| | |
Avocatura - profesia de avocat
HOME
STIRI
INTERVIURI EDITORIAL CASE DE AVOCATURA PROPRIETATE INTELECTUALA LIBRARIE CAUTA UN AVOCAT FORUM
LEGISLATIE
ACADEMICA EVENIMENTE cazul tau documente utile jurindex cariere stiri din barouri examene portalul instantelor
Mediatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori Lichidatori
Curs valutar: 1€ = 4.3902 lei, 1$ = 3.2286 lei, 1£ = 5.5209 lei, 1CHF = 3.6123 lei
Facebook Avocatura.com Linkedin Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
Dictionar juridic A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z  
Succesiune

Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata (ori catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori statului).

Acelasi termen este folosit si pentru a desemna insusi patrimoniul defunctului, care se transmite mortis causa mostenitorilor, adica masa succesorala lasata de defunct succesorilor sai legali sau testamentari. In acest context, termenii de succesiune si mostenire sunt sinonimi.

Notiunea de succesiune se intrebuinteaza insa si intr-un sens mai larg, incluzand alaturi de mostenire (ca succesiune mortis causa) si transmisiunile de drepturi inter vivos, in acest sens (larg) vorbindu-se de succesiune (sau transmisiune) universala, de succesiune (sau transmisiune) cu titlu universal si, respectiv, cu titlu particular.

Succesiunea poate fi legala (ab intestat), sau testamentara. Cele doua feluri de succesiune nu se exclud reciproc, putand coexista.

Spre exemplu, daca defunctul a dispus prin legate particulare de o parte din bunuri, cealalta parte (de care el nu a dispus) se va deferi mostenitorilor legali.

Transmisiunea succesorala este o transmisiune pentru cauza de moarte (mortis causa - produce efecte numai la moartea persoanei fizice), universala (priveste totalitatea drepturilor si obligatiilor care au apartinut defunctului), unitara (fiind guvernata, cu unele exceptii, fara distinctie dupa natura sau originea bunurilor), si indivizibila (deoarece, cu unele exceptii, acceptarea sau renuntarea nu se poate limita doar la o parte a mostenirii, ci trebuie sa priveasca totalitatea ei sau totalitatea partii la care succesorul are vocatie).

Succesiunile se deschid prin moarte (fizic constatata sau judecatoreste declarata). Data deschiderii succesiunii este clipa mortii defunctului (de cujus), dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea declarativa de moarte, acte care, in aceasta privinta, fac dovada deplina, pana la proba contrara.

Un caz mai special (in privinta datei deschiderii succesiunii, este acela al comorientilor, legea prezumand ca acestia au murit deodata (vezi art.21 din dercetul nr. 31/1954).

Locul deschiderii succesiunii este ultimul domiciliu (voluntar sau legal) al defunctului. Daca defunctul nu avea domiciliul in tara, mostenirea se considera deschisa la locul unde se afla, in tara, cele mai importante bunuri ale mostenirii (vezi art.68 alin.2 din Legea nr.36/1995 privitoare la notarii publici si la activitatea notariala).

Pentru ca o persoana sa poata mosteni, ea trebuie sa indeplineasca trei conditii:
a) sa aiba capacitate succesorala,
b) sa aiba vocatie succesorala (sa fie chemate la mostenire), si
c) sa nu fie nedemna de a mosteni (numai in cazul mostenirii legale; in cazul mostenirii testamentare, rolul institutiei nedemnitatii este indeplinit de posibilitatea revocarii judecatoresti a legatelor).

