Avocatura Com
Litigii
Tribunalul Vrancea a statuat că BCR este un agajator corect
facebook

Avocat în proces cu o unitate bancară: "BCR nu şi-a respectat obligaţia de a crea condiţii de muncă"

Un proces deschis de o fostă angajată a Băncii Comeriale Române s-a finalizat în primă fază în defavoarea reclamantei. Tribunalul Vrancea a respins toate capetele de cerere, după ce reclamanta, acum pensionată pe caz de boală, se plângea de condiţiile de muncă. "Răspunderea este contractuală, care provine din nerespectarea condiţiilor. Programul de lucru era de 10 ore pe zi, iar modalitatea concretă în care activitatea se desfăşura presupunea ca 80% să implice lucrul la calculator, şezând pe scaun. Aceste condiţii implicau situaţii de risc pentru pârâtă", a susţinut avocata reclamantei, Andreea- Ileana Danilov, din cadrul Baroului Bucureşti.

Tribunalul Vrancea a concluzionat că procesul deschis de o fostă angajată a BCR, unităţii bancare, este nefondat. Aceasta, prin avocata Andreea- Ileana Danilov, din cadrul Baroului Bucureşti, reclama incapacitatea de muncă survenită din cauza condiţiilor de lucru din cadrul BCR. În acţiune, fosta angajată solicita daune materiale pentru perioada cuprinsă între data pronunţării hotărârii instanţei şi data la care ar fi îndeplinit vârsta standard de pensionare.

Însă la acest capăt de cerere, părţile au discutat despre excepţia prematurităţii, până la a se ajunge la discuţiile pe fond. "Vă solicităm să respingeţi excepţia, prejudiciul a fost creat, reclamanta este în incapacitate de muncă definitiv şi ireversibil, situaţie care nu îi mai permite din 2012 să mai presteze o activitate remunerată, ci trăieşte doar din pensie. Din decizia Casei de Pensii rezultă starea de invaliditate permanentă, dosarul fiind nerevizuibil din 2013.

Pe fond, solicităm obligarea pârâtei la plata despagubirilor materiale şi morale. Răspunderea este contrctuală, care provine din nerespectarea condiţiilor. Temeiul de drept îl reprezintă prevederile contractului individual de muncă, precum şi ale contractului colectiv de muncă. BCR nu şi-a respectat obligaţia de a crea condiţii de muncă. Programul de lucru era de 10 ore pe zi, iar modalitatea concretă în care activitatea se desfăşura presupunea ca 80% să implice lucrul la calculator, şezând pe scaun. Aceste condiţii implicau situaţii de risc pentru pârâtă.

Clienta mea a fost angajată 33 de ani, a ieşit la pensie la 55 în incapacitate de muncă, cu o pensie în cuantum de 40% din salariu. Prejudiciul îl reprezintă diferenţa dintre salariul încasat până la intervenirea incapacităţii de muncă şi pensia efectivă. Solicităm admiterea cererii aşa cum a fost formulată", şi-a exprimat punctul de vedere în instanţă avocata Danilov.

Daune premature, acţiune defondată

De cealaltă parte, consilierul juridic al unităţii bancare a precizat că excepţia este întemeiată. "În pledoarie ne-am îndepărtat mult de la cererea de chemare în judecată. Acţiunea a fost întemeiată pe prevederile Hotărârii 1425/2006, pentru aprobarea normelor metodologicede aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă. Prejudiciul ar fi fost produs din culpa angajatorului BCR.

Din toată documentaţia depusă în cauză a rezultat că evaluările au fost făcute de instituţii de sănătate în muncă, nu s-a constatat existenţa unor noxe şi posibilitatea apariţiei unor boli. Mai mult, investigaţiile medicale nu au tras concluzia că există factori nocivi sau că afecţiunile de care suferă reclamanta ar proveni din condiţiile de muncă de la BCR Vrancea.

Există într-adevăr perioade în care s-au evidenţiat ore suplimentare, dar s-au recompensat cu ore libere sau la salariu", a susţinut reprezentantul băncii. Concluzia consilierului juridic a fost aceea că instanţa trebuie să respingă acţiunea ca nefondată, inclusiv în ceea ce priveşte acordarea cheltuielilor de judecată. Ulterior, după amânarea pronunţării, instanţa a decis în favoarea unităţii bancare.

"Admite excepţia prematurităţii în ce priveşte daunele materiale solicitate cu privire la perioada cuprinsă între data pronunţării prezentei hotărâri şi data la care reclamanta ar fi îndeplinit vârsta standard de pensionare. Respinge ca fiind prematură cererea de acordare a daunelor materiale solicitate cu privire la perioada cuprinsă între data pronunţării prezentei hotărâri şi data la care reclamanta ar fi îndeplinit vârsta standard de pensionare. Respinge ca nefondate celelalte pretenţii solicitate de reclamantă", se arată în minuta hotărârii, care poate fi atacată cu apel.


Cuvinte cheie: baroul bucuresti, litigiu munca bcr, proces bcr, conditii munca bcr, tribunalul vrancea, actiune respinsa, exceptie prematuritate, daune materiale, avocat Danilov Andreea
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com