Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Portret
Maria Mihuţ, 24 de ani, procuror FOTO: Bogdan LECCA
facebook

PORTRET - Maria Mihuţ, un procuror curajos, cu simţul umorului: "Primul lucru pe care-l face procurorul? Îşi bea cafeaua..."

Ne face plăcere să vorbim cu procurorii, însă doar pe teme jurnalistice, de înfăptuire a justiţiei, nu de încălcare a legii. Din când în când, damnata profesie de jurnalist îţi scoate în cale şi oameni pe care reportofonul sau aparatul de fotografiat nu îi transformă într-o versiune cosmetizată a lor, interlocutori care au curajul să îşi susţină convingerile şi - foarte important - care îi acordă omului de presă prezumţia de nevinovăţie şi respectul cuvenit. Unul dintre ei este Maria Mihuţ.

În cei 24 de ani ai săi de existenţă, Maria Mihuţ a susţinut până acum două interviuri, ambele în faţa unor instituţii reputate în mediul juridic: INM şi Avocatura.com. "Este primul interviu, de la cel dat la INM", ne-a avertizat, în timp ce încă "prindea rădăcini" într-unul dintre birourile redacţiei noastre.

A depăşit suficient de repede emoţiile inerente primului interviu "adevărat", pentru a-şi spune povestea cu coerenţă, onestitate şi, foarte important, cu simţul umorului. E o poveste pe care o veţi afla, începând de astăzi, în paginile Avocatura.com. 

O voce delicată sugerează fragilitatea şi căutările intrinseci ale justei formule, specifice tinereţii. Cuvintele tânărului procuror, însă, transmit determinare. Fiica unor profesori de matematică, Maria a ştiut din liceu că ecuaţia vieţii ei include necunoscutele Facultatea de Drept şi INM, pe care şi-a propus să le devoaleze, succesiv. Şi a făcut-o, chiar dacă prietenii o îndemnau - prieteneşte - să îşi abandoneze îndrăzneţul "plan de carieră". "N-ai nici o şansă, în justiţie se intră pe pile", i-au "claxonat" zgomotos oamenii care cunosc drumul, dar nu ştiu să conducă maşina.

S-a avântat totuşi pe drumul ei, crezând în prevalenţa meritului, a studiului, asupra nepotismului - imaginar sau nu - iar câţiva ani mai târziu ecuaţia este aproape rezolvată. Privind prin oglinda retrovizoare, Maria vede în colb două jaloane bifate cu succes (a terminat Dreptul în 2013, iar INM-ul anul trecut), înaintea primei mari pietre de hotar: un post de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4.

Am întrebat-o, către finalul interviului, de ce a acceptat să discute cu Avocatura.com, dată fiind cunoscuta reţinere a magistraţilor de a se exprima public. "Pentru că nu am de ce să mă ascund. Când aţi sunat, am întrebat, doar, «Când?». Nu am avut nici o ezitare, fiindcă este vorba despre lucruri în care cred. În plus, contribuţia la educaţia juridică a cetăţeanului se aduce şi printr-un interviu, graţie căruia acesta îşi cunoaşte magistraţii".

Frumos mod de a gândi. Dacă încă există speranţă pentru (justiţia din) România, un lucru este cert - ea vine de la generaţia Mariei.

Un tânăr magistrat de 24 de ani, care îşi înţelege responsabilitatea socială. Dar şi pe a noastră, a presei autentice şi valoroase.


Cuvinte cheie: portret, tanar procuror, magistrat, exclusiv avocatura.com, facultatea de drept, institutul national al magistraturii, pile, justitie romania, educatie juridica, speranta, noua generatie, presa de calitate, procuror Mihut Maria Cristina
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020