Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
UNBR
Relaţiile dintre avocat şi clientul său se bazează pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate loialitate şi confidenţialitate
facebook

UNBR, despre «super-imunitatea avocatului»: "În realitate, proiectul de lege nu conține o dispoziție nouă cu privire la interdicția perchezițiilor și a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziții sunt în vigoare încă din 1995"

Secretul profesional reprezintă un drept, dar și o obligație fundamentală și primordială a avocatului. Atunci când o persoană, fie ea fizică sau juridică, apelează la serviciile unui avocat, aceasta se așteapta la o confidențialitate bazată în primul rând pe încredere. Ca urmare a informațiilor care s-au vehiculat în spațiul public, în ceea ce privește proiectul de modificare a Legii nr. 51 / 1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, UNBR s-a simțit "dator" cu o explicație. Iar aceasta nu a întârziat să apară.

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România, întrunită în ședință la 20 mai, a analizat situația creată ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51 / 1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Comisia a constatat că s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele și finalitatea acestui demers legislativ, cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat, informează UNBR.

Proiectul de lege nu conține o dispoziție nouă cu privire la  interdicția perchezițiilor și a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziții sunt în vigoare încă din 1995 și nu au fost contestate până în prezent. 

Proiectul prevede că atunci când există probe sau indicii temeinice că avocatul este implicat în săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, aceste interdicții nu se aplică. De asemenea, se precizează limitele în care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care interesează pe cei care au apelat la serviciile avocatului.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 51 / 1995, avocații pot fi trași la răspundere penală, pot fi percheziționați și interceptați dacă există probe sau indicii temeinice că au săvârșit fapte penale, fără să fie necesară vreo încuviințare din partea Baroului sau a vreunei autorități statale.

S-a indus în mod eronat ideea că avocații ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalității în fața legii, deși avocații pot fi trași la răspundere la fel ca orice alt cetățean.

Nu toți cetățenii acuzați penal sunt și infractori.

Orice acuzat trebuie să aibă dreptul să se apere.

"Armele legale ale acuzării trebuie să fie egale cu armele legale ale apărarii! Aceasta este în realitate egalitatea în fața legii!", a susținut UNBR.


Cuvinte cheie: unbr, acuzatii, comisia permanenta, spatiul public, legislatie, legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificari, dreptul la aparare, relatie avocat-client, interceptari, perchezitii, sechestru, secret profesional
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020