Avocatura Com
Justiţie
Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator
facebook

Avocatul Adrian Toni Neacsu: "Inspectia Judiciara nu mai este capat de linie in nici o situatie"

Regulile privind solutionarea plangerilor impotriva judecatorilor si procurorilor s-au schimbat incepand de la jumatatea lunii trecute. Astfel, Curtea Constitutionala a constatat ca solutiile de clasare ale Inspectiei Judiciare la sesizarile cetatenilor pot fi contestate in justitie.

 

"Consecinta acestei solutii este pe de o parte aceea ca Inspectia Judiciara nu mai poate bloca arbitrar plangerile justitiabililor, iar pe de alta parte ca puterile discretionare ale Inspectiei Judiciare capatate pe vremea ministeriatului Predoiu sufera o prima fisura", scrie avocatul Adrian Toni Neacsu pe blogul sau personal.   

Acesta explica in continuare ca in momentul in care o persoana face o sesizare cu privire la o presupusa abatere disciplinara a unui judecator sau procuror, singura institutie care poate efectua verificari este Inspectia Judiciara.

"Incepand din 2012, ca urmare a unei viziuni de cazarma a fostului ministru al justitiei Catalin Predoiu, Inspectia Judiciara a fost organizata autonom fata de Consiliul Superior al Magistraturii. A capatat puteri sporite si atributii exclusive. Din acel moment Inspectia Judiciara a devenit un fel de politie judiciara sau chiar parchet specializat pe cercetarea judecatorilor si procurorilor", mai scrie Neacsu, fost judecator si membru CSM.

Potrivit legislatiei in vigoare,"Inspectia Judiciara putea deci aprecia suveran, in afara oricarui control, cand sa exercite si cand nu o actiune disciplinara impotriva unui judecator sau procuror. In aceasta situatie nici macar Consiliul Superior al Magistraturii nu avea posibilitatea de a interveni in vreun fel", mai arata sursa citata.

Prin decizia nr. 397/3.07.2014, publicata in Monitorul Oficial in 6.07.2014, Curtea Constitutionala a constatat insa ca dispozitia referitoare la caracterul definitiv al rezolutiei de clasare data in ipoteza descrisa mai sus la pct. 3) este neconstitutionala.  Astfel, IJ nu poate da solutii definitive ca urmare a verificarilor prealabile, pentru ca este doar un organism administrativ.

"Ca urmare a acestei decizii, Inspectia Judiciara nu mai este capat de linie in nici o situatie. Orice plangere impotriva unui judecator sau procuror, cu exceptia anonimelor, va trebui sa ajunga sa fie discutata contradictoriu, in fata unei instante independente si impartiala. Mecanismul este similar cu cel existent pentru solutiile de netrimitere in judecata ale procurorului, cand de asemenea petentul are sansa de a aparea in fata unui judecator pentru a arata eroarea de solutie a parchetului", este de parere avocatul Toni Neacsu.

Potrivit aceleiasi surse, pana in acest moment, articolul de Legea nr. 317/2004 declarat neconstitutional nu a fost modificat. Conform Constitutiei, aplicarea lui este suspendata pe timp de 45 de zile, termenul pe care Ministerul Justitiei il are la dispozitie pentru a veni cu o propunere legislativa.

"Se pune problema unde vor putea fi atacate solutiile de clasare ale Inspectiei Judiciare. Nu am nici o indoiala ca daca va exista o modificare legislativa se va prevedea competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a Curtii de apel Bucuresti, pentru a exista o sinonimie cu procedurile in cazul celorlalte clasari pe care le poate da IJ", mai scrie avocatul pe blogul sau.

"Dintr-o alta perspectiva, consider ca intr-o asezare corecta a lucrurilor in nici o situatie plangerile impotriva solutiilor dispuse de Inspectia Judiciara nu ar trebui sa ajunga direct in instantele judecatoresti.  Instante de fond, cu competenta generala in materie disciplinara pentru judecatori si procurori sunt sectiile Consiliului Superior al Magistraturii. Apreciez deci ca legea ar trebui indreptata, astfel incat toate plangerile cetatenilor sa fie solutionate, in prima instanta cel putin, de sectiile C.S.M.", conchide avocatul.

 


Cuvinte cheie: inspectia judiciara, reguli, solutionarea plangerilor, curtea constitutionala, judecatori, procurori, avocat, capat de linie, avocat Adrian Toni Neacsu
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2019
Avocatura Com