Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Actualitate
Noua structură va putea soluționa plângerile făcute de copii sau de reprezentanții acestora față de institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei copilului
facebook

Avocatul Copilului. O inițiativă de mult așteptată

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului. Proiectul modifică și completează Legea nr. 35 / 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

În urmă cu aproape un an, studentul la Drept, Răzvan Murea, în cadrul unui interviu Avocatura.com, ne povestea cum a fost "ministrul Justiției" pentru o zi, când a avut șansa de a propune un proiect de lege despre... Avocatul copilului!

Iată că propunerea lui "în joacă" a prins astăzi formă și consistență, prin proiectul de lege aprobat miercuri de către Guvern.

Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului, potrivit Hotnews.ro.

Noua structura va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora fata de institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica institutiile publice reclamate.

In plus, acesta va realiza studii/evaluari pentru a stabili gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, dar si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta, in fapt, drepturile copilului.

Actul normativ prevede infiintarea a 18 noi posturi in cadrul noii structuri, incepand cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi in aparatul central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului.


Cuvinte cheie: avocatul copilului, avocatul poporului, guvern, proiect de lege, comitetul onu, drepturile copilului, educatie, sanatate, protectia copilului
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020