Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Economie
Proiectul propus de Ministerul Finanțelor prevede 9 modificări majore
facebook

ANALIZĂ - Propunerile fiscale pentru anul 2018. Cum se vor schimba salariile nete față de sistemul actual?

Cu ajutorul unui consultant fiscal, colegii de la Hotnews au realizat o serie de calcule pentru a vedea cum anume vor influența propunerile fiscale pentru anul 2018 salariile din România.

În primul rand, este de menționat faptul că discutam despre un proiect care poate suferi modificari pana la forma finala care urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

Scurta recapitulare

Potrivit comunicatului postat pe site-ul Finantelor, avem de-a face cu urmatoarele 9 schimbari majore:

1. Impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, PFA, drepturi de autor și cabinete individuale (avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.

2. Reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

3. Din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar trei: Contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat, Contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat si Contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.De asemenea, scad contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă.

4. Pentru activitățile independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc.), nu se vor mai datora contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

5. Creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei.

6. Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro și includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfașoară activități exceptate în prezent. Se modifica definitia microintreprinderii de la art 47 din Codul fiscal.

7. Salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018.

8. Indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018. In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR.

9. Contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent  la 3,7%.

In cazul salariului minim

In cazul cresterii salariului minim de la 1450 la 1900, un salariat va lua in mana in plus anul viitor cu 98 de lei. Din 2018, acel salariat ar lua in  mana 1163 de lei.

In prezent, un salariat platit cu salariul minim de 1450 de lei are un salariu net )"in mana" de 1065 de lei. 

Angajatul plăteşte la bugetele de stat 385 lei, iar costul total al angajatorului cu salariul este de 1783 de lei. 

Prin urmare, in cazul salariului minim, angajatul are de castigat 98 de lei.

Citește mai multe AICI!


Cuvinte cheie: analiza fiscalitate, proiect de lege, salariati, angajatori, venit brut, salariu minim garantat, pilonul ii de pensii, contributii sociale
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020