Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Internaţional
Evoluția tehnologică a biologiei moderne impune adoptarea unor legislații care să reglementeze aspectele noi din lumea juridică
facebook

Precedent în jurisprudența civilă: Un judecător a hotărât distrugerea embrionilor unui cuplu divorțat

Un caz juridic "special" a reușit să nască câteva controverse și întrebări în jurul unui subiect sensibil: poate o instanță judecătoarească să decidă cu privire la o viață umană în curs de formare, prin raportare la principiile "reci" ale Dreptului?

Un judecător din California a decis că o femeie nu poate avea un copil folosind embrioni fertilizați, înghețați în timpul căsătoriei cu fostul soț, care a încercat să împiedice sarcina după ce cuplul s-a despărțit.

Decizia dată în această cauză a creat un precedent în California, instanța fiind învestită cu găsirea unui echilibru între dreptul femeii de a avea un copil biologic și dreptul fostului soț de a nu fi obligat să aibă un copil cu o femeie care nu mai este soția lui.

Curtea Supremă a concluzionat, cu greu, că datele din dosarul de față dau dreptate fostului soț.

Referitor la situația de fapt, potrivit celor de la The Wall Street Journal - LawBlog, fosta soție, în vârstă de 46 de ani, medic anestezist, după un proces de fertilizare in vitro efectuat în anul 2010, în urma căruia au rezultat 5 embrioni, a aflat că are cancer mamar. Cuplul a divorțat în 2010, femeia susținând ulterior că este infertilă. Soțul a susținut că nu își dorește un copil cu fosta lui soție, iar, potrivit instanței, acesta s-a temut ca femeia să nu folosească copilul pentru a-l exploata financiar.

De asemenea, în momentul în care embrionii au fost conservați, cuplul a semnat un acord prin care s-au înțeles să arunce embrionii în cazul în care vor divorța.

Printre factorii care au determinat instanța să ia această hotărâre, se numără și eșecul femeii "în încercarea de a lua orice măsură pentru a-și păstra fertilitatea" atunci când știa că mariajul ei se va destrăma, potrivit judecătorului. Magistratul a mai spus că acordul semnat de către cei doi era un contract încheiat în conformitate cu legislația Statului care nu putea să fie rescris / reinterpretat de către instanță.

Ca o concluzie, judecătorul a afirmat că este "o consecință îngrijorătoare a tehnologiei biologice moderne faptul că soarta unei vieți în curs de formare, în cazul acesta embrionii, trebuie să fie hotărâtă de către o instanță cu trimitere la principii de Drept «reci». Trebuie să fie adoptate cât mai curând norme legislative care să reglementeze aceste aspecte noi ale lumii juridice."
 


Cuvinte cheie: instanta judecatoreasca, hotarare, litigiu civil, cuplu, divort, embrioni, contract, tehnologia biologica, principii de drept, viata in curs de formare
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021