Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Valorile profesiei
Avocatul Adrian Ciurtin: `Să cunoşti adevărul este necesar, dar nu şi suficient pentru a rezolva satisfăcător speţa clientului`
facebook

Avocatul Adrian Ciurtin: "Avocatura este o profesie şi, deopotrivă, o menire"

Adrian Ciurtin, Managing Partner la "Ciurtin & Associates", a dezbătut, pe Avocatura.com, Tema Lunii - Adevărul. Adrian Ciurtin a dezvăluit de ce "Dreptul este uneori nedrept" şi cât de important este pentru un avocat să afle adevărul în speţa pe care o reprezintă.

Avocatura.com: "Dreptul este uneori nedrept". Cum comentaţi această afirmaţie, prin prisma experienţei Dvs.? De ce un lucru adevărat în fond nu este - uneori - recunoscut ca atare în formă, în justiţie?

Adrian Ciurtin: E drept că, dacă intri în apă, te uzi, însă e nedrept să se întâmple accidental pe trotuar în luna decembrie. Spun asta prin prisma experienţei din această dimineaţă. Nu cred în acurateţea afirmaţiei de mai sus, însă e adevărat că viaţa profesională este uneori nedreaptă, aşa cum este viaţa, în general.

Dar în astfel de cazuri, judecătorii nu au competenţa, doar noi putem să îndreptăm situaţia. Adevărul factual poate fi nedrept sau irelevant. Dacă este o nedreptate, trebuie să fie sancţionat în instanţă, dacă este irelevant, ar trebui ignorat. Deviaţii de la această logică nu ar trebui însă să ne mire, doar să ne înversuneze să convingem pe viitor despre această logică simplă.

Avocatura.com: Ce relaţie există între adevărul juridic şi cel factual?

Ciurtin: Adevărul factual îl precede pe cel judiciar, care trebuie să-l probeze pe primul. Nimic mai simplu!

 Pentru avocatul de consultanţă, cunoaşterea adevărului este crucială, întrucât orice bază de discuţie falsă generează opinii viciate şi inutile, structuri şi modele juridice anapoda şi tranzacţii eşuate. În final, o tranzacţie reuşeşte doar în zona de convergenţă a adevărurilor părţilor.

(Avocatul Adrian Ciurtin,

Baroul Bucureşti)

Avocatura.com: Aflarea adevărului este un principiu chintesenţial în Drept. Putem transpune acest principiu și în lumea avocaților? Prin ce s-ar defini el?

Ciurtin: Avocatul de instanţă trebuie să asigure clientului un cadru procesual corect, un proces echitabil. Este cunoaşterea de către avocat a adevărului cu privire la cazul clientului esenţială pentru ca acesta să îşi ducă misiunea la capăt? Tehnic, nu neapărat, însă ascendental, da. Pentru avocatul de consultanţă, cunoaşterea adevărului este crucială, întrucât orice bază de discuţie falsă generează opinii viciate şi inutile, structuri şi modele juridice anapoda şi tranzacţii eşuate. În final, o tranzacţie reuşeşte doar în zona de convergenţă a "adevărurilor" părţilor. Avocatura este o profesie şi, deopotrivă, o menire. Asta face diferenţa între o altă zi de lucru şi o nouă experienţă profesională a avocatului.

Avocatura.com: Au avocații interesul să cunoască adevărul - despre o situație de fapt, despre un client? De ce?

Ciurtin: În opinia mea, au obligaţia să cunoască adevărul. Murphy a sesizat pentru noi că, pentru ca ceva să devină curat, altceva trebuie să devină murdar, însă poţi murdări totul fără să cureţi nimic. Eu adaug şi spun că, doar dintr-o ipoteză "curată", poţi construi o soluţie "curată". Dacă nu ţi-e clară ipoteza, nu vei găsi cu claritate soluţia. Iar exact la asta se aşteaptă un client de la noi, să-i oferim soluţia.

Avocatura.com: Dacă nu, atunci ce prevalează pentru un avocat în soluționarea unei spețe / unui caz?

Ciurtin: Vinul fiert trebuie să miroasă frumos, dar să fie şi plăcut când îl bei. Să cunoşti adevărul este necesar, dar nu şi suficient pentru a rezolva satisfăcător speţa clientului, mai e nevoie de pricepere profesională pentru a aplica ipotezei date ecuaţia potrivită.

Avocatura.com: Se face o confuzie în lumea juridică între "a afla adevărul" și "a face dreptate"? Dacă da, în rândul cărei părți  (judecător / procuror / avocat / justiţiabil) este mai accentuată ea?

Ciurtin: Nu poţi să faci dreptate fără să afli adevărul şi consider că, în înfăptuirea justiţiei, juriştii implicaţi ştiu asta, cel puţin la nivel teoretic. Eu cred că singurul care ar vrea, de cele mai multe ori, să i se facă dreptate, înainte de aflarea adevărului, ar fi clientul. El cunoaşte prea bine "adevărul" lui şi, de cele mai multe ori, îşi pierde răbdarea până îl află şi cei competenţi.

Avocatura.com: Se spune că adevărul este relativ. Ce anume nu ar trebui să fie relativ, în cazul adevărului în justiție?

Ciurtin: Încadrarea adevărului relativ la speţă ar trebui să fie unitară, pentru obţinerea unor decizii unitare. Relativizarea încadrărilor generează eterogenizarea aplicării Dreptului, creând confuzie şi deficienţe la nivelul înţelegerii Dreptului pozitiv.


Cuvinte cheie: interviu, tema lunii, avocaturacom, adevar, avocat, avocatura, client, spete, solutii, cadru procesual, judecator, deviatii, Valorile profesiei: Adevărul, avocat Adrian Ciurtin, Ciurtin si Asociatii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020