Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Sfatul expertului
Avocatul Lucian Gheorghe, Partener Fondator al `JGV & Asociații`
facebook

Avocatul Lucian Gheorghe, Partener Fondator "JGV & Asociații": "Decesul unui polițist în timpul executării unei misiuni nu poate constitui motiv de exonerare de răspundere a celor vinovați"

Moartea polițistului Bogdan Gigină, decedat într-un accident tragic de motocicletă în timp ce se afla în misiune în cadrul unei coloane oficiale, a revoltat întreaga Românie. În acest context, Avocatura.com a discutat cu avocatul Lucian Gheorghe, Partener Fondator al "JGV & Asociații", care ne-a explicat ce presupune semnalizarea unei gropi, scenariile vinovăţiei, dar și împotriva cui poate acționa familia motociclistului pentru eventualele daune.

Avocatura.com: Ce înseamnă o groapă semnalizată corespunzător și cine este responsabil de semnalizarea ei în oraş: municipalitatea sau executantul?

Avocat Lucian Gheorghe: Orice lucrare efectuată pe partea carosabilă a drumului în mediul urban trebuie să aibă acordul Poliției Rutiere a municipiului și aprobarea administratorului drumului - municipalitatea (art. 40 alin. 1 din OG 43/97 republicat și normele metodologice ale Ministerului de Interne din 04.04.2000). Responsabilitatea semnalizării corespunzătoare revine executantului lucrării (pct. 13 lit. e din Normele metodologice aprobate prin ordinul comun al Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor nr. 411/2000). 
    
Accidentele de circulație, având drept cauză semnalizarea rutieră temporară incompletă, sau lipsa acesteia, revin în totalitate executantului de lucrări, atrăgând răspunderea contravențională, civilă sau penală, după caz, potrivit legii (pct. 19 din Norme). În cazul unei lucrări efectuate în subantrepriză, răspunderea civilă delictuală poate aparține, de la caz la caz, atât antreprenorului, cât și subantreprenorului, cât și ambilor în solidar.

Semnalizarea lucrării din speță este reglementată prin Anexa F.II.5 la Norme și prevede mijloacele de semnalizare rutieră, distanțele dintre acestea și în mod special semnalizarea pe timp de noapte cu lămpi având lumina galbenă intermitentă. 

Avocatura.com: Ce înseamnă viteză adaptată la condițiile carosabilului în cazul motocicliștilor. Se aplică ea și în cazul coloanelor oficiale? Cine decide viteza cu care se deplasează la un moment dat o coloană oficială? Cine decide dacă o coloană oficială trebuie să fie precedată de un antemergător pe motocicletă și în ce condiții meteo?
    
Avocat Lucian Gheorghe: Legislaţia rutieră nu face distincție între conducătorul unui vehicul cu patru roți și cel al unuia cu două roți, în ceea ce privește limitele maxime de viteză. Înțelegem deci că este responsabilitatea conducătorului auto (respectiv a motociclistului) să reducă viteza la apariția unei stări de pericol. Nu am găsit în legislație norme referitoare la organizarea în cazul coloanelor oficiale. Cel mai probabil procedurile de protecție a securității demnitarului nu sunt publice, dar putem bănui că la comanda dispozitivului de securitate este structura specializată în protecția demnitarilor. De asemnea, normele tehnice cu privire la circulația motocicletelor aparținând Poliției Rutiere în funcție de conditiile meteo probabil că vor fi puse la dispoziția procurorului de către Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei.

Avocatura.com: Împotriva cui se poate îndrepta familia decedatului pentru eventuale daune? Exonerează sintagma "mort în misiune" factorii responsabili de plata unor despăgubiri în cazul în care vor fi găsiți vinovați?

 Decesul unui polițist în timpul executării unei misiuni nu poate constitui motiv de exonerare de răspundere a celor vinovați. În cazul general, principiul este simplu: în situația producerii unui prejudiciu (în cazul nostru, prejudiciu nepatrimonial cauzat prin decesul unui membru al familiei), persoana care poartă răspunderea producerii prejudiciului este răspunzătoare și de repararea integrală a acestuia.

(Avocatul Lucian Gheorghe, Partener Fondator "JGV & Asociații")

Avocat Lucian Gheorghe: În opinia noastră, decesul unui polițist în timpul executării unei misiuni nu poate constitui motiv de exonerare de răspundere a celor vinovați. În cazul general, principiul este simplu: în situația producerii unui prejudiciu (în cazul nostru, prejudiciu nepatrimonial cauzat prin decesul unui membru al familiei), persoana care poartă răspunderea producerii prejudiciului este răspunzătoare și de repararea integrală a acestuia. 

Neavând date din dosar, nu putem formula ipoteze, însă putem enumera câteva posibilități:

• Lucrarea nu era semnalizată corespunzător și în acest caz răspunde executantul lucrării, posibil în solidar cu beneficiarul lucrării.

• Nu s-au respectat procedurile referitoare la constituirea și deplasarea coloanei oficiale, și atunci răspund lucrătorii care au dat ordinele, posibil în solidar cu instituțiile cărora le aparţin acești lucrători.

• Victima (conducătorul motocicletei) este răspunzătoare pentru producerea evenimentului și atunci, în funcție de clauzele speciale ale poliței RCA a motocicletei, ar putea să răspundă și asiguratorul RCA, în temeiul disp. Art. 50 alin. 3 din Legea 136 / 1995.

• Culpa este distribuită între executant și / sau lucrători din instituțiile responsabile de organizarea coloanei oficiale și / sau victima. În acest caz, răspunderea pentru repararea prejudiciului revine fiecăruia, proporțional cu procentul din culpă ce va fi stabilit în justiție.

Avocatura.com: Poate familia victimei acționa independent de concluziile anchetei oficiale?

Avocat Lucian Gheorghe: Strict cu privire la răspunderea civilă, art. 1365 NCC dispune că instanța civilă nu este legată de dispozițiile legii penale și nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce privește existența prejudiciului ori a vinovăției autorului faptei ilicite.


Cuvinte cheie: accident, deces, politist, bogdan gigina, motociclist, politie rutiera, coloana oficiala, semnalizare groapa, legislatie, solicitare daune, familie, ancheta, raspundere, asigurare, prejudiciu, avocat Lucian Gheorghe, SCA Jercan, Gheorghe, Vlad si Asociatii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021