Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Arhivă
Avocatul Ana Maria Irimia: `Le-aș dori și celorlalte colege de breaslă un soț înțelegător ca al meu`
facebook

Avocatul Ana Maria Irimia, despre succes: "Îmi iubesc profesia! Aș vrea să o practic până la pensie!"

Deși niciodată nu s-a gândit că ar putea să devină avocat, a descoperit că, de fapt, întreaga viață s-a pregătit pentru această profesie. Ana Maria Irimia este un avocat ambițios, căruia îi place să se facă auzit și care pune diligența mai presus de orice. Avocatura.com a stat de vorbă cu Irimia pentru a afla ce i-a adus succesul profesional din prezent, ce obstacole a întâlnit până să atingă acest statut și, cel mai important, ce părere are despre actuala imagine a avocatului în societatea românească .

Avocatura.com: Care este cea mai mare barieră pe care a trebuit să o treceți în drumul spre succesul profesional din prezent?

Avocatul Ana Maria Irimia: Nu am întâlnit una peste care să nu pot să trec. Barierele sunt reprezentate de dosarele pe care trebuie să le rezolvăm. Nu știu dacă sunt un avocat norocos sau doar muncitor.

Singura barieră reală este faptul că trebuie să lucrez cu instituțiile publice și atunci sunt nevoită să stau pe loc, să îmi iau din timp să îi explic clientului de ce stagnez în demersurile sale, să fac multe drumuri. O consider o barieră pentru că, deși este un lucru minor, trebuie să aloci mai mult timp decât îți propui. Nu este avantajos nici pentru tine ca avocat și nici pentru client. Și nici pentru respectiva instituție. Dacă ar exista mai multă diligență din partea lor, ar rezolva mai multe probleme, într-un timp mai scurt.

Personal, am mai spus că pentru mine cea mai importantă valoare este diligența. Am observat că este o calitate general valabilă, nu doar în mediul avocațial. Pentru ca atmosfera să fie mai degajată, clientul ar trebui să înțeleagă că lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Instanțele ar trebui să fie mai deschise în ceea ce privește această diligență.

Partea bună este însă că nu am întâlnit clienți dificili, nici instituții cu care să nu ajung la un numitor comun și nici instanțe rigide care să nu te asculte la un moment dat.

Avocatura.com: Cu toate acestea… Ce decepții ați avut de-a lungul carierei?

Irimia: Nici una! Singura mea dezamăgire în acest domeniu este comportamentul nostru față de tinerii stagiari.

De la firmele de avocatură, până la colegii mei din cabinetele individuale, marea majoritate tratează tinerii foarte urât, atât din punct de vedere financiar cât și colegial. Nu conștientizează că ei ne ajută foarte mult. Comportamentul urât este generat, de cele mai multe ori, de faptul că le vedem doar părțile negative ce vin nu din cauza neștinței ci din cauza neexperienței.

De exemplu, în vremea când am lucrat în domeniul asigurărilor, înainte de a fi avocat, am observat că acolo tinerii erau integrați mai bine. Poate "de vină" era și mentalitatea "importată" de către compania pentru care lucram.

Nu vreau să aplic stagiarilor mei un tratament neprofesionist și neproductiv. Vreau să fiu un mentor bun, așa cum a fost și mentorul meu cu mine.

Avocatura.com: Dacă ar fi să schimbați ceva în trecutul Dvs. profesional, ce ați schimba?

Irimia: Nimic! Absolut nimic! Dacă ar fi să mă gândesc la ceva… poate că aș începe practica mai devreme, pentru ca șocul să fie mai mic - trecerea de la teorie la practică. Recomand pe această cale și studenților să procedeze la fel.

Avocatura.com: Cum decurge o zi pentru Dvs. și câte ore lucrați în medie?

Irimia: Ziua începe ori cu instanța, ori cu telefoanele și convorbirile cu clienții. De când sunt pe cont propriu - adică de aproximativ un an -, aproape zilnic sunt în sala de judecată.

În general sunt foarte prinsă, programul mi se termină după 8 seara, chiar și la 1-2 noaptea.

În ultima perioadă, axându-mă și pe cauze de real estate, am de realizat câteva due - diligence - uri destul de solicitante.

Avocatura.com: Nu este deloc ușor să fii avocatul Ana Irimia, din ce îmi povestiți. Ce vă motivează să perseverați?

Irimia: Păi… succesul. Dar îmi și iubesc profesia, pe care aș vrea să o practic până la pensie.

Avocatura.com: Cum vă împărțiți viața între activitatea profesională și cea personală? Ați găsit un echilibru între cele două?

Irimia: Acest lucru a fost ușor de realizat, mulțumită soțului meu extrem de înțelegător. Este și el la fel de ocupat și are același stil de lucru, așa că ne înțelegem. Cel mai important este că nu aducem problemele de la job(uri) acasă.

Dacă tot am adus vorba de acest lucru, le-aș dori și celorlalte colege de breaslă un soț ca al meu.

Avocatura.com: Aveți o formulă personală a succesului?

Irimia: Munca!

Avocatura.com: Care ar fi principalele motive pentru care le-ați recomanda și altora să urmeze o carieră în avocatură?

Irimia: Este printre puținele profesii în care ai ocazia să intri în contact cu o foarte mare diversitate de oameni. Intrând în relație cu atâția, te dezvolți nu doar personal și moral, ci și ca persoană. Înțelegi că lucrurile pot sta altfel. Că nu ești numai tu în centrul atenției. Înțelegi că trebuie uneori să lași de la tine. Că sunt și oameni care își doresc altceva.

Trebuie să găsești un punct de echilibru însă! Este ca un business pe care ți-l dezvolți, de la găsirea unui sediu și până la promovare și gestionarea relațiilor cu clienții.

Avocatura.com: Cinci calități pe care ar trebui să le aibă orice profesionist al avocaturii …

Irimia: Diligență, în primul rând. Dacă nu faci asta nu ai nici o șansă spre succes. Apoi trebuie să te înconjori de oameni care să muncească alături de tine. E o activitate care înseamnă "99 % transpirație 1 % inspirație".

Să se documenteze zilnic, pentru că dacă nu citești noutățile nu ai șanse să ții pasul cu ea.

Nu în ultimul rând, să fii un om social.

Avocatura.com: În ultimele decenii, avocatul a decăzut în ochii românilor. Sunteți de acord cu această afirmație? Dacă da, cum ați îmbunătăți imaginea avocatului în ochii românilor?

Irimia: Poate că nu vrem să recunoaștem, dar este o realitate care nu trebuie ascunsă. În realitate, avocatul a decăzut. Din punctul meu de vedere, principalul vinovat este Baroul, din simplul fapt că sunt foarte multe locuri scoase la examenul de intrare în Barou, iar piața este supra-saturată. Astfel, este normal ca și nivelul să scadă. Acest lucru însă este valabil și în alte domenii și pleacă de la educație. Sunt mulți "profesioniști" la terminarea școlii și trebuie să ieși la suprafață nu dintre 2-3, ci dintr-o 100. Până ieși tu la suprafață însă, societatea ia contact și cu alții…


Cuvinte cheie: succes in avocatura, imaginea avocatilor, cum sa evoluezi ca profesionist, sfaturi pentru tinerii avocati, mentorat, avantajele de a fi avocat, litigii, instanta, provocari in mediul avocatial, real estate, avocat Ana Maria Irimia
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2024