Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Tudorel Toader: `Țara nu are nevoie numai de procurori și judecători, ci și de consilieri juridici, notari, avocați, executori judecătorești`
facebook

Viitorii candidați la INM: Vârsta minimă 30 de ani și 5 ani vechime în profesii juridice

Tudorel Toader a anunțat astăzi că propiectul de modificare a legilor Justiției prevede ca vârsta minimă a candidaților la INM să fie de 30 de ani și ca aceștia să aibă o vechime de 5 ani în alte profesii juridice.

"In multe tari din lume, aceasta demnitate de magistrat, care decide in raport cu soarta unui om, presupune stiinta de carte pe de o parte, dar mai presupune in plus si o maturitate, o experienta de viata, o capacitate a magistratului de a intelege mecanismele vietii sociale. In multe tari nu se incredinteaza puterea judecatoreasca unui tanar de 24-25 de ani, cat are cand termina INM.

Eu sunt la catedra de 27 de ani. Am mers pe absolut toate treptele. Ca ministru trebuie sa ma pozitionez intre tinerii care aspira la statutul de magistrat, exigentele statului de drept si cetatean. Prin urmare, propunem ca la INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de cel putin 5 ani.

Avem foarte multe profesii juridice, tara nu are nevoie numai de procurori si judecatori, ci si de consilieri juridici, notari, avocati, executori judecatoresti. Propunerea o anuleaza pe cea pe care o permite legislatia de astazi, ca la 5 ani vechime sa dea admitere sa intre direct procuror sau judecator, necontand varsta. 

O chestiune tehnica: Astazi concursul la Institutul National al Magistraturii se anunta cu 60 de zile inainte, noi propunem sa se anunte cu 6 luni inainte. 

Auditorii de justitie vor beneficia de decontarea materialelor didactice si cazare gratuita la INM. Daca spatiile de cazare de la INM nu sunt suficiente, atunci vor beneficia de decontarea a 50% din chirie. 

Evaluarea psihologica este prevazuta o data la 5 ani. 

Judecatorii/procurorii vor fi supusi unei evaluari periodice: performante, integritate, iar cei care au functii de conducere, si a competentelor manageriale. 

Sunt propuneri de fond si nu de forma, pe care le consideram firesti, necesare si normale, de natura sa asigure buna functionare intre cele trei puteri ale statului, de natura a eficientiza si credibiliza actul de justitie"
, a susținut ministrul Justiției, potrivit Hotnews.ro.


Cuvinte cheie: propunere legislativa, examen, admitere inm, candidati, varsta minima obligatorie, legislatie, vechime, profesii juridice, spatii de cazare, reguli, integritate, evaluare, stat, procuror, judecator, executor judecatoresc, notar public, avocat
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020