Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Exclusiv
Lucian Velea, omul din spatele Citatepedia, şi un intelectual dedicat Cuvântului. La fel ca avocaţii
facebook

Despre vorbele de duh ale avocaţilor, cu creatorul Citatepedia, Lucian Velea: "Avocaţii înţeleg puterea unei vorbe bine spuse. În România, puţini realizează că esenţa democraţiei e să participi fără să impui"

Şi avocaţii, şi jurnaliştii, şi lingviştii, au în comun un lucru: îşi câştigă existenţa folosind cuvintele, dându-le sensuri noi, putere şi utilitate. O discuţie marca Avocatura.com cu creatorul Citatepedia, Lucian Velea, despre avocaţii care ne-au lăsat vorbe de duh, despre câţi membri ai profesiei sunt prezenţi pe extrem de popularul agregator de citate, şi despre cum pot avocaţii să susţină acest "exerciţiu de democraţie" care este, de 10 ani, Citatepedia.

Avocatura.com: Domnule Velea, Citatepedia împlineşte 10 ani în 2015! La mulţi ani! Cum s-a născut acest proiect, cât de greu a fost începutul, şi ce ne puteţi spune despre Dvs.?

Lucian Velea: Mulţumim pentru urare! Folosesc pluralul pentru că în aceşti 10 ani la Citatepedia au contribuit mii de oameni şi fiecare este măcar o părticică a acestui proiect.

Eu sunt programator. A fost dragoste la prima atingere de taste, în adolescenţă. Am făcut programare chiar din prima zi, după un manual cu exemple. Mi-a intrat în sânge.

Apoi am devenit lingvist prin preocupări. De la dicţionare software (site-urile www.ro-en.ro şi www.omnilexica.com sunt foarte cunoscute) până la procesarea frazelor pentru inteligenţa artificială.

La începutul lui 2005 am lansat un newsletter. Adică o mică publicaţie prin e-mail, cu apariţie zilnică. Se numea Răspândacul (arhiva încă este online la www.raspandacul.net). Una dintre rubrici era un "gând" - un citat al unei mari personalităţi, care se potrivea cu tematica numărului. Aşa că stăteam frecvent cu nasul printre citate.

La acea vreme, cea mai mare colecţie online număra câteva sute de citate în limba română. M-am gândit că ar trebui să fac aşa ceva, dar mai specializat. Cum mie îmi plăceau în mod deosebit definiţiile, m-am axat pe asta. Mi-am zis că şi dacă nu ar dori nimeni să contribuie, îmi place suficient de mult ca să mă ocup de asta. Astfel a apărut Citatepedia - enciclopedia alcătuită din citate.

Apoi a început să contribuie Peter Gluck, care pe atunci publica un newsletter săptămânal, cu o rubrică consistentă de citate. M-a încurajat să extind proiectul spre alte tipuri de citate. Ceea ce am şi făcut.

De atunci, Citatepedia s-a tot extins. Acum are circa o sută de secţiuni. Şi încă mai apar.

Avocatura.com: Ce înseamnă pentru Dvs. personal Citatepedia?

Velea: După audienţa maximă - peste jumătate de milion de vizitatori diferiţi pe lună -, Citatepedia este cel mai de succes proiect online pe care l-am realizat. Şi fiindcă mă ocup zilnic de el, măcar pentru a modera conţinutul adăugat, îmi ies în cale multe idei grozave. E un fel de fitness mental.

Dar mai ales am cunoscut mulţi oameni interesanţi, iar cu câţiva chiar m-am împrietenit.

 Omul acela e mai tare, care-şi cunoaşte mai bine slăbiciunile sale.

(Avocatul Barbu Ştefănescu Delavrancea)

Avocatura.com: Citatepedia în câteva statistici?

Velea: Site-ul atât de popular, www.citatepedia.ro a acumulat peste 200.000 de citate de la aproape 20.000 de autori (să nu uităm că o parte din conţinut nu are autor, de exemplu proverbele). Acestea au fost adăugate de peste 4.000 de utilizatori - fără a-i lua în calcul pe cei care contribuie complet anonim.

Dar asta nu e tot! Proiectul are şi o parte internaţională, pe www.citatepedia.com (pentru limba engleză) şi www.citatepedia.net (pentru alte limbi). În total, acum sunt 562.000 de citate în 40 de limbi. Şi colosul tot creşte!

"Apreciez la avocaţi oratoria şi felul în care ştiu să evidenţieze o idee"

Avocatura.com: Citatepedia este o veritabilă "casă a ideilor", un depozitar de comori ale gândirii umane, dar şi o antologie online de aforisme aparţinând diverselor personalităţi istorice. În această miriadă ideatică, ce loc ocupă avocaţii?

Velea: Acum nu sunt făcute diferenţieri după preocupările autorilor. Doar pentru sfinţi şi pentru laureaţii Nobel există câte o secţiune. Dar ar fi o idee pentru viitor.

