Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Reportaj
Profesorul Nicolae Volonciu, un `moralist` încă la modă
facebook

CONGRESUL AVOCAȚILOR 2017 - "Mult zgomot pentru nimic", varianta avocațială. Decan de Barou: "Un Congres fără miză. Să vedeți în 2019 cum va fi"

Am lăsat primăvara frumoasă de afară pentru a intra în lumea sobră și rece a avocaților. Vineri, 24 martie, am participat la cea de-a doua zi a Congresului avocaților 2017. Un Congres mai relaxat decât cel de anul trecut, dacă ne întrebați pe noi, dar cu aceleași «deziderate eterice»: clienți (confuzi), legislație (și mai confuză), statut profesional (ingrat și sub cel al magistraților - mama lor!) etțetera, etțetera.

Parada costumelor a început de pe la orele 9:00. Noi i-am prins exact după pauza de la ora 10:30, când toată lumea era deja mult mai relaxată, când barourile s-au "încrucișat" între ele, uitând de organizarea sălii, când vocile ridicate ale invitaților erau acoperite doar de zgomotul sticlelor de Cola desfăcute.

Adevărul este că în astfel de momente este cel mai bine să discuți cu un avocat: așa mai glumește și el, mai lasă deoparte formalismul, poate chiar te ascultă să vadă ce ai de zis. Și, bonus, poate chiar îți oferă și un sfat fără să plătești consultația juridică.

Văzând cum stau lucrurile, am început să "socializăm" și noi cu stimații avocați. A fost o reală plăcere să stăm de vorbă cu domnul profesor Oancea, cu decanul Baroului Sălaj, avocatul Bogdan Ilea, și chiar cu decanul Baroului București, Ion Dragne.

Am fost încântați să auzim lecțiile de morală ale profesorului Volonciu, care chiar a ținut să puncteze, conex temei de dezbatere, că procurorul "ar trebui să fie un foarte bun jurist și nu un anchetator".

Tema zilei, "Accesul la justiție în materie penală", a urmărit subiecte precum: efectivitatea dreptului la apărare în camera preliminară, procedura recunoașterii vinovăției, denunțul penal - statutul martorului denunțător în raport de propria sa situație judiciară, victima în procedurile judiciare.

"Prezidiul" pentru aceată temă a fost format, printre alții, din profesorul Volonciu, avocatul Ovidiu Budușan, avocatul Mihai Adrian Hotca și avocatul Petruț Ciobanu.

Cu prilejul dezbaterilor, după cum era și normal, avocații s-au "aprins" în subiecte, care mai de care mai practice. "Mărul discordiei" l-a constituit, bineînțeles, cauzele pro bono. Unii spun că ar trebui să fie un "atribut al Decanului", alții nici nu vor să audă.

În fine, "mult zgomot pentru nimic" ar putea fi definiția pe scurt a discuțiilor ce au avut loc până la prânz, până la mult așteptata masă, mai bine zis.

Unde s-au ascuns marile case de avocatură?

Ne-a plăcut noul "format" de Congres. Pare mai "profi" și mai interactiv. Fiecare barou are colțișorul său, fiind mai ușor de indentificat cine și din partea cui discută.

Nu prea am zărit "reprezentanți" ai avocaturii de business. În afară de domnul Zamfirescu, care "cucerea" două doamne la o masă, pe teme juridice, bineînțeles, nu prea am zărit pe nimeni "mai mare" din business law. Fie nu-și pierd timpul cu "joaca" asta, fie au venit doar la deschidere, urmând să participe "cei mici" la lucrările propriu-zise ale Congresului.

Oricum, noi am reușit să punem mână pe domnul Dragne, care ne-a răspuns la câteva întrebări despre evenimentul prezent:

Avocatura.com: De ce un Congres parcă mai relaxat? 

Ion Dragne, decanul Baroului București

Ion Dragne: Congresul avocaților este de obicei un eveniment destul de relaxat pentru că avocații sunt liber așa încât o structură foarte rigidă, cu reguli extrem de birocratice i-ar deranja pe avocați. 

Avocatura.com: Și totuși este un pic mai relaxat decât anul trecut...

Ion Dragne: Da, pentru că s-a decis și o reluare a unui experiment - ca să zic așa -, acela de a avea un congres tematic și, din acest motiv, ceea ce vedeți acum sunt exact tipul de dezbateri între profesioniști, adică discuții între colegi. Au fost oameni care au spus că ar vrea ca discuțiile să fie chiar mai intense, mai libere.

Avocatura.com: Mi se pare mie sau sunt mai mulți avocați seniori decât tineri?

Ion Dragne: Vi se pare (râde, n.r.)! Acum vorbind serios, am văzut mulți avocați tineri ceea ce înseamnă că astfel de evenimente stârnesc interesul. Iar, de pe altă parte, din experiența Bucureștiului știu că avem 49 de locuri - acum au fost 50 - dintre care cel puțin o treime sunt avocați tineri, generația dumneavoastră. Așadar, suntem o adunare omogenă din perspectiva vârstei și așteptăm în continuare să vină tinerii fiindcă așa este legea firii.

Avocatura.com: Reprezintă cei prezenți cu adevărat interesele avocaților?

Ion Dragne: Dacă sunt aici, cu siguranță da. Pentru că cine nu participă își asumă să fie reprezentat de cel care participă. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate să spună de pe margine că nu ar fi reprezentativi, pentru că au fost regulile democratice ale votului, au fost puțini candidați și au fost și mai puțini votanți. De exemplu, la București am avut o Adunare deschisă cu un număr de votanți de cel mult 1000... 

P.S: Un alt decan de Barou, al cărui nume am dori să nu-l divulgăm, a fost chiar mai sincer și ne-a spus franc: "Acum este un Congres cu miză mică, dacă nu chiar deloc. În 2019 o să fie un Congres interesant. Sau chiar și cel de anul viitor, pentru că se pregătesc pentru anul alegerilor...".

Q.E.D!


Cuvinte cheie: congresul avocatilor 2017, avocati, accesul la justitie, dezbatere, decani, barouri, pro bono, congres cu miza, clienti, procesul penal, magistrati, avocat Ion Dragne, avocat Hotca G. Mihai-Adrian, avocat , avocat Ilea George Bogdan, avocat Calin-Andrei Zamfirescu
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021