Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Actualitate
ANAf a pus în vedere dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice faptul ca trebuie să declare până la data de 30 iulie veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerilor
facebook

Mii de români pot rămâne cu avansul dat și fără locuințele cumparate: ANAF poate pune bețe-n roate câtorva sute de dezvoltatori imobiliari

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a "constatat" recent faptul că acele venituri obtinuțe de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, înregistrate în scopuri de TVA, din vânzarea de locuințe, pentru care s-au plătit impozite aferente vânzării din patrimoniul personal, de cel mult 3%, în ultimii 7 - 8 ani de zile, au fost impozitate necorespunzător. Ca urmare, ar fi necesară reconsiderarea acestora drept venituri din patrimoniul afacerilor, ceea ce ar înseamna aplicarea unei cote de 16% + contribuțiile sociale aferente. Teama dezvoltatorilor imobiliari ar fi, cunoscând practica administrativ-fiscal, ca noul nivel de impozit să fie aplicat retroactiv, ceea ce ar duce la blocarea proiectelor rezidențiale în construcție, iar în scenariul cel mai pesimist la falimente și mii de cumpărători fără apartamente.

In luna iunie 2017 a fost publicat un comunicat ANAF, prin care s-a pus in vederea dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, inregistrate in scopuri de TVA, faptul ca trebuie sa declare pana la data de 30 iulie anul curent veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul afacerilor.

"In urma unei analize de risc efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, s-a constatat ca exista nenumarate situatii in care contribuabilii persoane fizice au declarat impozit pe venit din vanzarea proprietatilor imobiliare, din patrimoniul personal, in conditiile in care acestia erau obligati la plata impozitului pe venitul din proprietati imobiliare din patrimoniul afacerii, asa cum prevede Codul Fiscal", arata ANAF, potrivit Wall-Street.

Termenul scurt de timp oferit de ANAF reuseste sa bulverseze din nou piata imobiliara, desi de la inceputul desfasurarii activitatii dezvoltatori imobiliari persoane fizice inregistrati in scopuri de TVA si pana in prezent absolut toate persoanele sau autoritatile angrenate in stabilirea, declararea si virarea / colectarea venitului din acest gen de venit (transferul proprietatii imobiliare) au considerat ca impozitul pe venit datorat este cel din categoria "impozit pe transferul proprietatii din patrimoniul personal" in conf. cu art. 77/1 din Legea nr. 571/2003, respectiv art. 111 din Legea nr. 227/2015 si nicidecum "impozit pe venit din activitati independente". De asemenea, la aceasta incadrare, nu se datoreaza contributii sociale.

Pe de alta parte, teama cea mai mare a dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, cunoscand practica administrativ-fiscala, ar fi emiterea unor obligatii fiscale suplimentare cu titlu de impozit pe venit de 16% din activitati reconsiderate independente si contributii sociale si pentru ultimii cinci ani, la care s-ar putea adauga penalitati si dobanzi. Un grup de parlamentari a inregistrat la Senat un proiect de lege prin care propun ca aceste diferente sa fie eventual anulate.

In expunerea de motive a proiectului de lege, anexata acestui articol, se mentioneaza ca "o mare parte din persoanele fizice care au realizat operatiuni imobiliare constand in construirea de cladiri si vanzarea acestora, cumpararea si vanzarea de constructii si terenuri au fost controlate de organele fiscale competente pentru stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorate de aceste persoane. Cu toate acestea, organele fiscale nu au considerat ca veniturile sunt obtinute din activitati independente si nu le-au impozitat corespunzator, considerand corect impozitul retinut de notari asupra transferului proprietatii imobiliare din patrimoniul personal. De regula, persoanele fizice care au dezvoltat afaceri imobiliare nu au infiintat SRL, SA sau alte entitati juridice, nu s-au autorizat nici ca persoane fizice, inregistrandu-se doar ca platitori de TVA".

In continuare se arata ca "astfel, organele fiscale nu numai ca nu si-au indeplinit rolul de indrumare si asistenta a contribuabililor [...], dar au omis in mod eronat sa verifice si alte impozite datorate de persoana fizica, limitandu-se doar la TVA. [...] Autoritatile fiscale nu au sanctionat si nu au facut demersuri pentru intreruperea derularii acestei practici, desi de la bun inceput, aceasta era contradictorie cu prevederile legale din Normele metodologice date in aplicarea Codului Fiscal, potrivit carora nu intra sub incidenta impozitului pe venitul de transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, veniturile obtinute prin transferul bunurilor imobile din patrimoniul afacerii, caz in care discutam de desfasurarea unor activitati independente".

Vezi întreaga știre aici!


Cuvinte cheie: investitori, dezvoltatori imobiliari, clienti, persoane fizice, anaf, codul fiscal, legislatie, organele fiscale, prevederi legale, piedici, faliment, patrimoniu personal, tva, contributii sociale
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020