Avocatura.com: Câţi avocaţi figurează în baza Dvs. de date?

Velea: Avem fişe pentru autori, dar dat fiind numărul foarte mare, actualmente sunt întocmite doar pentru un sfert dintre aceştia.

Am pus un filtru şi am găsit 25 de avocaţi. Câţiva sunt nume cu rezonanţă, precum Barbu Ştefănescu Delavrancea sau Titu Maiorescu, iar dintre cei străini îmi place aforistica lui Mario Postizzi. Mai văd şi 46 de jurişti, printre care remarc un aforist cu greutate: sârbul Aleksandar Cotric.

Fac o remarcă specială pentru regretatul Gheorghe Culicovschi - avocat şi epigramist, dar mai ales promotor al epigramei. Dumnealui a fost mult timp principalul participant la Citatepedia, realizând cea mai mare antologie de epigrame din lume. Până acum s-au acumulat peste 30.000 de creaţii, două treimi fiind culese de domnul avocat.

Avocatura.com: Ce reprezintă pentru Dvs avocaţii - în istoria umanităţii, dar şi în societatea contemporană? Mulţi dintre ei sunt intelectuali de rasă.

Velea: Personal, nu am avut tangenţe cu domeniul. Domnul Gheorghe Culicovschi este singurul avocat cu care am avut o relaţie amicală, dar fără vreo legătură cu avocatura.

În general vorbind, apreciez la avocaţi oratoria şi felul în care ştiu să evidenţieze o idee.

Avocatura.com: De ce i-aţi îndemna pe avocaţi / firmele de avocatură să sprijine Asociaţia Culturală Citatepedia?

Velea: Pentru că înţeleg puterea unei vorbe bine spuse. Sigur că la Citatepedia nu este vorba despre nişte fragmente de text, ci despre idei. Iar ideile îl fac pe individ să evolueze. Cum Citatepedia are un public impresionant de mare, cred că impactul social este semnificativ. Nu imediat, ci aşa cum apa şlefuieşte pietrele.

Citatepedia este şi un exerciţiu de democraţie. Mi se pare că, cel puţin în România, sunt puţini oameni care înţeleg că esenţa democraţiei este să participi fără să impui. Dacă nu participi, nu contează ce crezi şi degeaba eşti nemulţumit.

Mai multe resurse ne-ar permite să fim mai mult prezenţi în realitatea imediată. Există multe evenimente culturale care trec prea puţin observate. Ar fi frumos ca, beneficiind de o audienţă atât de mare, să le aducem mai des în faţa publicului.

Avocatura.com: Oferiţi-ne, vă rog, câteva vorbe de spirit ale avocaţilor, fie ei români sau străini.

 Fac o remarcă specială pentru regretatul Gheorghe Culicovschi - avocat şi epigramist, dar mai ales promotor al epigramei. Dumnealui a fost mult timp principalul participant la Citatepedia, realizând cea mai mare antologie de epigrame din lume.

(Lucian Velea, fondator Citatepedia)

Velea: Omul acela e mai tare, care-şi cunoaşte mai bine slăbiciunile sale. (Barbu Ştefănescu Delavrancea)

Lucrul cel mai important nu este numărul de idei adunate în mintea ta, ci legătura care le uneşte. (Titu Maiorescu)

Cine scrie un jurnal intim este, în mod constant, în căutare de puţină lenjerie. (Mario Postizzi)

Când eram băieţandru, mi s-a spus că oricine poate deveni preşedintele Statelor Unite. Acum încep să o cred. (Clarence Darrow)

Ai propriul tău caracter de făurit. Fiecare om ar trebui să fie cel mai bun judecător al propriei sale purtări. (James Boswell)

Avocatura.com: Cum vă poate sprijini Avocatura.com, şi sunteţi dispus unui parteneriat între portalul cultural - literar românesc cu cea mai mare audienţă şi cel mai de calitate site juridic de la noi, o emblemă a jurnalismului de calitate?

Velea: Sunt întotdeauna deschis la propuneri şi discuţii. De exemplu, Citatepedia are un sistem prin care un alt site poate solicita automat un citat potrivit pentru un context dat, cum ar fi un articol.

Avocatura.com: Ce vă propuneţi pentru următorii 10 ani de Citatepedia?

Velea: Nimic. Ştiu că poate părea bizar, dar timpul a demonstrat că Citatepedia este un organism hrănit de utilizatorii săi. Unii au mai multă iniţiativă şi împing lucrurile într-o anumită direcţie. Cum o mai fac şi eu, dacă îmi mai rămâne timp după ce îi ajut pe partea tehnică. Pur şi simplu este o evoluţie naturală. Iar rezultatele sunt surprinzătoare.


Cuvinte cheie: interviu, creator, citatepedia, lucian velea, programator, lingvist, inteligenta artificiala, proiect de succes, online romanesc, fitness mental, sfinti, laureati nobel, avocati celebri, barbu stefanescu delavrancea, gheorghe culicovschi, democratie romania, implicare
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021