Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Actualitate
Motivele judecătoarei Viorica Costiniu au fost oferite publicității luni, de către Curtea de Apel București
facebook

Judecătoarea Viorica Costiniu, cea care l-a eliberat pe Sorin Oprescu, motivează decizia: fostul edil a colaborat cu DNA, suferă de multiple afecțiuni medicale și nu se prevede o conduită negativă pe viitor

Judecătorul care a aprobat eliberarea fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu a motivat decizia, subliniind că cel din urmă a cooperat cu procurorii DNA și că suferă "în mod incontestabil" de mai multe afecțiuni medicale. Este vorba despre judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel, cea care a dispus eliberarea lui Oprescu în 29 octombrie și plasarea lui în arest la domiciliu, după ce Tribunalul București refuzase cererea.

"Circumstanțele personale nu au în acest moment procesual relevanța unor eventuale circumstanțe atenuante. Cu toate acestea, elementele ce caracterizează persoana inculpatului, evidențiate și de Parchet - fără antecedente penale, studii superioare, specializări profesionale, situație socio-familială bună - nu sunt de natură să contureze previzibilitatea unei conduite negative a acestuia pe viitor. În același timp, aspectele caracteriale, personale sunt în măsură să permită o conștientizare rezonabilă și responsabilă a situației judiciare în care se află, astfel încât să continue cooperarea cu organele de urmărire penală pentru aflarea adevărului, chiar și în situația în care, la un moment dat, aceste criterii nu au funcționat și l-au adus în postura inculpării pentru o faptă gravă și sever sancționată de lege", a explicat Viorica Costiniu, potrivit Agerpres.

Magistratul susține că a mai ținut cont și de problemele medicale pe care le are fostul edil, explicând că "acest aspect invocat de apărare nu poate fi ignorat". 

"Analizând contestația, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții reține că, în mod incontestabil, inculpatul suferă de mai multe afecțiuni în diferite stadii de evoluție și gravitate. În urma repetatelor demersuri, s-a permis inculpatului să beneficieze de consult al unor medici de specialitate și astfel se află sub control și tratament medical, inclusiv după spitalizarea în condițiile art.240 C. Pr. Pen. Acest aspect invocat de apărare nu poate fi ignorat, întrucât precaritatea sănătății inculpatului este dovedită cu acte medicale. Este real și faptul că în condițiile date ale locului de detenție se fac eforturi pentru respectarea necesităților medicale ce-l privesc. Este de subliniat însă că nu doar considerarea stării medicale a inculpatului poate fi luată în seamă și doar prin ea însăși să se justifice o eventuală înlocuire a actualei măsuri preventive", a mai explicat Costiniu.

De asemenea, judecătoarea a mai avut în vedere că lui Sorin Oprescu nu i se poate imputa că ar fi împiedicat instrumentarea dosarului sau că "s-ar fi creat la nivelul societății efecte care să decredibilizeze justiția".

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a primit, la începutul lunii septembrie, de la subalternul său, suma de 25.000 euro, bani care ar fi reprezentat mită. 


Cuvinte cheie: judecator, curtea de apel bucuresti, eliberare arest, sorin oprescu, arest la domiciliu, motivare decizie, colaborare cu dna, afectiuni medicale, coruptie, contestatie, judecator COSTINIU VIORICA
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020