Avocatura Com
Crez jurnalistic | Echipa | Ei despre noi | Contact
Analiză
Avocatura.com, arbitrul eleganței în avocatură!
facebook

Avocatura.com - Crez jurnalistic și principii care ne ghidează. Sau de ce nu ne poate "strânge de gât" Gheorghe Florea

Avocatura.com este o excepție în peisajul presei (juridice) românești. La Avocatura.com, avem și idei, și capacitatea de a ni le exprima - coerent și cu stil.
 
 

"Vineri dimineata, in holul Facultatii de Drept. Ma salut cu distinsul avocat si profesor universitar Gheorghe Piperea, amuzat de cel mai recent pamflet al subsemnatului.

«Foarte tare, domnule! Am ras cand am citit ca voi preda un curs despre falimentul unei natiuni».

Ii multumesc domnului Piperea pentru cuvintele calde si ma pregatesc sa imi iau locul in Aula Magna. Piperea e in toane bune si imi pune o intrebare fireasca, dar care avea sa ma urmareasca:

Gheorghe Piperea: Nu va strange de gat Florea (n.n. Gheorghe Florea, presedintele UNBR)?

Teodor Burnar: Nu ne strange.

Gheorghe Piperea (rade): Inca nu!

Schimbul de replici avut cu reputatul avocat este pe cat de inofensiv si de amuzant la suprafata, pe atat de expresiv pentru starea de fapt din avocatura romaneasca si jurnalismul de nisa autohton. Una dominata de teama de autoritate si de dependente - si compromisuri - cultivate.

Imi aduc aminte receptia glaciala pe care mi-a facut-o Gheorghe Florea in biroul sau de la UNBR, cand, prezentandu-ma ca jurnalist, domnia sa mi-a adresat un interogatoriu a la Pilat din Pont (cu al lui «Ce este Adevarul?»), «Ce inseamna jurnalist?». Glumind, poate ca in Romania se aplica ce spunea Norman Mailer: «Jurnalistul e tipul acela fara idei, dar cu capacitatea de a le exprima».

Avocatura.com e o exceptie in peisajul presei (juridice) romanesti. La Avocatura.com, avem si idei, si capacitatea de a ni le exprima - coerent si cu stil.

Inteleg scepticismul domnului Florea la adresa mass mediei. Ca Gheorghe Florea apartine unei generatii care nu este obisnuita cu presa libera si `imixtiunile` ei deranjante, este o axioma. Insa pentru noi, parteneriatul nu inseamna o atestare scripturala si o stampila de aprobare. Inseamna colaborare. Schimb de idei, inainte de schimb de contracte si de coduri IBAN.

Asta nu inseamna ca nu putem fi parteneri civilizati de discutie si de proiecte. Cand se pleaca insa cu prezumtia de vinovatie, este greu sa construiesti ceva cu cealalta parte".

O relatare a fostului redactor-șef Avocatura.com, Teodor Burnar

Cine suntem si ce ne dorim - de la viata, de la avocati, de la jurnalism

Avocatura.com este un organ de presa independent fata de UNBR. Singurul nostru judecator este publicul - nu un avocat. Ar fi culmea justitiei!

Suntem un reper jurnalistic in peisajul presei quality. Suntem creatori de valoare si - speram - formatori de caractere. Nu - asa cum e moda - deformatori.

Informam publicul larg despre avocatura si avocati, ca prestatori ai unui serviciu de interes public.

Promovam valorile si principiile profesiei de avocat. Am putea vorbi despre principiul legalitatii, al libertatii, independentei, autonomiei si descentralizarii, sau despre cel al pastrarii secretului profesional. Despre loialitate sau confraternitate. Dar, ca sa citam din Voltaire, "secretul sa fii plictisitor este sa spui tot". Nu suntem fanii pomelnicelor avocaturii.

