Codul de procedură civilă a modificat termenul în care un dosar se consideră perimat
Nici suspendarea şi perimarea judecăţii nu mai sunt ce au fost! Codul de procedură civilă actual a scurtat termenul în care un dosar poate fi considerat perimat. Acest aspect a fost subliniat la Judecătoria Focşani într-un dosar în care partea nu a putut să îşi îndeplinească o obligaţie dispusă de instanţă, fără de care judecarea nu putea continua.
Vrânceanul chemase în judecată Comisia Locală din Odobeşti pentru o bucată de teren, însă, atunci când instanţa a cerut mai multe lămuriri, s-a ivit o problemă. Petentul a arătat că nu dispune de sumele de bani necesare efectuării unei expertize care ar fi trebuit să identifice terenul. Și, cum instanţa nu putea să dea o soluţie pro sau contra fără o evaluare de specialitate, cauza s-a oprit.
Astfel, instanţa a subliniat că procesul poate fi suspendat, iar între timp, partea ar avea timp să strângă banii necesari pentru expertiză. Chiar şi aşa, a atras atenţia judecătorul, petentul trebuie să aibă în vedere să nu depăşească un termen de 6 luni de când s-a dispus suspendarea, "pentru că atunci dosarul se va perima şi va trebui să deschideţi o altă acţiune". Această menţiune a fost făcută întrucât justiţiabilii erau probabil la curent cu termenul stabilit prin vechiul Cod de procedură civilă, anume 1 an.
Pronunţarea a fost una previzibilă în această situaţie, instanţa dispunând "suspendarea cauzei până când petentul va achita onorariul de expert pentru efectuare expertiză topometrică. Cu recurs pe toată durata suspendării". În vechiul Cod de procedură civilă, suspendarea judecăţii era reglementată de articolele 242 - 244 indice 1. Aici, articolul 248 arăta că "orice cerere de chemare în judecată... se perimă de drept... dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an".
În cauza de faţă, este vorba despre suspendarea facultativă, având în vedere că partea din proces nu s-a conformat obligaţiei de a achita onorariului de expert, chiar dacă motivele nu au fost de rea-credinţă. Codul actual arată şi că judecata se redeschide, dacă a dispărut împrejurarea care a dus la suspendarea ei. Însă articolul 416 arată că "orice cerere de judecată... se perimă de drept... dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni".