Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Dictionar juridic

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z  
Inselaciune

Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Alineatul 3 prevede ca inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

In alineatul 4 se stipuleaza ca emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.

Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Discutii similare pe forum

Inselaciune? - scris de andana_va - 2 raspunsuri
daca se emite o fact. dupa ce soc. intra in faliment si nu introduce recurs(nu s-a preschimbat certif.),este inselaciune?
Inselaciune - scris de tantza - 2 raspunsuri
unde ar trebui sa inaintez o plangere pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si cum ar trebui sa sune?veau sa ma constutui si parte civila. subiectul pasiv poate fi o societate comerciala?
Inselaciune - scris de kempex - 9 raspunsuri
stie cineva sa-mi spuna daca in speta este vorba de o singura infr sau de mai multe? Un tip cumpara cu un cec fara acoperire astazi dintr-un aras si maine, de la aceiasi firma dar dintr-un alt oras cumpara inca o data. Se sesizeaza parchetul dar pagubitii nu realizeaza ca este vorba de aceiasi persoana si prin urmare un proces este pe rol la o judecatorie si altul la parchetul de pe langa alta judecatorie. Ce este de facut? Extinderea cercetarii penale pt alte fapte? Va multumesc
Inselaciune? - scris de rosia_montana - 9 raspunsuri
Firma X incredinteaza spre efectuarea de lucrari de intretinere si reparatii firmei Y un autovehicul. Dupa terminarea lucrarilor, angajatul A ia autovehiculul, din proprie initiativa, fara imputernicirea/acordul niciuneia dintre firme si pleaca cu ea spre firma X aflata in alt judet. Pe drum sufera un accident de circulatie, autovehiculul are defectiuni care ulterior au fost remediate de firma Y. Firma X se indreapta cu doua actiuni in instanta impotriva firmei Y: - o actiune in civil, prin care...
Inselaciune - scris de teodora29 - 14 raspunsuri
In cazul emiterii de catre administratorul unei societatii a unui cec fara acoperire , plangerea penala de punere in miscare a actiunii penale impotriva cui se face?

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020