Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Pamflet
Nici scriitorii nu scapă de mâna lungă a legii. Mircea Cărtărescu, acuzat de DNA că a furat un pasaj din Tolstoi
facebook

Mircea Cărtărescu, cercetat de DNA. Scriitorul ar fi furat un pasaj din Tolstoi. Pleșu către Cărtărescu: "Dacă mai scot ăștia un Kindle, suntem beliți!"

La mijloc ar fi răzbunarea premierului Victor-Viorel Ponta, susțin surse din industria cărților de joc. Și a jocurilor de noroc.

Încă o veste proastă pentru Mircea Cărtărescu, la doar câteva zile după ce a aflat că Băsescu e la ultimul mandat, și că a ratat la mustață - expresia, nu judecătorul arestat pentru corupție - Premiul Nobel pentru Pace. Sau, după unii, pentru literatură. 

Astfel, potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze obscuritatea, dar au dat din cărți special pentru Avocatura.com, Cărtărescu a fost citat marți de DNA, el fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că ar fi furat un pasaj din Tolstoi.

Ofensa este cu atât mai gravă cu cât, la momentul producerii furtului, Tolstoi era mort, potrivit anchetatorilor, care au urmărit filiația acestuia și i-au intervievat rudele, dar și cititorii. 

Ancheta a presupus un buget de circa un milion de euro și interceptarea convorbirilor dintre Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Garcea Marquez, sau un individ cu nume asemănător, susțin procurorii DNA. Durata anchetei a fost de circa "un veac de singurătate", au mai indicat sursele noastre.

Într-o stenogramă care îl incriminează pe Cărtărescu, Andrei Pleșu i se adresează acestuia: "Băi Mircică, dacă mai iese un Kindle d-ăsta, suntem beliți!" "Toți!", răspunde panicat autorul "Levantului". 

Dacă a fura de la vii se practică la scară largă și a devenit acceptabil social, în special în România, furtul de la morți este abominabil. Potrivit acelorași surse, Cărtărescu riscă acum să aibă soarta unui precursor mai celebru, Feodor Dostoievski, și ar urma să fie deportat în Siberia, împreună cu Traian Băsescu, în luna ianuarie.

Neoficial, chiar dacă premierul Victor-Viorel Ponta neagă implicarea sa în actul de justiție, prigoana DNA contra lui Mircea Cărtărescu, om de litere și intelectual remarcabil de slab intelectual, ar fi cauzată de reacția acestuia la urările premierului.

Astfel, după ce, recent, Victor Ponta i-a urat pe Facebook succes scriitorului Mircea Cătărescu la câştigarea premiului Nobel, Cărtărescu a reacționat vitriolic și a anunțat că "respinge cu dezgust" urările premierului.

Schimbul de replici care i-a fost fatal lui Mircea Cărtărescu

DNA nu a dezvăluit care ar fi pasajul incriminat.

Reamintim că și Victor-Viorel Ponta a fost acuzat în trecut de plagiat, însă, așa cum spunea Albert Einstein, "secretul creativității este să știi să-ți ascunzi sursele", iar Viorel e băiat creativ.


Cuvinte cheie: mircea cartarescu, scriitori, carti, dna, tolstoi, victor ponta, traian basescu, premiul nobel, dna, andrei plesu, dostoievski, justitie romania
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020