Avocatura Com
Academica
Tema discutată cu liceenii cuzişti a fost propusă de ei şi detaliată de judecătorul Iulian Păun
facebook

EDUCAȚIE JURIDICĂ: Un judecător a vorbit despre traficul și consumul de droguri cu liceenii de la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" din Focșani

O parte dintre elevii Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani au avut ieri o altfel de oră de dirigenţie, când au avut ocazia de a afla mai multe informaţii despre un fenomen tot mai des întâlnit în şcoli, din păcate: traficul şi consumul de droguri. Pe parcursul unei ore de curs, "bobocii" cuzişti au stat de vorbă cu judecătorul Iulian Ionel Păun, care a răspuns astfel invitaţiei lansate de dirigintele unei clase de-a IX-a. Întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului de colaborare privind educaţia şcolară în unităţile de învăţământ, iar elevii au aflat informaţii legate atât de trafic, consum şi deţinere de droguri, cât şi despre răspunderea penală în aceste cazuri.

O altfel de oră de dirigenţie s-a desfăşurat la un colegiu din Focşani, cu aportul purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Focşani. Judecătorul Iulian Ionel Păun s-a întâlnit ieri cu elevii unei clase din cadrul Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani, şi le-a vorbit pe o temă propusă de ei, vizavi de pericolele consumului de droguri, şi nu numai.

Aceasta în contextul în care, după cum se ştie, tot mai mulţi tineri de liceu ajung în situaţia de a fi suspecţi sau chiar inculpaţi în dosare cu trafic şi consum de droguri. Tineri care îşi pot distruge atât viitorul pe care îl au în faţă, cât şi sănătatea.

Ora de dirigenţie nu a însemnat doar informaţii despre droguri, ci şi despre consecinţele juridice pe care le aduc cu sine activităţile din această sferă. După cum se ştie, la noi în ţară constituie infracţiune şi simplul fapt de a deţine astfel de substanţe, o informaţie pe care cei mai mulţi tineri nu o ştiu. Şi, la aceasta se mai adaugă şi teribilismul vârstei.

De aceea, foarte importantă este prevenţia, iar elevii trebuie să cunoască de la vârste fragede despre pericolele care îi pândesc.

"Am fost invitat de dirigintele unei clase de-a IX-a, în baza Protocolului de colaborare privind educaţia juridică şi am discutat cu elevii la ora de dirigenţie.

Tema a fost propusă de ei, «Drogurile, flagelul lumii contemporane», iar eu am pregătit un material pe care l-am prezentat în power-point. S-a arătat interesaţi, au fost câţiva elevi care mi-au adresat întrebări pentru mai multe lămuriri, dar cei mai mulţi mi-au cerut materialul, să îl studieze.

Faţă de tema propusă, eu am venit în plus cu noţiunile despre măsurile educative, pentru că trebuie să ştie că, la vârsta lor, de 14 ani, răspund penal. Le-am explicat şi că răspunderea penală se aplică nu doar pentru cei care fac trafic de droguri, ci şi pentru cei care deţin sau consumă substanţe interzise.

Şi i-am încurajat să discute cu părinţii, sau cu dirigintele, atunci când cineva le oferă droguri, sau li se promit bani pentru a transporta astfel de substanţe.

Pe lângă acestea, le-am spus şi despre faptul că recuperarea pentru un consumator durează luni de zile, iar unii nu îşi mai revin niciodată", a povestit pentru Avocatura.com despre întâlnire judecătorul Iulian Ionel Păun, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focşani.

"Bobocii" cuzişti au aflat mai multe informaţii despre clasificarea drogurilor, tipul acestora şi efectele pe care le au asupra organismului. Mai mult decât atât, judecătorul Păun le-a vorbit pe înţelesul lor despre dependenţa de droguri, cum se manifestă ea, dar şi despre sevraj.

Totodată, judecătorul le-a arătat planşe foto care înfăţişau consumatori de droguri, imagini nu tocmai plăcute, din cauza efectelor pe care le are consumul asupra corpului uman.


Cuvinte cheie: judecatoria focsani, colegiul national alexandru ioan cuza, trafic de droguri, raspundere penala, dosar droguri minori, educatie juridica, judecator PAUN IONEL IULIAN
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2019
Avocatura Com