Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Alegeri
Pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică
facebook

2 avocați reprezintă societatea civilă în Consiliul Superior al Magistraturii

Victor Alistar și Romeu Chelariu au fost aleși ca membri în CSM din partea societății civile. Victor Alistar, propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România a fost validat cu 78 de voturi "pentru" şi 43 "împotrivă" de plenul Senatului. Romeu Chelariu a fost propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere". Acesta a fost votat cu 85 de voturi "pentru" şi 36 "împotrivă".

CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Din Consiliu mai fac parte 9 judecători, 5 procurori şi 2 reprezentanţi ai societăţii civile. Reprezentanţii societăţii civile au atribuţii limitate în CSM. Potrivit art. 28, Al. (3), din Legea 317/2004  privind CSM, reprezentanţii societăţii civile participă numai la lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul Senatului i-a ales, prin vot secret, pe Victor Alistar şi pe Romeu Chelariu ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile. Alistar este director executiv al Transparency International România, iar Chelariu este avocat, membru în mai multe asociaţii şi fundaţii.

Victor Alistar a fost propus de către Transparency International  - filiala România, al cărui director executiv este. Alistar este şi avocat, membru în Baroul Bucureşti din februarie 2007. În CV-ul său mai figurează funcţia de purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum şi cea de şef de serviciu în Primăria Bucureşti. Victor Alistar este şi lector la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

De numele său se leagă mai multe scandaluri. Pe vremea când era funcţionar public în Primăria Capitalei, condusă de Viorel Lis, actualul membru al CSM a fost acuzat că a obţinut ilegal un imobil din fondul locativ al Municipalităţii. În 2009, Victor Alistar a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru fals în declaraţii, potrivit Adevărul.

Romeu Chelariu

În vârstă de 64 de ani, Romeu Chelariu, membru în mai multe asociaţii şi fundaţii, este avocat, mediator şi, conform propriei declaraţii, "atât un teoretician, cât şi un practician al Dreptului".

Până în 2013, potrivit propriului CV, Chelariu a predat la mai multe universităţi private din Iaşi, unele dintre acestea desfiinţate între timp: "Mihai Eminescu", "Dimitrie Cantemir" sau "Mihail Kogălniceanu" sau "Gheorghe Zane". La începutul anilor 2000, ieşeanul a fost director al cancelariei prefectului judeţului Iaşi.

După ce a obţinut o master în "guvernare modernă şi dezvoltare locală", în 2005, pe când avea 52 de ani, Chelariu a lucrat în cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Iaşi.  Bărbatul şi-a depus candidatura pentru această funcţia de membru CSM şi în primăvara acestui an însă atunci niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritate de voturi, procedura reluându-se.

În proiectul de management de atunci, Chelariu preciza că este adeptul lucrului în echipă, fiind încrezător că poate determina o "reformă din interior" a justiţiei, alături de ceilalţi membri ai CSM. Alăturat proiectului său de management,  Dumitru Chelariu a reliefat şi o parte din activitatea sa de reprezentant al societăţii civile. Printre altele, acesta a ataşat şi un apel pe care l-a trimis în 2016 preşedintelui României, primului ministru de atunci sau Ambasadei României din Brazilia.

"Fundaţia noastră solicită autorităţilor însărcinate cu asigurarea securităţii şi sănătăţii pe parcursul Olimpiadei să acţioneze pentru îndeplinirea integrală a acestei misiuni, dar şi pentru stoparea violenţelor poliţiei."

Un alt apel adresat autorităţilor române de fundaţia condusă de Chelariu, exempificat de asemenea în dosarul depus de acesta la Senat, a fost unul prin care a solicitat respectarea drepturilor omului în Turcia.

Cine sunt membrii CSM

Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic.


Cuvinte cheie: societatea civila, csm, ministrul justitiei, iccj, facultatea de drept, justitie, transparency international, agentia nationala a functionarilor publici, avocat
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021