Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Valorile profesiei
Avocatul Bogdan Dobrescu
facebook

Loialitatea în avocatură. Avocatul Bogdan Dobrescu: "Stabilirea priorităților este esențială în practicarea avocaturii. Inclusiv pentru a reuși să respecți principiile profesiei!"

Considerând că loialitatea dintre apărători și clienții lor se clădește pe fundația respectului față de lege, avocatul Bogdan Dobrescu se declară adeptul principiilor solide, care ar trebuie să împiedice pe oricine practică profesia să ajungă în situația ingrată de a alege între două valori fundamentale ale acesteia. Iată ce a declarat, cu privire la tema lunii de pe Avocatura.com, avocatul Bogdan Dobrescu.

Avocatura.com: Cum vă manifestaţi loialitatea faţă de clienţii Dvs., ca avocat?

Bogdan Dobrescu: Intotdeauna am considerat ca in profesia pe care o practic, relatia ce se creeaza intre avocat si client trebuie sa fie una speciala, lipsita de secrete, bazata pe incredere, comunicare si respect reciproc. Din punctul meu de vedere, termenul de loialitate inglobeaza toate aceste valori, asadar, in ceea ce ma priveste, manifestarea loialitatii fata de clientii mei inseamna a le oferi acestora sinceritate, incredere si respect.

Avocatura.com: La Congresul Avocaţilor din acest an, preşedintele Traian Băsescu declara că cel mai spectaculos conflict din Justiţie este dualismul între loialitatea faţă de client şi respectul faţă de lege. Cum comentaţi?

Dobrescu: Nu as vrea sa fac un comentariu asupra afirmatiilor domnului presedinte, insa daca ma intrebati care este opinia mea in ceea ce priveste acest concept de dualitate intre loialitatea fata de client si respectul fata de lege, pot spune ca este un conflict ce se declanseaza din cauza faptului ca nu sunt stabilite anumite prioritati care sa ghideze activitatea in justitie. Nu cred ca atunci cand reprezinti un client trebuie sa alegi intre a fi loial fata de acesta si a respecta legea. Daca iti stabilesti tie, ca avocat, cat si ca om, principiile care sa iti ghideze activitatea, poti foarte bine sa ramai pe linia de plutire si sa nu cazi in neplacuta situatie in care trebuie sa alegi dintre doua elemente fundamentale ale avocaturii.

Avocatura.com: Cum gestionaţi o situaţie în care sunteţi prins între exercitarea cu bună-credinţă a profesiei, şi manifestarea loialităţii faţă de client (printr-o activitate speculativă precum cererea unui nou termen de judecată, tergiversarea procedurilor etc.)?

Dobrescu: Asa cum spuneam anterior, consider ca stabilirea prioritatilor este esentiala in practicarea avocaturii. Intotdeauna am ales fara indoiala exercitarea profesiei cu buna-credinta, prin respectarea legii, aspect pe care il prezint tuturor clientilor de la bun inceput. Din punctul meu de vedere, in situatia ipotetica mentionata de dvs. nu putem vorbi despre loialitatea client - avocat, intrucat consider ca aceasta loialitate se cladeste pe fundatia respectului fata de legi. Nu am fost adeptul zicalei "Scopul scuza mijloacele" si din aceasta cauza am pierdut multi oameni ce mi-ar fi putut deveni clienti. In schimb, raman devotat proverbului "Munca este bratara de aur", iar eu vreau sa continui sa port aceasta bratara cu demnitate si mandrie.

Avocatura.com: Avocaţii, în general, se declară loiali faţă de clienţi, loiali faţă de breaslă, dar şi faţă de statul de drept. În plus, cel puţin teoretic trebuie să respecte şi concurenţa loială. Cum credeţi că îşi face aceasta loc printre valorile enumerate anterior, şi cum pot fi respectate toate fără a se anula una pe cealaltă?

Dobrescu: Concurenta loiala este intr-adevar o problema de actualitate in Romania, dat fiind faptul ca in avocatura vorbim despre o concurenta acerba, mai mult pentru existenta decat pentru afirmare, o concurenta care isi pierde cu usurinta caracterul loial. Nu cred ca este imposibil sa fie respectate toate valorile enumerate de catre dvs., insa este nevoie de un aparat statal dezvoltat din toate punctele de vedere si de o democratie bine conturata in care aceste valori sa poata exista simultan, cu usurinta. In ceea ce priveste momentul actual in care se afla tara noastra, sa le imbini pe toate intr-o armonie perfecta este greu, dar nu imposibil. Ceea ce conteaza foarte mult este sa ramai un om moral cu principii bine stabilite, principii care sa vizeze cele mai importante valori ale profesiei, cat si ale vietii.

Avocatura.com: Ce credeţi că s-a întâmplat cu loialitatea în avocatură, astfel încât legiuitorul s-a simţit obligat să sancţioneze, în noul Cod Penal, asistenţa şi reprezentarea neloială (art. 284)? A apărut această infracţiune ca urmare a unui comportament neloial al avocatului sau a intervenit legiuitorul preventiv, cunoscut fiind că societatea evoluează în sensul denigrării valorilor?

Dobrescu: Legiuitorul sanctioneaza comportamentul pe care il considera nepotrivit, comportament ce apare odata cu evolutia societatii. Consider ca motivul pentru care legiuitorul a simtit nevoia de a introduce prevederile art. 284 in Noul Cod Penal este acela ca au aparut diverse manifestari ale unui comportament neloial, dar si pentru a preveni ascensiunea unui astfel de comportament pe viitor.

Avocatura.com: Consideraţi că articolul 266 din NCP (nedenunţarea) şi articolul 284 din NCP (asistenţa şi reprezentarea neloială) vin în contradicţie în ceea ce-i priveşte pe avocaţi? Cum pot fi respectate ambele articole?

Dobrescu: Nu, nu exista nicio contradictie intre cele doua articole, ci mai mult o interdependenta. Primul articol priveste o indatorire de ordin moral ce apartine fiecarei persoane, implementarea acestuia este de stricta necesitate intr-o societate care doreste diminuarea infractionalitatii si implicarea cetatenilor sai in aceasta actiune, in timp ce articolul 284 priveste strict activitatea profesionala a avocatului, activitate ce trebuie sa fie guvernata de spiritul legii si al adevarului.

Avocatura.com: Rămâneţi loial clientului, dacă acesta este de rea-credinţă?

Dobrescu: Nu. Categoric nu.  


Cuvinte cheie: tema lunii, loialitate, avocatura, clienti, fidelitate, art 284, cod penal, reprezentare neloiala, respectarea legii, Valorile profesiei: Loialitatea, avocat Dobrescu Laurentiu Bogdan
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021