Avocatura Com
Editorial
Vârsta minimă de 30 de ani nu asigură pe nimeni că vei fi un magistrat mai pregătit decât ai fi fost la 25 / 26 de ani
facebook

Vârsta și vechimea, intens discutate de către viitorii candidați la INM: "Drumul spre iad e pavat cu intenții bune"

"De ce să ne chinuim să învățăm din moment ce se va introduce vârsta și vechimea peste 5 ani?", aceasta este întrebarea care îi macină pe mulți aspiranți la o carieră în magistratură de când au aflat propunerile ministrului Justiției. Tudorel Toader a propus ca vâsta minimă de intrare a candidaților la INM să fie de 30 de ani și să aibă o vechime de cel puțin 5 ani în domeniul juridic.

Într-o zi de miercuri, 23 august, lumea celor care doresc să aibă o carieră fie ca judecător, fie ca procuror, a fost dată peste cap. Tudorel Toader a propus câteva modificări cu privire la Legile Justiției, iar una dintre ele este cea care prevede ca vârsta minimă a candidaților la INM să fie de 30 de ani și ca aceștia să aibă 5 ani vechime în alte profesii juridice.

Și-atunci a început calvarul. Bineînțeles că îți cade cerul în cap când tu ești anul II / III la Drept și deja te-ai apucat de învățat pentru acest tip de examen. Ți-ai făcut iluzii, planuri, și-acum vine, hodoroc-tronc, această schimbare. Nu mai spunem de cei care au susținut de două / trei ori examenul de admitere, au și ajuns până la interviu, au picat, și-acum află că e posibil ca visul lor să fie aproape imposibil de realizat (cel puțin 5 ani).

Nouă ne plac schimbările, pentru că schimbările înseamnă evoluție, sau cel puțin așa ne place să credem noi (la Avocatura.com sunt doar persoane optimiste).

Suntem de acord cu această schimbare, dar noi o vedeam puțin altfel.

Suntem de acord că e puțină pregătire în cei doi ani ca auditor de justiție - înveți muuuuultă teorie, dar cumva practica nu e suficientă. Și atunci, soluția ar fi să se facă mai multă practică. Să fie o pregătire de 3 ani, de exemplu, sau 4 ani. Un an să înveți teoria, iar în 3 ani să stai pe lângă un judecător/procuror, să ți se analizeze abilitățile, să te conducă cineva pe drumul tău, pentru a fi un magistrat de succes, un magistrat înțelept.

Înțelepciunea se capătă în timp, dar 30 de ani nu e o vârstă care să demonstreze: "Gata, domnule! Acum sunt pregătit să fiu magistratul perfect". Până la 30 de ani poți să dobândești o experiență de viață medie (că doar nu o să faci și copii, care să îți facă și nepoți șiiiiii simultan să manageriezi departamentul juridic al unei multinaționale de telecomunicații. Sau poate da?!).

În același timp, pentru toți aceia care invocă motivul "Păi ce fac eu 5 ani? Păi mi se ia de tot și de toate și nu o să mai vreau să o iau de la capăt la 29 de ani să învăț materia". Just, dar cu tot respectul, A FI MAGISTRAT AR TREBUI SĂ FIE PRIORITATEA TA, NU VÂRSTA. Dacă te împiedici de cei 5 ani, s-ar putea să nu fie profesia visurilor tale. Aceia care vor cu adevărat, care sunt - sună a clișeu - născuți pentru a fi magistrați, vor fi. Este o selecție naturală.

Dragi viitori candidați la INM, nu vă lăsați prinși în hore care nu vă caracterizează, nu vă pierdeți timpul cu lucruri mărunte, nu vă mânjiți cu ura că cineva vă poate spulbera visele.

Redăm mai jos o parte din discuția care ne-a dat imboldul pentru a scrie acest material și dacă există persoane care doresc să ne comunice opinii/gânduri, vă rugăm să o faceți!


Cuvinte cheie: admitere inm, legile justitiei, haos, schimbare, evolutie, varsta minima, ambitie, succes, talent, magistratura, judecator, procuror, abilitati, experienta, nemultumiri, candidati, selectie naturala
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com