Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Actualitate
Propunerea presupune o pregătire profesională de 4 ani, mai mult cu 2 ani față de cât durează pregătirea auditorilor în prezent
facebook

Vârsta și experiența pentru INM, înlocuite cu 4 ani de pregătire?!

10 deputați și 2 senatori au depus un proiect de modificare a legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Parlamentarii au renunțat la cele mai controversate propuneri ale lui Tudorel Toader: condițiile de vârstă și experiența pentru INM, dar aceștia propun ca formarea auditorilor de justiție să dureze 4 ani.

10 deputați și doi senatori au depus la Camera Deputaților proiectul de modificare a legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Acesta nu mai modifică articolul 14 din lege în sensul introducerii condițiilor de vârstă de 30 de ani și de experiență de minim 5 ani în alte profesii juridice pentru a putea da admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Proiectul trece direct la articolul 16, unde modifică alineatul 3 astfel: "Durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiție este de 4 ani. După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică de câte 6 luni la: instanțe, parchete, penitenciare, cabinete notariale și cabinete de avocatură, Oficiul Național al Registrului Comerțului și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Stagiile vor fi organizate pe baza unor protocoale de colaborare între Institutul Național al Magistraturii și Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Administrația Națională a Penitenciarelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (...)."

De asemenea, proiectul prevede că: "Judecătorul stagiar participă în complet colegial la soluționarea cauzelor de competența judecătoriei. Judecătorul stagiar emite opinie consultativă care se motiveează și rezolvă lucrările date în sarcina sa de președintele de complet.

Procurorul stagiar participă la soluționarea cauzelor aflate în instumentarea unui procuror definitiv.

Procurorul stagiar emite opinie consultativă care se motivează și rezolvă lucrările date în sarcina sa de prim-procurorul parchetului de pe lângă judecătorie"

Examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari ar urma să constea într-un interviu organizat de CSM la finalul perioadei de stagiu.

"Ştiam că unii parlamentari vor prelua proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca iniţiativa proprie. Ştiam că vor fi unele modificări. Prin dezbateri vor surveni şi alte modificări. Important este ca modificările care vor surveni să îmbunătăţească proiectul de lege", a spus Tudorel Toader, potrivit Clujust.ro.


Cuvinte cheie: inm, examen inm, auditori de justitie, proiect de lege, expereinta profesionala, varsta minima, pregatire profesionala, judecatori, procurori, perioada de stagiu, examen de capacitate, practica, tineri, parlament, romania, legislatie, minsterul justitiei
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020