Avocatura Com
Interviuri
Gabriela Neagu este entuziasmată în legătură cu viața de avocat care o așteaptă FOTO: Bogdan LECCA
facebook

Gabriela Neagu, un proaspăt avocat stagiar: "Dacă m-aș uita acum peste grilele la Procedură Civilă, nu mi s-ar mai părea atât de draconice cum mi s-au părut în timpul examenului. Dar nu contează cum le vezi după"

Gabriela Neagu a promovat cu succes examenul de primire în profesia de avocat, după o perioadă de studiu aprofundat. Tânăra s-a întâlnit din nou cu Avocatura.com și a discutat despre experiența uneia dintre cele mai importante probe din viața sa, despre dificultățile întâmpinate, dar și despre drumul incitant pe care va păși în următoarea perioadă.

Avocatura.com: Gabriela, ne reîntâlnim. De data aceasta pot să îți spun "domnișoara avocat". Felicitări! Cum a fost experiența primului pas în devenirea ta profesională?

Gabriela Neagu: Mulțumesc! A fost o experiență interesantă, care m-a maturizat. Cel puțin așa cred eu, fiindcă ești supus la un stres destul de mare, cel puțin atât cât putem noi suporta la vârsta și la nivelul de pregătire atât intelectual, cât și emoțional. În linii mari, asta s-a întâmplat.

Avocatura.com: Când ne-am văzut prima oară, erai în perioada de studiu, te pregăteai, emoțiile creșteau. A venit și momentul culminant. Cum a fost noaptea de dinainte de examen? Ai mai frunzărit cărțile?

Neagu: Am încercat să nu mai fac asta după-amiază. Eu voiam să stau degeaba toată ziua, să nu mai citesc nimic, să am mintea cât mai limpede. Dar nu m-am putut abține. Cel puțin până la ora 12, eram: "Hai, mai citește puțin, mai fă ceva!". Dar după-amiază am încercat să mă uit la televizor, m-am plimbat. Să am mintea limpede, să se așeze, cât putea, în câteva ore, toată informația acumulată în decursul celor patru ani de Facultate și în decursul verii. Iar noaptea aceea a fost stresantă, cu emoții. Am încercat să mă mențin cât mai calmă, să pot să dorm. Nu mi-a ieșit, pentru că m-am trezit la 4 dimineața, fără să vreau. Mă simțeam foarte odihnită, dar în același timp mi-am dat seama că nu e OK. Am încercat să adorm, nu am mai putut. Am stat și m-am uitat pe pereți, până s-a făcut 6 dimineața, când m-am trezit și am început să mă pregătesc să plec spre Facultate.

Avocatura.com: Probabil ai citit pe site-ul nostru niște interviuri cu colegi de-ai tăi care au dat și ei examenul. Părerile sunt împărțite: unii spun că a fost dificil la anumite materii, alții spun că e bine așa, pentru că se "cerne" calitatea. La tine ce a fost mai greu?

Neagu: Înainte de a-mi da cu părerea despre chestiunea asta, mi-aș lua rezerva să spun că "după luptă, mulți viteji se arată". N-aș putea să spun că a fost un examen ușor, n-aș putea să spun că a fost un examen extrem de dificil care nu putea fi trecut, dovadă faptul că suntem atâția care am trecut. Dar în sine a fost un examen de dificultate medie. Într-adevăr, dificultatea la Procedură Civilă a fost mai ridicată, sau, cel puțin, așa am văzut-o noi în momentul examenului. Dacă m-aș uita acum peste grilele la Procedură, nu mi s-ar mai părea atât de draconice cum mi s-au părut în timpul examenului. Dar nu contează cum le vezi după, contează cum le-ai văzut în timpul probei. Și la Civil am fost surprinși, nu neapărat de dificultate, pentru că la Civil, sinceră să fiu, era o dificultate acceptabilă. Puteai să faci ușor 10 grile și după, dacă învățaseși mai mult, creștea numărul grilelor. Însă am fost surprinși că s-au axat foarte mult pe o parte mică din Teoria Generală a Obligațiilor. Noi nu ne așteptam la chestiunea asta, dar a fost un examen de dificultate medie spre ridicată.

Avocatura.com: Ce crezi că te-a ajutat în perioada de pregătire?

Neagu: M-au ajutat efortul propriu și autodisciplina, și prietenii, și experiența pe care am dobândit-o în timpul Facultății, deși erau momente în care aveam tendința să mă panichez. Intervenea apoi un sentiment de concentrare, de revenire la realitate. M-a ajutat Dreptul Civil, pentru că eu am aprofundat în Facultate Civilul, și nu am avut nevoie să bat foarte mult apa-n piuă pentru Civil, fiindcă eram sigură pe el. Noțiunile de Drept Civil intraseră în sânge. 

Avocatura.com: Cu cine ai făcut, în Facultate, Drept Civil?

Neagu: Am avut profesori ca Valeriu Stoica, Marian Nicolae, Lucian Mihai, Romeo Popescu. Și seminariștii au contat foarte mult, și pasiunea pe care o am pentru Civil. Pasiune pe care nu o regăseam în ceea ce privește Penalul - și am insistat pe Penal, pentru că e important să-ți dai seama ce stăpânești, obiectiv vorbind, și să insiști la celelalte materii.

Avocatura.com: Organizarea cum a fost?

Neagu: Înainte de examen ne speriase puțin gândul că nu o să avem voie cu apă și că nu o să avem voie la baie. Când am ajuns în sala de examen, am constatat că avem voie la baie, și avem voie să bem și apă. Nu știu dacă a fost o idee bună, pentru că noi am dat examen la Facultatea de Drept, în amfiteatru. Din 90 de oameni, fără să exagerez, sau iau o marjă de eroare, cam 70 de oameni au ieșit de trei ori la baie. Nu pot să spun că am avut 15 minute, adunate, de concentrare în care să nu scârțâie lemnul. Era o forfotă continuă, oamenii ieșeau, intrau, se ridicau să treacă la locul lor și după părerea mea, pentru bunăstarea celorlalte examene, ar fi bine să se renunțe la ideea de ieșit la baie. 

Avocatura.com: Ce urmează pentru tine?

Neagu: Urmează un drum interesant. Urmează o viață de avocat pe care am așteptat-o 4 ani de zile, dar pe care aș mai lăsa-o puțin, dacă aș putea să-mi iau câteva luni de vacanță. Urmează, de la 5 octombrie, să încep munca în cadrul "Bulboacă & Asociații".

Avocatura.com: Te entuziasmează, după cum observ.

Neagu: Da, pentru că e un drum interesant, și abia aștept să lucrez cu echipa Andradei Bulgaru la care am lucrat și când am făcut stagiul de practică. Dacă aș putea da un sfat, din propria experiență, pentru cei care urmează să dea examenul: să n-ascultați ce vă spun cei mai mari! Trebuie să faceți totul prin prisma propriei personalități. Am văzut un interviu al unei domnișoare care a lucrat foarte multe grile. Eu nu am lucrat foarte multe grile, și totuși am obținut un punctaj onorabil, spun eu, și de aceea zic că nu trebuie să asculți ce spun studenții mai mari, ci întotdeauna trebuie să faci cum simți tu. 


Cuvinte cheie: interviu, examen primire in profesie, avocatura, tineri, candidati, procedura civila, dificultati, avocat stagiar, gabriela neagu, avocat Bulgaru T. Irina-Andrada, avocat Valeriu STOICA, SCA Bulboaca & Asociatii
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com