Avocatura Com
Reportaj
A fost pentru prima oară când examenul s-a ținut în București, așa că trotuarul era acum împânzit de bagaje și părinți emoționați
facebook

ADMITERE BAROU 2017 - Tradiție respectată: Dreptul civil și Procedura civilă au dat cele mai mari bătăi de cap candidaților: "Prea multe spețe la Civil!"

Zâmbete nesigure, lacrimi, stres și emoții. Același examen, alt an. Peste 3000 de candidați din toate colțurile țării au susținut astăzi examenul de admitere în avocatură. A fost pentru prima oară când examenul s-a ținut în București, așa că trotuarul era acum împânzit de bagaje și părinți emoționați. Tradiția a fost respectată și anul acesta în sensul în care Dreptul civil și Procedura civilă au dat cele mai mari bătăi de cap candidaților.

Deși am făcut cunoștință și cu tineri emoționați care nu au dorit să ne împărtășească din experiența lor, am întâlnit câțiva curajoși care nu s-au sfiit să împărtășească cu noi experiența acestui examen.

O tânără (destul de senină și stăpână pe ea), despre care am aflat că o cheamă Raluca și care a absolvit Dreptul la UB în anul 2009, ne-a mărturisit că: "Cred că a fost bine... A fost ok. Au fost destul de multe spețe pentru niște stagiari, dacă mi se permite să îmi spun opinia personală.

De asemenea, nu pot susține faptul că a avut o dificultate extraordinară, dar într-adevăr trebuia să înveți. Nu ai nicio șansă să iei acest examen dacă nu te pregătești. Anul acesta OEPA a fost accesibilă, dar mi s-a părut dificil la Civil și la Procedură Civilă. Acestea mi s-au părut mai grele ca anii trecuți. Personal consider că față de subiectele din 2015 și 2016, subiectele au fost mai grele".

Întrebată dacă va susține examenul și la INM, Raluca ne spune: "Nu. Eu sunt jurist. Am vrut doar să văd cum este acest examen".

Candidată din Ialomița, al doilea examen, va încerca și la INM

"Examenul de astăzi mi s-a părut greu... Greu ca în fiecare an (zâmbește - n.r.). Consider că Procedura Civilă și Civilul au fost mai dificile în acest an. Și Procedura Penală a fost grea... Este al doilea an în care dau și voi susține și examenul de duminică de la INM", ne-a spus Marina din Ialomița.

Prietenul nostru, Mircea Obreja, are o atitudine de învingător, chiar dacă sunt șanse să nu promoveze acest examen. Consideră că Dreptul îi oferă foarte multe opțiuni: "Mi s-a părut o experiență interesantă, dar mi s-a părut greu la Penal. Asta cred și colegii care au susținut același examen. Nu știu dacă iau sau nu acest examen. Sper, dar nu cred (râde - n.r.). Oricum ar fi, nu este un capăt de lume".

Candidată din București, Universitatea Nicola Titulescu, primul examen, va încerca și la INM

"Subiectele mi s-au părut ușoare. În schimb, la Civil au fost complexe din punct de vedere al formulării. Sper să-l iau. Nu am în plan vreo casă de avocatură sau vreun cabinet."

Candidată din Craiova, a mai susținut de două ori examenul, nu va încerca la INM

"Examenul mi s-a părut accesibil. Comparativ cu ceilalți ani, tot Procedura Civilă mi s-a părut mai grea. Crede că-l va lua. Nu am avut nicio discuție cu vreo casă de avocatură și în nicun caz nu am de gând să dau și la INM."

Candidată din Brașov, primul examen, nu va încerca la INM

"Subiectele mi s-au prăut cam grele. Pentru mine Procedura Civilă a fost cea mai grea. Dar repet, pentru mine. Nu știu dacă voi lua, este și prima dată, nu vreau să mă pronunț de acum. Aștept baremul. Eu lucrez în domeniu din anul II de facultate și de aceea nu am alte discuții cu case de avocatură sau cabinete. Trebuie doar să trec această etapă."

Candidată din Brașov, primul examen, ar încerca și la INM, dar anul viitor

"Examenul a fost emoționant și destul de dificil, dar dacă te pregătești... Cel mai greu mi s-a părut Procedura Civilă. Cât privește OEPA, comparativ cu 2015 mi s-au părut mai accesibile subiectele. Asemănătoare cu cele de anul trecut. Deci nu mă pot pronunța acum ce rezultat voi avea. Aș vrea să încerc și la INM, dar la anul."

Candidat din Craiova, primul examen, va încerca și la INM

"La Civil, oarecum, a fost mai greu. Sunt din Craiova și este prima dată când susțin examenul. Și da, m-am înscris și la INM. Dar îmi doresc mai mult să intru la Barou. Nu știu dacă iau sau nu examenul. Până nu se afișează baremul chiar nu știu și refuz să mă gândesc acum la asta."

Câți candidați, atâtea păreri! Pentru unii se pare că Procedura Penală a dat bătăi mai mari de cap decât în ceilalți ani. Pentru alții, îndeosebi cei care au susținut examenul pentru prima dată, examenul a fost greu / emoționant per ansamblu.

Toată lumea așteaptă cu sufletul la gură atât baremele, cât și rezultatele finale.

Noi suntem și mai curioși să vedem dacă anul acesta s-au mai strecurat "erori" din partea celor care au realizat subiectele. wink


Cuvinte cheie: admitere barou 2017, fotoreportaj, candidati, subiecte, drept civil, procedura civila, drept penal, procedura penala, oepa, profesia de avocat, examen inm, emotii, erori
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com