Avocatura Com
Actualitate
ÎCCJ a decis că nu reprezintă o infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor de către o persoană care nu are deloc permis de conducere
facebook

ÎCCJ: Conducerea unui tractor fără permis pe drumurile publice nu este infracțiune

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor neînregistrat, de către o persoană care nu are deloc permis de conducere nu este la acest moment considerată o infracțiune în legislația penală, potrivit unei lămuriri pe care a oferit-o Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și care se aplică de astăzi.

ÎCCJ a decis că nu reprezintă o infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor (agricol sau forestier) neînregistrat, de către o persoană care nu are deloc permis de conducere. De asemenea, Curtea a concluzionat că nu se poate subînțelege că textul infracțiunii de conducere fără permis se referă și la tractoare.

"În interpretarea noțiunii de «autovehicul», prevăzută de art.334 alin.1 din Codul penal şi art.335 alin.1 din Codul penal, raportat la art.6 pct.6 şi pct.30 din O.U.G. nr. 195 / 2002 modificată şi completată prin O.U.G nr. 21 / 26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal".

Judecătorii au considerat că e greșit ca o instanță să asimileze tractorul condus pe drumurile publice unui autovehicul, din moment ce nu e cazul, potrivit normelor în vigoare. Eventual, singurul care poate să asimileze ceva cu altceva este legiuitorul, dar nu un judecător.

Rigorile impuse de Convenția europeană a drepturilor omului (la care și România este parte) ne indică faptul că legea penală nu poate fi aplicată prin extensie, în defavoarea acuzatului.


Cuvinte cheie: iccj, tractor, drum public, judecator, clarificare, cedo, legea penala, acuzat, codul penal, infractiune
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com