Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
Acordarea despăgubirii depinde de a fi sau a nu fi drum restricţionat
facebook

Avocatul Ilinca Nicolau: "Dacă erau de bună-credinţă, la momentul la care ne-au respins cererea ne puteau restitui prima de asigurare"

Un articol dintr-un contract de asigurare încheiat între două părţi a dus la imposibilitatea ca cei implicaţi să ajungă la un acord, astfel că au apelat la ajutorul instanţei. Pe de o parte, o societate din Vrancea solicită ca instanţa să constate că are dreptul la despăgubiri pentru a-şi acoperi prejudiciile produse în urma unui accident, iar pe de cealaltă parte, asiguratorul susţine că beneficiarul a încălcat condiţiile contractuale. Totul, legat de drumul pe care s-a produs accidentul care a dus la avarierea autoturismului asigurat.

Judecătoria Focşani trebuie să stabilească dacă un drum pe care s-a produs un accident este deschis circulaţiei sau, dimpotrivă, accesul este restricţionat. Dilema a fost pusă în faţa instanţei într-un dosar în pretenţii deschis între o firmă cu activitate în exploatarea lemnului şi o societate de asigurare. Astfel, dacă asiguratorul a punctat faptul că nu pot acorda despăgubiri din cauza condiţiilor în care s-a produs accidentul, avocatul reclamantului, Ilinca Nicolau, a susţinut că, la momentul respectiv, situaţia era cu totul alta.

Cele două părţi nu au ajuns la un acord asupra drumului pe care rula autovehiculul asigurat la momentul accidentului, dat fiind că era unul forestier, despre care asiguratorul a încercat să convingă că este închis circulaţiei. Mai ales că în contract se specifică şi că asigurarea nu se plăteşte dacă maşina rulează pe un drum închis circulaţiei, frază cheie asupra căreia părţile nu s-au putut pune de acord.

Pentru că reclamantul considera că, la data la care s-a produs incidentul, drumul forestier nu era cu acces restricţionat. "Drumul nu era închis. Filmul este efectuat în martie 2014, la 3, 4 luni de la producerea accidentului, când puteau fi puse 1001 indicatoare. Solicităm să admiteţi acţiunea aşa cum a fost formulată", a fost solicitarea avocatului Nicolau.

Partea adversă a făcut însă referire la clauzele contractuale, fără a face vorbire despre eventualele modificări survenite pe tronsonul de drum. "Solicităm respingerea ca neîntemeiată a acţiunii, potrivit dispoziţiilor contractuale. În condiţiile generale de asigurare se arată că nu se acordă despăgubiri pentru pagubele produse autovehiculului asigurat ca urmare a rulării pe drumurile închise circulaţiei publice, care la intrare sunt semnalizate corespunzător cu inscripţii vizibile.

Noi considerăm că se poate aplica principiul potrivit căruia «dacă legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem». Reclamantul, la momentul încheierii asigurării, avea posibilitatea să solicite o derogare de la acest articol şi se putea încheia un act adiţional.

În subsidiar, dacă apreciaţi că că acest articol nu s-ar aplica, vă rugăm să respingeţi cererea privind lipsa de folosinţă, deoarece reclamantul nu a făcut probe în acest sens", a punctat apărătorul firmei de asigurare, vizavi cei 10.000 de lei, solicitaţi în acest sens de reclamant. În replică, avocatul Ilinca Nicolau a subliniat că neînţelegerea care a dus la proces poate fi interpretată şi ca o lipsă a onestităţii asiguratorului, care nu ar fi făcut niciun pas pentru reconciliere. "Dacă ar fi fost de bună-credinţă, la momentul în care ne-au respins cererea ne puteau restitui prima de asigurare", a atras atenţia avocatul. 


Cuvinte cheie: proces firma asigurare, pretentii accident, dauna asigurat, judecatoria focsani, avocati, clienti, reclamant, avocat Nicolau Ilinca
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020