Discutii similare pe forum

Succesiune - HELP!!! - scris de Sufletzika - 10 raspunsuri
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine deoarece am o problema...Mama mea a decedat in 2002,iar eu sunt singurul ei copil.Tatal meu nu vrea sa faca succesiunea,vrea sa vanda apartamentul si mie sa nu imi dea nimic.Poate face asa ceva???Ce trebuie sa fac eu pt a-l convinge sa imi dea partea ce mi se cuvine?si cat anume din apartament mi se cuvine?(apartamentul este pe numele ambilor parinti).Mentionez ca nu imi permit cheltuieli mari si ca acum locuiesc cu tatal meu.Va rog mult sa ma ajutati cu un r...
Succesiune - scris de sandagrivan - 12 raspunsuri
succesiune Tocmai ce am trimis un mesaj pe forum pentru Drept civil, dar nu stiu daca am nimerit unde trebuie.De abia acum am vazut aceasta rubrica si mi se pare ca e cea mai potrivita pentru problema mea, mai ales ca raspunsul este asa de prompt.Asadar: 1. Bunicul din partea mamei a decedat acum 5 ani. Nu s-a facut succesiunea.El avea 3 copii(mama, matusa si unchiul). In urma cu aproape 6 luni a decedat si mama mea. Acum 5 luni unchiul ne-a spus, mie si fratelui, ca ar dori sa faca succesi...
Succesiune - scris de awholeuniverse - 16 raspunsuri
Tatal meu a decedat in urma cu 5 luni .Eu mai am un frate vitreg dintr-o alta casatorie a tatalui meu . Eu nu l-am cunoscut niciodata pe fratele meu si nici nu stiu unde se afla in momentul de fata . Parintii mei detin impreuna un apartament de 2 camere. Am inteles ca 1/4 din valoarea acestuia i se cuvine fratelui meu . As dori sa stiu care este procedura succesorala in acest caz? Trebuie sa-i aduc la cunostinta fratelui meu de decesul tatlui sau? In cazul in care nu a fost informat si nu se pre...
Succesiune - scris de marriadellia - 5 raspunsuri
Tatal lui X este decedat, exista o sotie supravietuitoare si X copil. este necesar ca cei doi sotia si copilul decedatului sa se prezinte la un birou notarial pentru deschiderea succesiunii, sau mostenirea este de drept a acestora? Ce se intampla daca nu se prezinta la masa succesorala?
Succesiune - scris de shoni - 2 raspunsuri
succesiune locuiesc in america, mama a decedat si trebuie sa fac o declaratie ca renunt la orice pretentii in favoarea tatalui meu. as dori sa intreb daca este valabila declaratia facuta la un notar american pentru ca nu merg in tara in urmatorii 2 ani. ce trebuie sa contina declaratia si ce acte am nevoie. trebuie in romaneste sau e bine in engleza. va multumesc.
» Salariat» Sanctiune» Santaj
» sarcina liberalitatii» scadenta» scontare
» scriptae in rem» Scris funciar» Sechestru
» sechestru asigurator» sechestru judiciar» Securitatea produselor
» Sentinta» Sentinta arbitrala» Serviciu universal
» servitute» Servitute aeronautica» Servitute aparenta
» Servitute continua» Servitute legale» Servitute naturala
» Servitute neaparenta» Servitute necontinua» Servitute negativa
» Servitute nereciproca» Servitute pozitiva» Servitute reciproca
» Servitute stabilita prin fapta omului» sezina» Sinalagmatic
» sinergie» Somatie de plata» Specificatiune
» Sperjur» Speta» Stare de mobilizare
» Stare de necesitate» Statut juridic» Stingere a obligatiilor
» stornarea operatiei contabile» Stramutare» Subiect al raportului juridic civil
» subrogatie - legala si conventionala» Subrogatie personala» Subrogatie reala
» Subrogatie reala cu titlu particular» Subrogatie reala cu titlu universal» Subscriere
» subscriptie publica» subsidiar» Substitutie fideicomisara
» Substitutie vulgara» Succesiune» Succesiune legala
» Succesiune testamentara» Succesiune vacanta» Sui juris
» suita» sulta» superficie
» Suspendare a cursului prescriptiei extinctive» Suspendarea contractului de munca» Sustragere de sub sechestru
» Sustragere sau distrugere de inscrisuri» swap


HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013