Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Analiză
facebook

Deloitte: Deciziile emise de autoritatile vamale se suspenda obligatoriu cand exista temerea unui prejudiciu irecuperabil

Aplicarea deciziilor emise de autoritațile vamale se suspenda obligatoriu atunci cand exista temerea unui prejudiciu irecuperabil sau atunci cand exista motive intemeiate sa se creada ca decizia contestata nu este in sprijinul legislației vamale, avertizeaza consultanții Deloitte Tax.

„Spre deosebire de procedura generala de suspendare a aplicarii deciziei unei autoritați fiscale - prevazuta de codul de procedura fiscala din Romania, care trimite contribuabilul direct in instanța - deciziile emise de autoritațile vamale fac obiectul unei proceduri simplificate de suspendare, potrivit legislației comunitare, care este in acest caz direct aplicabila in toate statele membre”, spune Mihai Petre, Manager Taxe Vamale și Accize, Deloitte Tax. 

Ce inseamna acest lucru?  In primul rand, contribuabilul are dreptul de a beneficia de suspendarea aplicarii unei decizii inca din faza administrativa, fara a ajunge in fața instanței judecatorești.

In al doilea rand, legislația comunitara obliga autoritatea vamala sa reanalizeze cauza și sa decida daca exista motive intemeiate sa se creada ca decizia contestata nu este in sprijinul legislației vamale sau daca aplicarea deciziei sale poate produce un prejudiciu irecuperabil pentru contribuabil sau nu. 

In plus, fața de posibilitatea de suspendare, tot legislația comunitara ofera și scutirea de la garantarea drepturilor contestate - solicitata de regula de organele vamale in astfel de cazuri - in conditiile in care o asemenea cerința este probabil sa provoace dificultați grave de ordin economic sau social.  Legiuitorul european a sesizat importanța coroborarii celor doua prevederi pentru ca ele sa poata proteja cu adevarat contribuabilul pana la soluționarea disputei. 

„Bineințeles, decizia luata in urma unei reanalizari nu poate fi aleatorie, ea trebuie sa fie obiectiva și sa ia in considerare principiile enunțate de jurisprundența Curtii Europene de Justiție date in acest sens.  Menționam aici Cazul C-130/95 Giloy, care ofera direcții clare cu privire la ce inseamna ‘prejudiciu irecuperabil’ și in ce condiții poate fi el invocat de catre contribuabil (de exemplu, faptul ca aplicarea unei decizii va conduce inevitabil la lichidarea societații in cauza este considerat de Curte drept ‘prejudiciu irecuperabil’)”, mai spune managerul Deloitte Tax. 

De la data aderarii la UE, Romania este obligata sa aplice Regulamentele comunitare, inclusiv pe cel care a instituit Codul Vamal Comunitar, adica Regulamentul 2913/1992, ele avand un efect direct in toate statele membre. 

Deși legislația naționala (art. 268 din Legea 86 privind Codul Vamal al Romaniei) prevede posibilitatea contribuabilului de a cere suspendarea aplicarii unei decizii direct la autoritatea vamala, formularea folosita este „autoritatea vamala poate suspenda executarea acestei decizii”, ceea ce in practica duce la respingerea automata a cererii.  Totuși, tonul folosit de Codul Vamal Comunitar (art. 244 (2) din Regulamentul 2913/92) este unul imperativ, respectiv „autoritatea vamala va suspenda executarea acestei decizii”.  

„Aplicarea unitara a legislației comunitare poate avea loc efectiv in statele membre atunci cand fiecare contribuabil solicita autoritaților fiscale și vamale sa ii fie respectate drepturile la care aceasta il indreptațește. Atunci cand constata ca ii sunt incalcate aceste drepturi, trebuie sa sesiseze Comisia Europeana”, spune Mihai Petre. 

„De aceea, recomandam contribuabililor aflați in fața unei decizii de la autoritatea vamala sa ia in considerare dreptul lor de a cere suspendarea aplicarii acesteia”, precizeaza reprezentantul Deloitte Tax. 


COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020