Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Barouri
`Avocatul poate să comunice prin mass-media convingerile sale profesionale, cele privitoare la problemele profesiei, cele privind relația cu magistrații, cu organele puterii judecătorești, cu celelalte organe judiciare, precum și cu organele statului`
facebook

CE ȘI CÂT anume au voie avocații să vorbească cu mass-media - #coddeontologic

Unii ies prea mult în presă, alții nu vorbesc deloc. Unii își pun și pe mașină numărul casei de avocatură, altora le este frică să spună și "bună ziua" anumitor jurnaliști. Oricum ar fi, cred că le-ar prinde bine unor profesioniști să știe ce anume și cât pot comunica în presă. Nu o spunem noi, ci Codul Deontologic, adoptat luna trecută, pe care sigur nu ați avut timp să-l citiți.

Capitolul V al Codului Deontologic adoptat în luna septembrie 2017 conține dispoziții referitoare la "Publicitatea și comunicarea cu mass media". Așadar, trebuie să spunem din capul locului că:

"(3) Avocatul este autorizat să informeze publicul despre serviciile pe care le oferă, cu condiția ca informația să fie fidelă, obiectivă și veridică și să respecte principiile esențiale ale profesiei, reglementările profesionale și regulile unei concurențe loiale și oneste.

(4) Publicitatea unui avocat sau a unei forme de exercitare a profesiei, indiferent de media utilizată – în presă, radio, televiziune, platforme online, prin comunicare electronică ori prin alt mijloc – este autorizată în măsura în care nu conține informații false ori care ar putea induce publicul în eroare sau ar afecta imaginea profesiei ori reputația colegilor."

Dacă ne întrebați pe noi, dispozițiile acestea își cam dau cu stângul-n-dreptul, dar cel mai probabil practica va face lumină. Sau nu!

Cât privește "Relația avocatului cu mass-media", art. 21 este cât se poate de clar:

"(1) În relația cu mass media, avocatul își exercită libertatea de exprimare și are dreptul să intervină, prin intermediul mijloacelor mass-media, atunci când este vorba de apărarea intereselor legitime ale clientului său ori a profesiei de avocat.

(2) Avocatul care face declarații în mass-media sau moderează diferite emisiuni cu tematică juridică sau altă tematică va trebui să respecte dispozițiile prezentului Cod deontologic.

(3) Avocatul va ține seama că specificul libertății sale de exprimare este subordonat legii și statutului profesiei de avocat, precum și prevederilor prezentului Cod.

(4) În acest sens, avocatul va manifesta prudență și reținere în legătură cu informațiile pe care le oferă presei, astfel încât să nu încalce regulile și principiile profesiei.

(...)

(6) În temeiul dreptului la liberă exprimare, avocatul poate să comunice prin mass-media convingerile sale profesionale, cele privitoare la problemele profesiei, cele privind relația cu magistrații, cu organele puterii judecătorești, cu celelalte organe judiciare, precum și cu organele statului."

Dar, există și anumite restricții, și anume:

"(5) Publicarea unor articole de presă sau programe plătite de către avocat, prezentate ca informații obiective, este interzisă.

(…)

(7) Avocatul va evita prezentarea în presă a problemelor clienților, dezbaterea cauzelor și oferirea de date sau informații din procesele în care își exercită atribuțiile.

(8) În mod excepțional, când interesul clientului o impune, avocatul poate să prezinte presei abuzurile la care este supus clientul său, solicitând restabilirea legalității și adoptarea unor măsuri procedurale corecte.

(9) În relația cu mass-media, avocatul va evita publicitatea, sens în care nu va face referiri la portofoliul pe care îl deține, la notorietatea cauzelor pe care le-a susținut ori la numărul proceselor câștigate."

Așadar, domnilor avocați, se pare că sunteți liberi să vă exprimați, și nu chiar. Oricum ar fi, noi putem să vă spunem că nu am auzit până acum de vreun caz în care un avocat să fie tras de ureche pentru că ar fi vorbit prea mult sau că își strigă prin comunicate clienții mari pe care-i are...


Cuvinte cheie: avocati, avocatura, cod deontologic, relatia cu mass media, publicitate avocati, libertate de exprimare, clienti, profesia de avocat, teme juridice, opinii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021