Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Un sistem de plată defalcată a TVA va fi introdus în mod opțional de la 1 octombrie 2017
facebook

Legislația fiscală se schimbă: Care sunt modificările aprobate de Guvern?

Miercuri, 30 august, Guvernul a aprobat mai multe proiecte de modificări a legislației fiscale din țara noastră. Începând din septembrie vom avea parte de introducerea unei plăți defalcate a taxei pe valoare adăugată, creșterea taxei la carburanți și noi termene de la care firmele vor fi obligate să utilizeze doar case de marcat cu jurnal electronic.

Numeroase schimbări importante în mai multe zone cheie ale fiscalității sunt incluse în trei proiecte de acte normative aprobate miercuri de Guvern, în cadrul ședinței săptămânale.

Creșterea accizei la carburanți

Astfel, prima modificare pregătită de Executiv și inclusă într-un proiect de modificare a Codului fiscal constă în creșterea accizei la carburanți. Mai precis, acciza la benzină va crește de la 1.656,36 lei la 2.035,40 lei/mia de litri, iar cea la motorină de la 1.518,04 la 1.897,08 lei/mia de litri, majorarea urmând să se facă în două etape, 15 septembrie și 1 octombrie 2017, pentru a nu genera creşterea preţului la pompă şi scăderea consumului, potrivit unor declarații oferite ieri, la începutul ședinței de Guvern, de către Ionuț Mișa, ministrul finanțelor publice.

"Termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 lei pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibil - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină - şi data de 1 octombrie la care va creşte cu încă 0,16 lei pe litru pentru cele trei categorii (benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină, n. red.)", a declarat Mișa, potrivit Mediafax.

Implementarea sistemului split TVA, aprobată de Guvern

Un sistem de plată defalcată a TVA, cunoscut sub numele de split payment, va fi introdus în mod opțional de la 1 octombrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, pentru toate firmele înregistrate în scopuri de TVA, care vor fi nevoite practic să își deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au. (...)

Noi termene pentru utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic

Nu în ultimul rând, Executivul a aprobat miercuri un proiect de ordonanță prin care propune o nouă amânare a termenului de la care firmele vor fi obligate să utilizeze doar case de marcat cu jurnal electronic, în locul celor actuale cu role jurnal pe suport hârtie, potrivit Avocatnet.

Concret, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii și mari, în timp ce companiile mici vor trebui să se conformeze începând cu 1 august 2018.

În ceea ce priveşte interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal, aceasta ar urma să intre în vigoare la 1 august 2018, cu zece luni târziu decât termenul stabilit în prezent (1 octombrie 2017). În plus, autorităţile vor autoriza, începând cu 1 aprilie 2018 (în loc de 1 iulie 2017), numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale, tocmai pentru a se evita comercializarea caselor pe suport hârtie până în ultimul moment.

La finalul lunii iulie, Ministerul de Finanțe lansase, în dezbatere publică, un proiect de act normativ prin care avansa un termen unic, 1 mai 2018, pentru utilizarea exclusivă a caselor de marcat cu jurnal electronic.


Cuvinte cheie: noutati legislative, modificari, legislatia fiscala, guvern, proiecte de lege, crestere accize carburanti, defalcare tva, case de marcat, jurnal electronic, dezbatere publica, schimbari, romania 2017, proiect de ordonanta
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020

,