Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Portret
Elena Lazăr este Doctor în Drept și asistent universitar la Universitatea București, Facultatea de Drept
facebook

Zâmbetul de la catedră - Elena Lazăr, asistent universitar și avocat: "Când eram în facultate nu apreciam eforturile profesorilor întotdeauna. Acum, fiind la catedră, văd cu alți ochi lucrurile"

Elena vorbește atât de blând și de calm, încât parcă nu-ți mai vine să-i adresezi întrebările acelea "grele", care iscodesc. Avocat și asistent universitar, Elena vorbește cu pasiune despre orice. Dar atunci când discută despre studenții ei, parcă ochii îi strălucesc cel mai puternic. Faceți cunoștință cu un «prof de gașcă», cald și pasionat: Elena Lazăr.

În urmă cu ceva ani, a cunoscut Facultatea de Drept din bancă. Acum o cunoaște de la catedră. Iar acest lucru i-a oferit o lecție pe care cu toții ar trebui să o ținem minte:

"Când eram în facultate nu apreciam eforturile profesorilor întotdeauna. Acum, fiind la catedră, văd cu alți ochi aceste eforturi și încerc și eu să le captez atenția studenților, să fiu cât mai aproape de ei, dar în același timp mă gândesc cu teamă cum voi reacționa dacă s-ar întâmpla să nu fie atenți, să fie preocupați cu alte activități la seminare, cum mai făceam și noi când eram studenți. 

Pe scurt, acum apreciez mult mai mult și-mi dau seama de eforturile pe care le depuneau profesorii fiecărei materii, pentru că fiecare percepe materia lui ca fiiind cea mai importantă".

Acum, Elena Lazăr este Doctor în Drept și asistent universitar la Universitatea București, Facultatea de Drept, unde încearcă să le insufle studenților de anul II din pasiunea ei pentru Drept internațional public.

Concomitent, Elena ține cursuri de Droit francais du travail pentru studenții de anul III de la Colegiul juridic franco-român de studii europene, ce reprezintă rodul unei intense și vechi cooperări științifice între Universitatea Paris I Panthéon - Sorbonne și Universitatea București.

A visat de mică să predea, să fie la fel de răbdătoare cu studenții așa cum era și tatăl ei. Activitatea din timpul facultății, participarea la concursuri și, în special, la programul Erasmus din Franța, au învățat-o să fie un profesor empatic, cald, înțelegător, cum poate mai rar întâlnești prin amfiteatrele noastre, mai ales ale Facultății de Drept.

Atunci când a încercat să-și amintească prima oră cu studenții, Elena ne-a mărturisit cu un zâmbet larg pe față: "Eram pe de o parte emoționată, și pe de altă parte entuziasmată și super încântată. De fapt, cred că ceea ce ar defini cel mai bine starea ar fi cuvântul curioasă. Mă gândeam oare cum va fi de cealaltă parte a catedrei. Cred că voi ține minte toată viața prima grupă. 

Era o grupă foarte haioasă, cred că a fost una dintre cele mai «nebune» grupe. Cred că erau seria 3. Dar, în final, a fost foarte plăcut. Deși la început eram stresată de ideea că poate nu va ieși bine.

De fapt, principala întrebare care-mi venea în minte era: «Oare pot să stăpânesc aproape 60 de studenți?». Iar acest lucru venea și din faptul că mă gândeam ce făceam noi. Îmi aduc aminte cum o una dintre colege a reușit să facă o seminaristă să plângă, cred că în anul IV. Deci acea profesoară nu a putut să ne stăpânească și a ieșit din seminar. Și mă tot gândeam la momentul acela..."

Însă Elena a reușit să le "facă față". A învățat lucruri de la ei și speră că și ei au avut ce învăța de la ea. I-a pregătit pentru concursuri, i-a însoțit peste mări și țări pentru a demonstra că România are studenți buni, chiar foarte buni.

Pasiunea ei? Cărțile! Fiind plecată în Statele Unite pentru a participa împreună cu "copiii ei" la un concurs internațional, s-a văzut nevoită ca la întoarcere să lase din haine la hotel pentru a  face loc celor aproape 30 de volume despre Drept internațional public, îndeosebi. Povestește amuzată cum a plecat cu un troller și s-a întors cu 3.

Elena știe de unde a plecat și este conștientă de faptul că numai multă muncă te poate ajuta să-ți îndeplinești visele. Blândă în gesturi și vorbire, dar totuși dârză atunci când vorbește de activitatea didactică, Elena se arată evident mai "îndrăgostită" de catedră decât de birou / instanță.

Are, în schimb, un regret: și-ar dori să petreacă mai mult timp cu familia, pe care parcă de prea multe ori o pune pe hold. Dacă ar putea da timpul înapoi, ar începe încă din timpul facultății să-și viziteze mai des părinții, să petreacă mai mult timp pentru ea. Acum, timpul parcă aleargă din ce în ce mai repede.

Nu ratați, în curând pe Avocatura.com, un interviu cu cel mai jovial zâmbet de la catedra Facultății de Drept, Universitatea București!


Cuvinte cheie: portret, avocaturacom, asistent universitar, avocat, elena lazar, drept international public, facultatea de drept, universitatea bucuresti, colegiul juridic franco-roman, seminare, dreptul muncii, pasiune, carti, studenti, tinerete
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021