Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Special
Dacă vă veți apuca să memorați un citat sau două, rețineți numele persoanei care a spus respectiva idee într-un mod corect!
facebook

ADMITEREA LA INM, PROBA INTERVIULUI - Comisia de examinare nu vrea să vadă candidați care au ca hobby vizitele la bunici

Anul acesta, conferința "Admiterea la INM" organizată de ASD i-a avut ca invitați pe judecătorul Liviu Zidaru, profesorul Valerian Cioclei, judecătorul Stela Stoicescu și auditorul de justiție Radu Togan. Cei patru au luat pe rând cuvântul și au oferit sfaturi studenților aflați în sală, au răspuns întrebărilor acestora și au dezvăluit perlele candidaților din timpul interviului.

Admiterea la INM, la fel ca admiterea la Barou, este un subiect ce pare că nu are epuizare. De fiecare dată este ceva nou de spus, de adăugat, de subliniat, pentru că în fiecare an candidații la INM au slăbiciuni diferite și se mai descoperă un model de "așa nu".

Invitații au oferit o serie de sfaturi pentru viitorii candidați la INM, iar Avocatura.com a extras 7 sfaturi prețioase, privind proba interviului.

1. "Domeniul de interes: judecătorul"

Candidații care ajung la proba interviului primesc o foaie de prezentare unde trebuie să completeze anumite date, cum ar fi domeniul de interes.

Profesorul Cioclei spune despre un candidat care a scris în foaia de prezentare că "domeniul lui de interes este «judecătorul»": "Este o profesie, da... Dar să spui că ai ca domeniu de interes judecătorul nu prea este în regulă. De regulă, aici se trec anumite domenii de Drept pentru care candidatul se presupune că are înclinații. Dar și aici poți cădea în capcană.

De exemplu mi s-a întâmplat să văd la domeniul de interes Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Drept procesual penal, Drept internațional public și așa mai departe. Cam multe... Asta înseamnă că nu există un domeniu anume de interes".

Atunci când scrieți un domeniu de interes, comisia se așteaptă să fiți în stare să dați o definiție "cât de cât corectă".

2. Limba engleză nu-i de ajuns!

Este foarte bine să știți limba engleză la un nivel ridicat, dar ar fi indicat să cunoașteți încă o limbă străină sau chiar două. Comisia dorește viitori judecători / procurori mai pregătiți din toate punctele de vedere. Deci s-ar putea să nu fie de ajuns să cunoașteți doar limba engleză la perfecție, dacă nu știți și o altă limbă pe care să o "stăpâniți" la un nivel mediu.

3. Nu recitați informații învățate de pe Wikipedia

Wikipedia este foarte bun pentru situații de urgență, dar profesorul Cioclei consideră că nu este suficient să învățați din ea.

De asemenea, prezența voastră în fața comisiei nu este întâmplătoare: v-ați dorit să ajungeți acolo și ați muncit pentru asta. Dacă sunteți întrebați ceva ce nu știți, ceva ce nu ați cercetat / citit suplimentar, nu este necesar să încercați să păreți atotștiutori.

Comisia "miroase" orice minciună sau înfloritură.

4. Nu memorați 987.347.671 de citate

Desigur, asta va scoate în evidență memoria voastră foarte bună, dar nimic altceva.

De asemenea, comisia dorește să vadă ce gândiți în acel moment, nu candidați care recită poezia într-un mod corect. Deși poate părea clișeic, omul face diferența, nu numărul de citate pe care îl veți recita în fața comisiei.

Și dacă vă veți apuca să memorați un citat sau două, să rețineți numele persoanei care a spus respectiva idee într-un mod corect: o candidată a prezentat comisiei un citat de Dalai Lama, pe care l-a botezat drept "Dilai" Lama, iar comisia a crezut că o fi fost vorba despre melodia Dilaila, cântată de Tom Jones.

5. Fiți foarte atenți la formulări

Comisia este formată din oameni care știu că aveți emoții în acele momente. Ei vor să vadă că vă puteți controla acele emoții și că aveți claritate în ceea ce doriți să transmiteți.

Încercați să nu utilizați o "exprimare bombastică", așa cum a denumit-o profesorul Cioclei, ci o exprimare cât mai corectă din punct de vedere gramatical, juridic și rațional.

6. Hobby-ul de pe foaia de prezentare, nu poate fi chiar... vizita la bunici

Un candidat a scris pe foaia de prezentare că hobby-ul acestuia sunt vizitele la bunici. Iar comisia a luat la cunoștință. Și atât.

Se presuspune că în 2 ani de la acest examen veți avea în mâini destinele oamenilor, iar voi aveți ca hobby vizitele la bunici. Sigur că este frumos, dar nu este un hobby în topul preferințelor pe care ar vrea să le afle comisia.

De asemenea, dacă veți scrie la "hobby", călătoritul, comisia va presupune că plecați în călătorii destul de des și că vă puteți exprima un punct de vedere referitor la ultimele două locuri pe care le-ați viziat, de exemplu.

7. Atenție la speța de etică!

Judecătorul Stela Stoicescu a povestit experiența personală și a menționat că întrebările din cadrul interviului nu sunt întrebări simple, dar că nu este necesar să oferi "răspunsuri de manual, răspunsuri artificiale".

Stela a primit o speță prin care era întrebată dacă ar divorța de soțul ei alcoolic, pentru a-și salva cariera. Desigur că s-a gândit că există o capcană și a pus mai multe întrebări în aflarea cât mai multor necunoscute, cum ar fi: dacă se înțelege bine cu soțul, dacă o iubește, dacă o respectă, dacă l-a dus la medic și altele. Comisia a spus că relația de acasă este perfectă, că o răsfață / iubește / respectă, că au fost la medic (fără rezultat), dar că de două ori pe lună se îmbată și apare în media, iar acest lucru îi afectează cariera de magistrat.

Atunci Stela a spus comisiei de examinare că "Nu, cariere mai sunt!".

Nu știe nici ea, posibil nici comisia, dacă există răspunsuri corecte sau nu. Cert este că vor să vadă sinceritatea și autenticitatea candidatului care le stă în față.

Comisia nu are un set de întrebări în față pe care trebuie să le pună candidatului, ci așa cum spunea Cristi Danileț: "Deci, ceea ce urmărim este să vedem dacă avem în fața noastră un om. Își știe calitățile? Își știe defectele? Poate purta un dialog cu membrii Comisiei?".


Cuvinte cheie: admitere inm, facultatea de drept, conferinta, proba interviului, speta etica, experienta, hobby, domenii de interes, comisia de examinare, limba engleza, candidati, drept civil, procedura penala, procedura civila, drept penal, avocat Valerian Cioclei, judecator ZIDARU GHEORGHE LIVIU
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020