Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
Justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni
facebook

"Porți deschise" pentru mai multe instanțe din țară în data de 25 octombrie, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile

Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei europene a justiției civile, cu scopul de a aduce în atenția cetățenilor europeni modul de funcționare a justiției și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european. Cu această ocazie, mai multe instanțe din țară au anunțat o serie de activități speciale pentru această zi.

Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni, care le conferă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.

CRAIOVA

Curtea de Apel Craiova organizează miercuri, 25 octombrie, la sediul instanţei din strada Constantin Brâncuşi, "Ziua porților deschise"  la care sunt invitați studenți, auditori de justiție, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, precum și toți cei interesați de activitatea acestor instituții. 

Agenda evenimentului include vizitarea principalelor compartimente ale instanţei, prezentarea circuitului unui dosar şi a etapelor procesuale până la soluţionarea unei cauze, persoanelor interesate fiindu-le oferite materiale ce conțin informaţii despre funcţionarea sistemului judiciar românesc.  

În holul central al instituţiei vor fi puse la dispoziţia publicului broşuri de informare.

Primirea şi înregistrarea participanţilor se va realiza în intervalul orar 09.30-10.00 în holul central al instituţiei, urmând ca vizita să se desfăşoare până la ora 12.00.

TÂRGU MUREȘ

Curtea de Apel Târgu-Mureş, în colaborare cu Tribunalul Specializat Mureș și cu Judecătoria Târgu-Mureș,  organizează acțiuni ce se înscriu în inițiativa "porților deschise".

Apreciem că participarea la aceste acțiuni reflectă efortul comun de definire a justiției ca spațiu de afirmare a drepturilor cetățenilor, de stabilire și dezvoltare a relației de încredere între cei ce înfăptuiesc actul de justiție – magistrații și beneficiarii acestuia – justițiabilii.    

Evenimentul este organizat în cadrul Planului de Acţiuni pentru reforma sistemului judiciar, adoptat prin H.G. nr. 232/2005 şi are în vedere "asigurarea transparenţei actului de justiţie", urmărind crearea unei imagini reale asupra condiţiilor în care judecătorii își desfășoară activitatea, asupra etapelor pe care le parcurge un dosar, de la înregistrare până la soluţionare, asupra structurii instanțelor judecătorești, asupra drepturilor pe care legea ni le conferă, cât și asupra obligațiilor pe care trebuie să le respectăm.

În programul de desfășurare al evenimentului sunt incluse dezbateri importante:

În intervalul orar 900 – 1000, "Accesul liber la justiție – Mecanisme judiciare" – adresată cetățenilor;

În intervalul orar 1000 – 1100, "Instanțele și legea în cuvinte cheie", "Ce drepturi și obligații avem? De ce?" – adresată elevilor de gimnaziu;

În intervalul orar 1130 – 1230, "Instanțele și legea în cuvinte cheie", "Ce drepturi și obligații avem? De ce?" – adresată elevilor de liceu;

De la ora 1300, "Judecător, procuror sau avocat? Profesie – rațiune – pasiune" – adresată studenților.

Dezbaterile adresate elevilor de gimnaziu, respectiv de liceu, vor fi adaptate potrivit vârstei și nivelului de pregătire al acestora.

De asemenea, după încheierea dezbaterilor mai înainte enumerate, vor fi prezentate, pentru fiecare grup, sălile de judecată, cu explicații din partea judecătorilor.

ZALĂU

Persoanele care vor să afla detalii despre sistemul de justiţie pot vizita miercuri, 25 octombrie, clădirea Tribunalului Sălaj, care îşi deschide porţile pentru patru ore. Ziua Europeană a Justiţiei Civile va fi marcată în judeţ prin evenimentul "Ziua Porţilor Deschise" la Tribunalul Sălaj, în cadrul căruia cei interesaţi vor afla despre modul în care este înfăptuit actul de justiţie în România.

În intervalul orar 9.30 şi 13.30, vizitatorii vor primi informaţii despre drepturilor tuturor celor implicaţi în actul de justiţie sau despre etapele pe care le parcurge un dosar de la înregistrare, la soluţionare. 

Potrivit judecătorului Rareş Podar, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, cu această ocazie, în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii au fost lansate o serie de broşuri prin care este prezentat modul de organizare a sistemului judiciar din România, modul de admitere în Magistratură, precum şi organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, care se găsesc pe site-ul instanţei. 


Cuvinte cheie: ziua europeana a justitiei civile, cetateni, justitiabili, porti deschisa instante, curtea de apel craiova, curtea de apel targu-mures, tribunalul specializat targu-mures, activitati educative, educatie juridica
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020