Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Dictionar juridic

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z  
Imparteala

Operatia juridica prin care inceteaza starea de coproprietate ori de indiviziune, in sensul ca bunul sau bunurile stapanite pe cote-parti sunt impartite materialmente intre copartasi, fiecare devenind porprietar exclusiv asupra unei parti determinate sau asupra unui anume bun dintre cele ce formau obiectul coproprietatii.

Dreptul de proprietate comuna se transforma astfel intr-un drept exclusiv.

Imparteala poate fi conventionala (realizata prin acordul partilor) sau judecatoreasca (atunci cand copartasii nu se inteleg cu privire la modul de partajare a bunului comun, precum si in alte cazuri (vezi art.730 Cod Civil).

Modalitatile concrete de realizare a partajului judiciar sunt:
- prin partajarea in natura a bunului sau bunurilor;
- prin atribuirea bunului comun in proprietatea exclusiva a unuia dintre copartasi;
- prin vanzarea bunului si impartirea echivalentului banesc.

Discutii similare pe forum

Imparteala - scris de alibi - 3 raspunsuri
Buna ziua!As vrea sa stiu in situatia in care 2 persoane au 4 copii si sotia doreste sa lase toata averea unuia din copii,ceilalti copii ce pot face? stiu ca este acea rezerva succesorala a fiecaruia dintre copii de care nimeni nu se poate atinge,dar cand isi pot fructifica acest drept,doar dupa decesul parintilor?
Contract de intretinere vs. imparteala de ascendent - scris de ella-bella - 6 raspunsuri
As dori o parere din partea membrilor cu mai multa experienta practica, sper sa nu agasez pe cineva :roll: . Am sfatuit pe cineva sa faca o imparteala de ascendent, dat fiind ca cei doi, oameni in varsta, voiau sa faca ordine in timpul vietii, pentru ca dupa decesul lor copiii sa nu se certe la imparteala mostenirii. Notarul la care au mers i-a sfatuit sa faca donatie cu scutire de raport pentru unul dintre copii, iar pentru ceilalti doi sa faca un contract de intretinere, pentru a avea sigurant...
Contract de intretinere vs. imparteala de ascendent - scris de ella-bella - 1 raspunsuri
Imi cer scuze pentru "spune-ti", deci [b]va rog sa-mi spuneti[/b]!
PARTAJ - IMPARTEALA JUDICIARA - CALE DE ATAC - scris de mirceastanciubv - 2 raspunsuri
Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati. In procesul de partaj judiciar pe care il am, in sedinta din data de 12 mai, judecatoarea a spus ca in 19.05.urmeaza sa apara la condica « incheierea » ce va preciza procentul pe care aceasta il considera ca fiecare dintre parti am contribuit la dobindirea imobilului obiect al partajului(fosta sotie a sustinut 80%, eu 50%) – art 673^6( ?) Cod p.c. si ni s-a spus ca « incheierea » este ATACABILA. S-a decis totodata efectuarea expertizei, Instanta numind ...

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020