentului European. Restul cazurilor sunt în curs de soluţionare. În aceeaşi perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste două miliarde euro, a mai spus Kovesi.

"Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile dacă procurorii în România nu ar mai fi independenţi (...) Dacă procurorii ar fi subordonaţi executivului, cum ar putea să deschidă ei investigaţii faţă de un membru al guvernului sau faţă de un secretar de stat?

Sau faţă de altă persoană cu funcţie importantă care este şi membru al unui partid politic? Ar exista vreo garanţie că investigaţia este corectă şi imparţială? Ar exista vreo garanţie că nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta? Dar dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigaţii privind deputaţi sau senatori?", a adăugat Kovesi.


Cuvinte cheie: dna, viena, coruptie, trimitere in judecata, inculpati, romania, procurori, sefa dna, parlamentul european, independenta justitiei, legi, guvern, magistrati, procuror Kovesi Laura Codruta
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com