Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
INPPA
Efectul Deciziei Curții Constituționale vizează exclusiv sintagma `de natură să aducă atingere prestigiului profesiei`
facebook

Răspunsul INPPA privind decizia CCR 225/04.04.2017: Sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" de avocat din cuprinsul art. 14 din Legea nr. 51/1995 este neconstituțională

INPPA a răspuns la solicitarea Președintelui UNBR - Gheorghe Florea - de a emite o opinie în legătură cu efectele publicării în Monitorul Oficial a Deciziei CCR referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.14 lit. a) și ale art.27 lit. d) din Legea nr. 51/1995.

La solicitarea Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, pentru a se emite o opinie în legătură cu efectele publicării în Monitorul Oficial 468 din 22.06.2017 a Deciziei nr. 225/04.04.2017 a Curții Constituționale a României referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.14 lit. a) și ale art.27 lit. d) din Legea nr. 51/1995, exclusiv cu privire la soluționarea cererilor de primire în profesie, formulate după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei sus-menționate,

Institutul Național pentru Pregătirea şi Perfecționarea Avocaţilor informează asupra următoarelor consecințe:

- Prin Decizia nr. 225/04.04.2017, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" de avocat din cuprinsul art. 14 lit. a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, este neconstituțională.

- De la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei, prevederile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate timp de 45 de zile iar după trecerea acestora, în absența unei intervenții a legiuitorului, își încetează aplicabilitatea.

- Efectul Deciziei Curții Constituționale vizează exclusiv sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei". A contrario, restul textului art. 14 lit. a) rămâne în ființă. De asemenea, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește art.27 lit. d) din Legea nr.51/1995.

- Până la o viitoare intervenție a legiuitorului, singurul abilitat potrivit Deciziei Curții Constituționale să determine infracțiunile a căror gravitate justifică atragerea nedemnității, textul art. 14 lit. a) urmează a se aplica fără sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei".

- În concret, ținând cont și de faptul că Deciziile Curții Constituționale produc efecte de la publicarea în Monitorul Oficial al României numai pentru viitor, considerăm că dispozițiile art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995, în forma "cel condamnat definitiv, prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate" trebuie avute în vedere în analizarea cererilor de înscriere la examen (sesiunea septembrie 2017) prin raportare la art. 2 alin. (1), art. 7 alin. (9) și art. 11 din Regulamentul de examen şi prin raportare la art. 12 din Legea nr. 51/1995 .

Av. dr. Traian Briciu

Director INPPA.


Cuvinte cheie: monitorul oficial, inppa, unbr, curtea constitutionala a romaniei, opinie, prestigiul profesiei, decizie, legea 51/1995, infractiuni, condamanre definitiva, avocat Briciu T. Traian-Cornel, avocat Dr. Florea D. Gheorghe
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021