Aparam valorile profesiei de avocat, si ne straduim zilnic sa sa le popularizam manifestarile, sa evidentiem importanta acestora si necesitatea pastrarii lor, in interesul profesiei. Cum insa nu suntem fanii paradei de "cuvinte goale ce din coada au sa sune", vorba poetului, iar promovarea abstracta a valorilor risca sa alunece in demagogie sau ridicol, dam acestor valori o fata umana. Altfel spus, promovam valorile profesiei prin mediatizarea avocatilor care apara aceste valori.

La Avocatura.com, noi credem ca nici avocatura nu poate fi dezbracata de marile ei idei, nici marile idei ale avocaturii / justitiei nu trebuie dezbracate de umanitate. Prin urmare, activitatea avocatului trebuie analizata din perspectiva valorilor cu care profesionistul, si finalmente omul, opereaza.

Suntem proactivi si pozitivi. Informam avocatii cu privire la subiectele care intereseaza buna desfasurare a activitatii lor, astfel incat ponderea avocatilor care adopta si apara valorile profesiei sa fie cat mai mare.

Suntem critici. Semnalam neajunsurile cu care se confrunta avocatii, atat in relatia cu celelalte institutii din sistemul de justitie - instante de judecata, parchete, politie -, si cu alte institutii administrative ale statului, cat si in relatia cu organele de conducere ale profesiei.

Exercitam presiune publica pentru rezolvarea acestor neajunsuri.

Responsabilizam organele de conducere ale profesiei, astfel incat sa se implice efectiv la rezolvarea acestor probleme.

Semnalam practicile organelor de conducere ale profesiei care sunt lipsite de utilitate pentru avocati, sau care incalca interesele legitime ale avocatilor in relatia cu organele de conducere si in activitatea acestora.

Informam publicul larg cu privire la activitatea avocatilor, inclusiv cand aceasta activitate nu face cinste profesiei. Nu pentru ca am fi baieti rai sau amatori de senzational, ci deoarece credem in etica si in puterea preventiei.

Promovam profesia de avocat si structurile de organizare ale profesiei. Si, ca niste baieti buni ce suntem, in activitatea de promovare a Barourilor si a UNBR, recunoastem prevalenta politicilor de promovare sau a modalitatilor de abordare stabilite de catre organele profesiei fata de propria politica editoriala - cu conditia sa ne fie comunicate.

Vom respecta mereu prevederile din Statutul profesiei de avocat. De asemenea, daca UNBR sau Barourile vor stabili alte reguli fata de cele generale ale UNBR, le vom respecta si ne asumam aplicarea lor.

Suntem echidistanti. Facem jurnalism "sine ira et studio", nepartinitor si nediscriminatoriu. Avem deontologie, probitate, bun simt. Dar si coloana vertebrala si canini bine dezvoltati - doar, presa este cainele de paza al democratiei.

Da, facem publicitate pentru avocati - fie avocati individuali sau constituiti in forme de exercitare a profesiei: cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale etc. - dar cu respectarea legii si a Statutului profesiei de avocat. Rolul ei este de a satisface dreptul cititorilor si al publicului larg, consumator de servicii avocatiale, la informatii despre avocat si servicile pe care el le presteaza.

Facem o publicitate etica, insistand asupra valorilor profesionale si umane ale avocatului - de la consistenta intelectuala, la amprenta lui sociala. In acest demers in egala masura axiologic cat jurnalistic, ne straduim sa le oferim cititorilor nostri cea mai buna sansa la alegerea informata a unui aparator optim al intereselor lor, si ne erijam in "arbitrii elegantei" in avocatura.

Nu in ultimul rand, avem simtul umorului. Pentru ca, de foarte multe ori, si justitia, si insii care o conduc, sunt de tot rasul.


Cuvinte cheie: crez jurnalistic, principii, jurnalism, avocatura.com, organ de presa independent, unbr, presa quality, avocatura, serviciu de interes public, valorile avocaturii, probleme avocati, etica, echidistanta, publicitate avocati, statutul profesiei de avocat
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013-2016
Avocatura Com