Autoarea articolului din revista Dreptul nr. 9/2004 (Silvia Nitu-procuror-sef sectie judiciara-Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova)-spune ca "In faza de urmarire penala, in momentul in care procurorul dispune punerea in miscare a actiunii penale are suficiente temeiuri ca fapta retinuta in sarcina persoanei cercetate intruneste elementele constitutive ale infractiunii.jus2001 wrote:A pune in miscare actiunea penala nu inseamna a-l considera vinovat pe inculpat, adica a-i incalca prezumtia de nevinovatie. Acest principiu are cu totul un alt continut, iar punerea in miscare a actiunii penale nu inseamna a-i stabili vinovatia printr-o hot. penala definitiva. Eu nu prea vad legatura. Daca altii pot da explicatii le astept pentru ca sunt probleme interesante aici.
Nu acelasi lucru se intampla in cazul infractiunilor pentru care plangerea prealabila se adreseaza instantei de judecata"
Si mai arata ca "In legatura cu momentul in care instanta ar trebui sa puna in miscare actiunea penala, acesta s-ar putea situa pe parcursul cercetarii judecatoresti, cand dupa administrarea unor probe, instanta ar putea trage concluzia ca sunt temeiuri suficiente de vonovatie"
Eu nu ma pricep la penal dar mi-a atras atentia discutia voastra si de aceea, ieri cand am primit revista am citit si articolele referitoare la plangerea prealabila.